Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Ines24

Ines24 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2020
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    130
    Да ти кажам право се мислам следно нив да ги пробам и од нив ако не биде подобро нема ништо веќе да му давам...

2. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Исто и ние што све не пробавме, ама да ви кажам на цело внимавање што јадам што пијам пред два дена сум каснала гумени бонбони и тоа 5 на број лелее неможам да ви кажам вечерта дете колку плачеше со липање со заогање душа ми се кинеше.. Педијатарот каде што одиме ми рече сите капки за грчеви да ги тргнам само на пробиотик да биди и еве еден ден успешен.. Ми вика што сакаш да даваш тие додека сами не поминат ништо не помага и топло ми рече ставај тоа му е доволно.

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ines24

Ines24 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2020
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    130
    Мајки од денес ќе пробам со Колипрев капките. Ме интересира дали ги давате во комбинација со био гаја?

На PegavaPlava и Jana06 им се допаѓа ова.
  4. Petrova Ceca

Petrova Ceca Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    143
    Becutan kapki koristam se namalija grcevite

5. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Кај секое бебе различни работи помагаат. За колипрев имам слушнато дека многу помагаат. За моето зедов прво бекутан и био гаја. Не помогна бекутанот воопшто. Сменав во сирупче нурс харви и ваја пробиотик одма имаше подобрување. Но искрено уште си има грчеви но не толку страшни како до 6 недела и не често. За јадењето прашав добар педијатар ми рече не менувај ништо слободно јади си се што сакаш ако доиш, немало никаква врска. Менувај му позиција ко ќе почни со плачење почни на меше на тебе остај го нека поплачи, па ако не се смири стави го на колена малку да седи на тебе, па на страна и така менувај му позиции некоја ќе го бендиса и ќе прекини. Секогаш со различни работи прекинува да плачи. Некогаш на цице некогаш со сирупчето нурсе харви.

6. monoirjune

monoirjune Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    96
    Здраво мамички, моето бебче е 55 дена и мака мачиме со грчевите, што не пробав ништо не помага плачење во текот на целиот ден. Од денес земав колимил плус да пробам со нив, содржат и пробиотик. До кога имаа вашите бебушки? Се надевам да ја пуштат откако ќе направи полни 2 месеци, срце ми се кине да ја гледам

7. monoirjune

monoirjune Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    96
    Извинете мајки водов и погоре сум пишала веќе не знам каде ми е главата. Само кажете ми дали некоја ги користела колимил капките како сте задоволни

8. PegavaPlava

PegavaPlava Активен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    14
    Да слободно комбинира си со пробиотик. Пробиотикот секако еднаш во ден се дава, а и секако и лактазата и пробиотикот се составен дел од нашето тело. Само давај редовно, пред секој подој или во формула ако сте на тоа. Не прескокнувај и ќе бидете супер :)

9. Ines24

Ines24 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2020
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    130
    Јас така како тебе и на крај се укинав и капки и пробиотик
    Само чај бекутан давам и не дека му поминаа грчевите ама пу пу пу го нема врискањето од претходно.
    Пробај еден ден барем без капки.
    Позз

10. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Ве читав кога ни почнаа грчевите да видам искуства, имавме земено бекутан за грчеви но не ни помагаа , потоа сменив земав еспумисан зошто со бекутанот си ограничен на 2*20капки, еспумисан давав 4*20 капки и беше малку подобро неколку дена , но потоа пак истата мака, читав одве и состсвот на се што имаа користено членките, па решив да купам колипрев , кај нас само по нарачка го донасаат во аптеките, но навистина делуваат кај нас, на секое јадење според возраста како што пишува на упатството, и два пати на ден еспумисан сега за сега фала богу добро е . Само незнам сошто кај нас никој не е запознаен со тие капки дури во аптеките чудно ме гледаа не ги знаат.

На lemon8ejt и Leksikon им се допаѓа ова.
  11. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Се согласувам. И јас по тукашна препорака ги купив. Ама потоа најдов, има интернет страница на која многу убаво е објаснето која храна да се избегнува,и докплку се даваат редовно по упатство нема утка. www.grcevikajbebinja.mk е страницата

На Snowflake92 и PegavaPlava им се допаѓа ова.
  12. Dua!

Dua! Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    470
    Тие што користат колипрев и дојат,имам прашање ние сме 16дена и бебето многу често ми е на града и цица .Колку пати давате од капките?Јас денес ги земав и почнав со 5 капки.Во упатството пишува со секој оброк но не е наведено колку капки максимум е дозволено во денот да се даваат.

На PegavaPlava му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мене педијатар ми рече најмногу 7 пати по 4 капки, не пред секое цицање. Значи на 3-4 саати.

На Dua! му/ѝ се допаѓа ова.
  14. PegavaPlava

PegavaPlava Активен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    14
    Јас прашав педијатар исто кога почнував да давам. 5 капки пред оброк ако е "школски доење" на 3 часа. Кога ќе потпораснете така. Засега давај да речеме ако доиш на саат и пол по 2-3 капки. Пола од дозата на пола на пола време да речеме ориентационо. Битно било да има ензим во цревата кога ќе влезе млекото. Се надевам помогнав :)

На Dua! и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  15. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Јас и давам по препорака од педијатар најчесто ми ги плука ,грчеви нема многу ама има гасови...се слушаат убаво прдешки...не знам дали е до капките или такво си е детето...
    Тие имаат плус пробиотик ,па прекинав да и давам биогаја ,не знам дали правилно постапив

Последна измена: 23 септември 2020
    На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Bebeto mi e 36 dena i ima grcevi. Pedijatarot ni prepisa samo kapki bio gaja. Ne i pomagaat pa ne znam dali da zemam uste nesto. Pedijatarot veli tie bile naj dobri ne i trebalo drugi. Sovet od iskusnite?

17. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Да земеш. Пробиотикот е корисен ама не помага за грчеви. Имаш доста искуства овде кои можеш да ги прочиташ.Колипрев нас ни се одлични,...обично betty аптеките ги имаат колку знам :)

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Kaj nas vo site betty apteki porveriv nemase ,za stip zboruvam samo vo edna mislamnne e betty ni gi naracuvaat i za eden den stasuva, vo skopje site apteki okolu klinika i betty i drugi barav nikoj nema nemaa ninslusnato za dr mesto neznam a pisuva vo site betty apteki ....

19. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Coliprev се дозираат спрема возраста , а колиеф се така најмону 7 пати по 4 капки стандардна доза мислам

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Да, знам. Прво користевме Колиеф ама не ни помогнаа, па кога сменивме на Колипрев ми рече исто да продолжам да му ги давам. Сега не ми е проблем зашто секако цица на 3-4 саати ама мало бебенце цица нонстоп, па мислам дека е премногу 5 капки пред секое цицање.