јас и давам саб симплекс по 15 капки пред доење ама нас не ни помагаат баш...уствари ништо не ни помага а еве имаме скоро 4 ипол месеци и уште мака со грчеви...многу ми е жал за неа кога гледам колку се мачи...
Ne da mi e zal dusata mi se kine,i go masiram stomaceto so maslo i possle nekolku vreme se olesnuva.a kolku pati na den se davaat kapkite
А грчевите кога се јавуваат ? Кај нас беа најнагласени после 18ч . Значи мајками е патронажна сестра и истото ми го кажа , по некое непишано правило кај новороденчиња се јавуваат грчеви кај 18ч , некој немир ... И јас ги давав Саб Симплех капките пред доење , помагаа колку толку , ама додека не се исплачеше бебе убаво и не се умореше ништо не помагаше. Нит цицање , нит цуцла . Треба многу трпение , масажи со ноџињата , топла пеленка и сл. Ама за среќа траат до 3от месец кај повеќето бебиња.
Kaj nas denta okolu pladne si gi vie nodzinjata se tegne crvenee celata i place.ja stavam na grada pa nekako polesno minuvvame.masaza i vezbi so nodzinjata i se ublazuva nekako
Првото дете имаше грчеви дури до година и два- три месеци. Лудница бевме. Ама еден стар педијатар кој е долго време во пензија ми кажа дека грчевите можат да се намалат доколку после секој подој се држи детето еден сат исправено. Можеби сум луда ама тоа го применував и ми помагаше. Кога почнавме со храна не го држев исправено на секоја кашичка туку на секое шише млеко. Грчевите како што кажав траеа многу долго време ама не паметам дека некогаш детето мое плачело од грчеви туку поминавме само со благо кемкање и стегање на ноџињата. Сега имам ќерка од три недели и го применувам истото
Ke moze li da mi kazete za cajceto od kim sto se pravelo vo domasni uslovi mislam aurora go spomena, dali ima specijalen caj ili toj kim od zacinite i vo kolku voda se prigotvuva, ne znam do koga ovaj kosmar ke trae
да емилија од зацин тој ке ставис 100 мл бода и 3 зрнца ким и ке го оставис да врие 2 минути и ке го прецедис и давај му го по 20,30 мл 1 цас после доенјето
И кај нас има грчеви,не беа толку многу али деновиве забележувам дека се малце повеке де надевам ке се намалт.
Girl-miri da ne te plasam no i kaj nas pocna so malce i se pozacesteni i pojaki se sekoj den recisi veke dva meseca se maci sirotko ne moze noke da spie po celi noki stenka ofka se grci miloto a mene srce ni se kine edna doktorka mi rece deka ke traat oodolgo i ke bidat pointenzivni pred da isceznat skroz bidejki e prematurce
Емилија јас испробав речиси се што слушнав за грчеви: чај од ким, Бекутан чај, топла пелена, перниче со трици, масажа на стомачето. Единствено ми помогнаа Еспумисан капките. Само што ќе му ги дадев се смируваше. Единствена маана е што дејството не трае долго, па после неколку часа пак од почеток со плачките. Тој период е најстрашен, ама поминува.
Jas od vreme na vreme davam bekutan i mislam deka ne pomga bas mozebi treba redovno da mu davam, toli oblogi stavam no najmnogu se smiruva na grada kapki ne mi prepisuva pedijatarot oti e predvreme rodeno a i patronaznata mi rece deka toa e vestacki i e sepak medikament, da ne go naviknuvam na lekovi od malo [mod-kirilica:2k9r1pfz][/mod-kirilica:2k9r1pfz]
матичниот лекар на моите деца вели „стави му топла пелена на стомачето, масажи и топломер во газето за да испрди“, и стварно топломерот некогаш помага многу
Јас на моите деца за грчеви им давав Infacol и Еспумисан,и навистина помагаа и двата.Пробав исто така и со чајчиња Плантекс и Бекутан ама ништо тие не ни помагаа.А навистина од капките има ефект.Барем кај нас се докажа.
Незнам ама јас не би ставила топломер во газе. За да му помогнам на бебето да се испрди сега кога не испушта толку често гасови јас му ги свиткувам нозете накај стомачето или го ставам на стомак и го тапкам по газето неколку минути. Со сигурност помага. Ама иако сме скоро 4 месеци, некогаш кога кенка повеќе од стомачето сеуште му давам капки.