Грчеви кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by Rossana, May 9, 2010.

1. monalizicka

monalizicka Истакнат член

едно нешто не ми е јасно,можеби ќе звучам смешно..навечер кога бебе цица и спие, дали доколку го дигнам да изригне ќе изригне или не дека спие нели...прво бебе :/

2. monalizicka

monalizicka Истакнат член

и моето исто така вчера двапати, неможеше здив да земе, ми се скрати живот, Дрнедка бев на педијатар ми кажаа дека тоа било оти се прејал претходно...па сега еве незнам искрено :/

3. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Ама ти за доилки Хипот го пиеш така? И јас го пиев тој на почеток дур ми надојде млеко, ама многу почна да ми надоаѓа од него и го прекинав. Ќе пробам со овој Хумана ако не...

Нз што е со бекутан производиве. Исто и капките за грчеви врска немаат, а педијатри ги даваат :^)

Kate Rina 93 likes this.
  4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Да, тој.

MinnaAnne likes this.
  5. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Форсирав цицање, се исповрати, се искака ама господ го видов. Никогаш повеќе нема да земам нешто на база на билки. Жал ми е, не знам како да му помогнам. Еспумисан и Колиеф бетер му направија.

6. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Душиче мало...а вие сте се преплашиле можам да замислам. Јас пуштам аспиратор од звуци и мн.го смирува. Иначе нас колипрев ни помагаат многу, знам дека си исплашена сега ама пробај. Летово кога бев Дојран не можев да ги најдам па земав колиеф, ама и нас не ни делуваа. После од Гевгелија ми порачаа и кога се вративме на старо беше бајче

eli.karameli and Kate Rina 93 like this.
  7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Денес ќе пробам и со колипрев.
    Синоќа од полноќ до 5часот сабајле беше плачки, тегнење и грчење.
    До кај 4 издржав, потоа раце ми откажаа, а богами и нозе, и кичма и мозок.
    Маж ми ја држеше потоа.
    Незнам како но во 5 заспа.
    Сега сме кома и двете, мене матка и јајници страшно ме болат, маж закасна на работа.
    Грејниот си дојде сега и покосен легна на креветот:(
    До кога ќе биде вака?
    ;(

Ava.84, babyboy1, 0ли and 1 other person like this.
  8. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

@Alishan30 @eli.karameli пробајте со Co lactase капките.
    Навистина помагаат. Нас педијатар ни ги препиша на првата контрола веднаш.
    Од одма се виде подобрување
    Ве гушкам .

Alishan30 likes this.
  9. Kate Rina 93

Јас две кесички пиев во 100 мл вода, тоа благо ептен ,катастрофа, бар да помагаше,ама ништо

MinnaAnne likes this.
  10. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Ги има ли во аптеките?
    Да пробаме и со нив ако не

Kate Rina 93 likes this.
  11. Kate Rina 93

Еве слика
    20200901_175326.jpg
    Да, ги има.
    Околу 380-400ден се.
    Се даваат по 4 капки пред доење 6 пати на ден.
    Јас во лажиче капнувам малку од моето млеко и 4 капки од капкиве и давам и ја ставам на цице да продолжи да цица

Alishan30 likes this.
  12. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Ама нели се сите или на база на симетикон или лактаза? Мислам само дека фирмите се различни, а составот ист. Колактза со првото дете хорор ни направи. Кај секој различно све делува. Инаку аспираторот и мојов го смирува ама пак додека не прдне мава со раце нозе, се вцрвенува цел абе леле...

Happyinlove likes this.
  13. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Не сакав вчера да ви пишам ама имам читано многу лоши работи за тој сируп неколку пати е повлекуван од употреба само да знаете .Грчевите мора да поминат мислам дека ништо не помага ,ставај топли пелени на меше давај превриена вода со неколку зрна ким ако сака ,пробиптик редовно.Јас земав и еспумисан,и колактаза и гас бимби .Ништо посебно не помагаше ,од гас бимби само полесно какаше .Ќе помине периодот само мора да се издржи кај нас два месеци траеја .

14. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Не знам дали се грчеви ама мојава додека не подздригне урла؛ И цело време како да и се враќа млекце؛ Дали е лакома и мн цица нз ама ние такви маки тераме

Alishan30 likes this.
  15. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Ние можеби имавме среќа незнам на 40дена точно прекина грчевите.. И тоа со еспомисан доста ни помогна. Али и топли пелени практикував па меше со меше свртени на гола кожа и тоа го смируваше, тапкање по газето. Фактички гледаш да му одвлечеш внимание од болка.
    Многу читав и мислам многу практикував само да му помогнам ради што ние замиравме, зајдувавме со пиштење не е убав период али ќе помине за брзо. Трпение само

Alishan30 likes this.
  16. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Да лактаза е... ама единствена активна лактаза има колипревот. И тоа е предноста и ефектот. Делува,а да не се одмолзуваш и чекаш 30 минути. Во лажичка и директ во уста,па на града. Веројатно од друг извор е изолирана лактазата,па има малце различно дозирање. А симетикон немој никако! Тоа е пак хемија, бетер од се... може да направи запек често,а и на бебе не ви давала нешто хрмиско јас искрено воопшто

17. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Мајки ве читам и ми се враќаат слики од тој период со грчевите, престрашно беше со зајдување со вриштење ама кратко траеа фала богу..
    Најизразени беа од 6-8 недела и една недела потоа исчезнаа скрос сами од себе..
    Додека траеа беа како со аларм наближува 20:00 почнуваше бебка да пишти,да се стега,да се вцрвува и најкасно до 00 после тоа како ништо да не било ама јас до ден денес имам трауми од толку пиштење..
    Јас прекинав да давам било што после пробани колиеф,колипрев,бекутан.. чај од ким му варев со две три ливчиња нане и од тоа му се смируваа..
    Сакам само да ве изхушкам и да ви кажам дека престрашно изгледаат ама ќе помонат мора само да сте стрпливи и да зачувате нерви за подоцна :hug:

K7M10J, Ava.84 and Alishan30 like this.
  18. Thallia

Thallia Популарен член

Пробајте и со топло да држите на мешето, има термофорчиња како појас што се, со лепенка, баш се практични. Топлото навистина олеснува со грчевите, можеби ќе помогне и кај вас :hug:

K7M10J, elcezelce and Alishan30 like this.
  19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Ставаме и тоа, редовно:hug:

Thallia likes this.
  20. tekitiki123

tekitiki123 Истакнат член

Дали го има некој користено пробиотикот Ваја капките што се даваат по 7 на ден? До сега користев друг пробиотик, но некако ми намали со какањето бебето и многу повеќе му кркорат цревцата. Давам и колиеф капки за грчеви...