Грчеви кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by Rossana, May 9, 2010.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Само близина, гушкање и цице нонстоп. Важно да му е топло на мешето, мислам дека тоа најмногу помага. А да знаеш дека бебиња плачат и ако им е претопло, внимавај и на тоа. Јас еднаш на почеток кога уште ми доаѓаше млекото качував температура и ме фаќаше треска, сум ја претоплила собата и не можев пола саат да го смирам бебето, вриштеше на цел глас. Среќа мм влезе и рече дека во несвест ќе паднел, одма отвори прозори и бебето се смири.

ni.na, Leksikon and Alishan30 like this.
  2. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Фаќаат грчеви и на толку мали. Јас двете деца од прв ден како дома сум ги донела со грчеви сум се расправала.

3. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Мојата е родена 39та недела а одговараше на 35та затоа бев со царски. Од грчевите страв имам што ли не пробав Гас бамби и ги ублажуваше само 4х5 капки давав

eta and Leksikon like this.
  4. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Здраво, бебето ми е 13 дена, после секое јадење(ад) почна да се грчи многу, ни дадоа co-lactase да ставаме во млекото по 4 капки, но сеуште вришти после секое јадење. Имате ли совети, нели е многу мала за вакви грчеви

5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Да пробаш со други капки Колиеф на пример или млекото да го смениш.

6. ni.na

ni.na Популарен член

Јана педијатарка ми рече да му дадам биогаја и колиеф како ги дозираш кога едно кога друго, инаку баш топла пеленка на меше му помага но жал ми е да го гледам како се мачи да видам дали ќе е подобро со капките

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Биогаја сабајле на гладно 5 капки или како што ти кажал доктор. Колиеф ќе ставаш 4 капки во шишето, ќе го оставиш пола саат да се активира ензимот и ќе го промешуваш повремено, па тогаш да го испие. Ќе ставаш 7 пати на ден значи максимум 28 капки дневно.

Alishan30 and ni.na like this.
  8. katerin4ence

katerin4ence Истакнат член

Земи си колипрев, искрено не можам а да не го пофалам. Прво што со ад не чекаш пола саат. Гладно бебе+грчеви и да чекаш пола саат за да му дадеш нешто е кошмар. Второ јас користев колиеф и не му делуваше. Дали дека колипревов смее да се оди со повеќе од 4 капки или друго не знам...ама според мене е подобар @ni.na истиов совет и за тебе :)

Snowflake92, ni.na and Leksikon like this.
  9. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Гас бимбито се билки...еднаш имав пишувано околу тоа. Искрено мало бебе, коешто не знаеме дали може да пројави некоја алергиска реакција, да не се ризикува според мене. Драго ми е што ви помогнало, само претпазливо секогаш :)

eta likes this.
  10. K7M10J

K7M10J Популарен член

Од кога смее да се дава waya пробиотик? Се преиспитувам тука со вас зашто некако не можам да се потпрам на мислењето на матичната...:?:

11. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Колипрев нигде ги нема, ни во Бети аптеки. Еспумисан давам, не се толку страшни грчевите ама ги има. Педијатар ми вели давај симетикон зошто на оваа старост 1 месец цревцата сами произведувале лактаза и џабе капки на таа база. Јас и викам дај препиши за мене дијазепам, од капкиве за грчеви фајде нема :D

eta, Chuchanov, Happyinlove and 3 others like this.
  12. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Цревата произведуваат после 3 ти најрано лактаза... по учебник така е. Е сега некаде малце порано, а некаде ни во 5 ти нема доволно. Сепак е индивидуално... А дијазепамче богами ич не е на одмет :) Јас си пуштам антистрес музика на јутуб цело време:D врши работа хахахха

Snowflake92 and eli.karameli like this.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Мајки
    Колиеф ги давам во шише измолзено 15мл дали е така во ред или подобро е 4 капки во лажичка со измолзено ?

14. 0ли

0ли Форумски идол

Педијатар ми кажа дека капките ќе имаат ефект само во млекото што е ставено во лажичето, во тие неколку капки или само во млекото во шишето. Ако е така, сеедно е каде ќе ги ставиш.
    Друг ми кажа дека нема гајле и дека во мешето ќе се растворат, па и ако е така, пак е сеедно дали во лажичето или во шишето.
    Тебе како што ти е полесно.

Last edited: Oct 23, 2020
  15. monalizicka

monalizicka Истакнат член

Бебето е 5 недели. Мака мачиме со какањето.Далу може да му дадам водичка од слива или е мало? Негде прочитав и една лажичка маслинов ама мислам дека е мало или ?

16. 0ли

0ли Форумски идол

Мало е и за тоа и за тоа. Земи ти јади сливи и пиј ја водата, земи ким неколку зрна, направи чај и ти испиј го. Ова ако доиш, па преку тебе да стаса до него.

Jana06 and K7M10J like this.
  17. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

И ние имавме грчеви, веќе од 5ти ден. Моментално сме на мајчино и АД. Многу и помогнаа капки co-lactase (ги има во еурофарм) по 4 капки во адаптирано, по 3 во мајчино. Може да се даваат од раѓање. Ако доиш измолзи некои 20 мл и додај ги капките, нека испие и продолжи со доење. Плус давам bio- gaia капки, по 5 на ден. Понекогаш кенка и ги грчи нозете, ама кратко трае, се трпи

Izzy_0504 likes this.
  18. ni.na

ni.na Популарен член

Почнав со колиеф 2 дена давам но нема некој посебен ефект после 6 како ќе фатат ќе почнам и јас да врескам со него. Им давам шанса викендов ако не ќе пробам со овие да видиме дали ќе има ефект:)

BeLLaDona23 likes this.
  19. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Со секој подој даваш?

20. ni.na

ni.na Популарен член

Да но од 7 ноќта почнав да давам не по цел ден