Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Со што ја јадеше туната?

2. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Си пробала ли вежби за колики. Мојов нема ама ги правиме редовно а малку се згрчи или закенка. Го масирам на меше, лежи врз мене на гради, нозете како да вози точак ...сигурно си знаеш од првото ама ај викам да ти кажам и тоа
    :hug:

3. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Со кромид лимон и рукола. Кузнае дали игра улога храната. И варен компир кога јадев исто.
    @Milkiway џабе е мила, јас пак ќе кажам, не верувам дека нешто помага, а мене срце ми се кине што го гледам таков.

На Happyinlove, Alishan30 и Milkiway им се допаѓа ова.
  4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    118.953
    И ние синоќа пак хорори.
    Има веќе солзи момата моја, и уште пожално ми е да ја гледам.
    Се грчи нанапред, на назад, вришти и нервозно удира со раце и нозе, како да се брани од болката.
    Душичка;(
    Има ли крај ова? пукнав од масажи, од разни положби, топло на меше, од капки и сирупи, чај за мене, и нема аир;(

На Thallia, azelea, Arielaariela и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    И јас приметив кога јадам манџа компир иако без запршка и зачини рика плаче вечерта кога не јадам ништо мир во куќа е :rofl:
    Во врска со биогајата кога му ја давам сабајле посче два саата искакан е и тоа убаво али вечерта не сака да кака ни да прди и плаче;( дали може и навечер да се дава или само еднаш во денот?:?:

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Нас од систина педијатарот ни кажа 3 пати дневно по 15 капки а ако го боли и повеќе на два саати можеш да ги даваш...али мислам дека не се користат многу долго тие

На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    И јас ги употребив првин нив по препорака на патронажната и Гас Бимби по препорака од болница, ама бебе виде мака со грчеви првиот месец, па се префрлив на Ваја и Еспумисан и имаше подобрување.
    Секое бебе е различно, ама во составот на Еспумисан има симетикон што исфрла само веќе постоечки гасови, знае да направи и запек, затоа постепено го намалив, па го исфрлив и почнав со Колипрев, кој по состав е лактаза кој помага во варењето на млечниот шеќер.

На Snowflake92, ni.na и Leksikon им се допаѓа ова.
  8. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Заклучив после две бебиња дека време само треба да поминат. Ни сируп ни капки. Давам сега само провен прпбиотик но дека не дојам па го растворам во млело. Кај првото дека на доење беше па waya се покажаа капките доста добри. До година ги давав. Додека доев се што содржи целулоза не јадев тоа беше краставици,марула,зелка,мешунки како грав, грашок,леќа... се што содржеше лушпа лупев. Дури и домат. И повторно имаше.
    Сега второво е на ад,земав и формула против грчеви,и колиев и колипрев во секое шишенце и па си има.
    Значи....нерви само ми требаат.
    И ханзапласт за капациве на очиве.:yawn:

На Chanell*, Monella, Thallia и 6 други им се допаѓа ова.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Не верувам дека си изела многу лимон и кромид, но тие мислам дека прават гасови. Особено за цитрусни велат дека може да предизвикаат грчеви. Кој да знае, пробај и види ако има грчеви после некоја храна, избегнувај ја.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Манџа не сум пробала. Овошје банана и јаболко. Скоро ништо не јадам. Не можам да приметам зошто бебе секој ден е со грчеви. Прво се јавуваа навечер сега и преку ден. Стомакот крчи ли крчи.

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    И храната што ја јадеме е за нигде све е батал колку и да пазиш џабе е...порано што не сме имале ние грчеви сега скоро секое дете има јаки грчеви...порано ниту пазеле на исхрана ниту ништо па ништо не ни било на нас. Ќе се издржи некој период со вриштењево и плачките друго не ни преостанувА:sweat:

На Chuchanov, eli.karameli и Alishan30 им се допаѓа ова.
  12. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    118.953
    Да ве прашам вие кои користите сируп Nurse harvey's давате сируп или капки?
    И дали со овој препарат плус давате заедно и пробиотик?

13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Е како немале порано децата грчеви?! Не е тоа ништо ново.

На Leksikon му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Па не дека порано се немало грчеви. Ама храната порано и сега не можеме да ја споредиме никако. Многу е значајно да се обрне внимание, грчевите ќе поминат за некое време, ама не е ни здраво бебе да има толку болки. Не џабе се викаат инфантилни колики, колика е јака спазмична болка. А се јавува поради недоволна развиеност на цревни ресички и немање ензими. Ова од медицинска гледна точка го пишувам. Само лактаза која редовно се дава може да делува на грчеви без да направи запек или алергии. Т.е колипрев или колиеф. Јас лично одбрав колипрев зошто е активен ензимот што е огромна предност. Во однос на изборот е мојот став, другото пишано е стручна литература :)

На K7M10J му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Помага тоа чудо барем и дале даваш пробиотик со тоа?:)

На Leksikon му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Кромид, било какви зачини, се од фамилија зелки, рукола исто никако. Кафе(повеќе од 1) и црн и зелен чај исто не е добро и треба да се избегнува. Грав,грашак, боранија...ова се главно намирници кои создаваат мака :)

На K7M10J и eli.karameli им се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Колиеф,колипрев или Nurse harvey's кој од овие е подобар за грчеви да се земе ?

18. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    По мое искуство дефинитивно колипрев. Ем поисплатлив е на цена ем попрактичен. А и подобро делува. Јас 2 бебе само со него, а пробиотик менувам...ама акомси само на доење не мораш пробиотик ако не сакаш. Мајчиното млеко содржи пробиотици.

На K7M10J му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Да само на доење е ќе го пробам и тоа чудо да видам дали ќе помогне некако фала ти :l:

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Од колку месеци може да се користат?