Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Од 1 ден на раѓање. Тоа е по состав лактаза. А лактазата ја имаме сите во телото. Кај бебињата поради физиолошка неразвиеност кога ќе се родат недостига и треба да се надополни до 3-4 месец...потоа цревцата сама ја лачат и немаат мака бебињата, ама дотогаш треба да им се дава. Само давај редовно и не скокај дози. Инаку ги нема секаде, само betty аптеки, а ако немаат побарај им нека ти порачаат. Нажалост се предобри, ама веројатно поради слаба реклама ги нема секаде..

На K7M10J, Snowflake92 и Brpbrp им се допаѓа ова.
  2. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    А гас бимби со еспумисан во комбинација ди пробала? Денес на педијатар така ми рекоа... А биогајата можело и да не ја давам

3. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Јас имам многу лошо искуство со Харви сирупот. Прочитај поназад. Колиеф бетер направи тегоби, колипрев нигде не ги најдов.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    118.953
    Ко лактаза да пробаш?
    Ние од вечер сме со нурс харвеј, не ни направи пена на уста, сирупот е со пена заради прашокот во капачето кој треба да се протреси

5. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    На моево бебе устата му пенеше не е пена од самиот сируп. мислев некоја форма на епи да не е, ама педијатар ми кажа алергиска реакција, и кај други бебиња давало вака.
    Co lactase ги користев со првото дете исто се влоши кога ги давав. Ништо не давам освен чај Бекутан, од шеќерот го протерува да се искака па му олеснува. Сите се исти капкиве само различен производител.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    @ni.na И јас да ти кажам за Еспумисанот, затишје пред бура испадна кај нас. Му давав 2 дена, се смирија грчевите (не плачеше цел ден туку пола), си какаше и наеднаш пак јаки грчеви и не можеше 2-3 дена да се искака, а ова ти кажувам за бебе што си какаше 2-3 пати на ден. Ги фрлив и не сакам да ги видам.
    Од мое искуство треба трпение да завршат грчевите ама му помогнав со Колипрев, кај моево Колиеф не се покажаа добри. За било што да смениш треба да се почека неколку дена да се види ефектот. И да исфрлиш секакви капки почекај неколку дена. Моето имаше грчеви до 4+ ама јас се зафркнав што земав здраво за готово кога му се смирија накај трети месец, почнав да јадам сешто и му ги прекинав Колипрев нагло. Кога се вратија беше страшно.
    Многу ве разбирам и баш ми е жал за тоа што го поминувате. Многу сакам 3 деца ама кога ќе ми текне на тие грчеви почнувам да плачам од трауми.

На kukla21, Brpbrp, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Леле сега се мислам дали да му ги давам:( а колипрев каде ги има во бети ми рекоа само некои коли држеле

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Јас ги купував од аптеката во Ремедика, не знам каде на друго место ги има.

9. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Бидејќи ви траеле подолго, чисто совет да знаеш. Ако некад до годинка има бебе стомачен вирус,обавезно колипрев да му даваш. Зошто при стомачен се оштетуваат ц.ресички и пак истото во цревата се случува што до 4 месец да речеме..

10. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Имаш во капитол аптеката јас стално купувам. Или која ти е најблиска бети нека ти ги порачаат што. Кажи сакам вакви еве број јавете се кога ќе стигнат...

11. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Што јадеше? Вртам 4-5 работи. Баш проблем и ова

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Да, баш фати стомачен вирус само што завршија грчевите и пак му земав капки. Таман мислев завршивме со нив :D Ми плачеше многу ама веќе не знам од што плаче, скокови, заби... Изгубена сум периодов. Да не знаеш колку долго можат да се користат капките непрекинато? Зашто крвната слика веќе еден месец покажува вирус (оди кон подобро, но уште не е добра), утре сме на контрола и ако пак покажува вирусно дали пак неколку дена да му давам Колипрев?

13. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Слободно без гајле. Кај бебиња е "транзиторна лактозна интолеранција" и минува до 4 најчесто. Колипрев е ензим, не влегува во циркулација и е безбеден највеќе од се. Е сега ако има стомачен вирус обично има ферментација на шеќерите па затоа се оштетуваат ресичките и не се излачува ензимот па е потребен да се дава

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Па и јас вртев едно исто. Стандардните ориз, компир, морков, тонус леб, туна, паштета аргета понекогаш, јогурт, сирење, павлака, кисело млеко, патлиџан, шунка онаа слим фит, јајца поретко, месо само пилешко, супи, од овошје само банани и на почетокот јадев тестенини ама после приметив и дека и мене и него ни сметаат.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Не сум, а и можеби подобро да не ја даваш.
    Инаку Колипрев во Бети аптеки ги има.

16. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Само во Капитол во таа аптека ги има, во другите Бети нигде, така ми проверија во систем.
    Имам едно друго прашањр кај вие што сте малку со поголемо бебе. Ја ставивте ли ротата со оглед дека самата прави грчеви на бебе кај кое не се поминати грчевите? Што добивте совет од педијатар?

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.944
    Допаѓања:
    4.830
    Jas prvo pocnav so becutan kapkite no ne ni pomognaa i smees ednas dnevno samo pa smenivme so espumisan l, nemase nekoja golema razlika a imase problem so zapek. I na kraj ovde gi procitav coliprev od togas navamu eve vekje dva meseci gi koristime i go nemame toj problem so grchevi se grci samo nekogas pred kakanje ili gasovi pred da ispusti. Go probavme i nurse harveys sirupoot kao dopolnitelno neli na baza na bilki ima ima maslo od kim vo nego a cajceto od kim mu pomagase pa daa probam si rekov ama od nego kako da imase problem, kako refluks da mu predizvikuvase,vednas go prekinav. Toa vo kapaceto e soda bikarbona i zatoa peni i ja namaluva zeludecnata kiselina pa mozhe kaj nekoi deca da predizvika naruseno varenje... Samo coliprev se pokaza dobar kaj nas

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Јас ги најдов во Бети Ѓорче минатава недела.
    Ја ставивме ротата и немаше апсолутно никаква реакција, синко само повеќе се искака наредниот ден. Никакви грчеви. Инаку си ја м'цна со сласт дур му ја даваа, сестрата вика други бебиња ги плукаат, ама овој мојов лаком не :D
    Не знам зошто, ама ми рекоа во случај да се дојде во допир со каката треба добро да се измијат раце, јас општо по секое менување пелена мијам.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.944
    Допаѓања:
    4.830
    Јхахаха ние со плачкии ја испивме, инаку така ти рекле зошто се пренесува по фекалноо орален пат од нечисти раце и може да се деси ако не се измие да се пренесе вирусот

На eli.karameli, Leksikon и MissBreezy им се допаѓа ова.
  20. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Каде е таа Бети во Ѓорче? Која цена ги зема Колипрев?