Грчеви кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by Rossana, May 9, 2010.

1. leona83

leona83 Популарен член

Не знам што да правам, вчера на пример поминавме со помалку плачење кое траеше околу саат време. Инаку педијатарот ми рече дека доколку се смирува после прдење и какање слободно да дадам еспумисан, што кај нас досега се покажа дека е така, па мислам да почнам да давам три пати на ден, превентивно, не пред секое доење.

2. mace31

mace31 Истакнат член

a колкаво ти е бебето?и како му ги давас какпките?ги растварас или дирекно?и по колку капки му давас?

3. leona83

leona83 Популарен член

Во петок полниме 40 дена.капките ги давам 4 пати на ден пред цицање, нерастворени со лажиче и по 15 капки. Значи не давам пред секој подој и не по 25 капки, е сега некој ќе рече нема ефект ако не се даваат по упатство ама има и те како. Грчевите ги снема, одвреме навреме личо дека се витка и потплачува ама за 2 минути се смирува. Ете ова е нашето искуство:)

4. dzanina

dzanina Истакнат член

Мајки да ве прашам еве утре правиме 2 месеци ама уште плаче многу значи преку денот не ама од 17 до 20 не престанува со плачење можно е да ја боли стомачето ама пак секој ден не верувам да ја боли искуство ваше некое дали и вас ви се случува ова ? Кога ја боли знам се ги витка нозете ама некогаш не ги витка само си плаче можно ли е навика да и остана или пак да ја боли стомачето ?

5. mamita83

mamita83 Истакнат член

Виткањето на ноџињата мене ми беше сигурен показател дека се грчеви, но плачењето и е сигурно со причина не е од навика, можеби и е топло или ладно, можеби е гладна, ја боли нешто, сака да смени положба. Стави ја на твојот стомак на стомак и ако се грчеви би требало да и помогнеш на тој начин, кај мојата ќеркичка тоа помагаше и тоа ви е периодот мора да се помине.

6. dzanina

dzanina Истакнат член

Да ве прашам мамички колку пати на ден треба да се кака едно бебе еве денес мојата керкичка се искака 7 пати првите два беа многу и беше пролив а потоа беше по малку и како лиги беа каките дали тоа значи дека е настината или нешто друго исто така денес цел ден имаше грчеви :( помош некој да ми кажи што знај :| на доктор имам дури по две недели па сакам што побргу да знам

7. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Ма и сируп и капки и трици сега моментално се смири после цела ноќ напор откако го ставив на стомаче да полежи 2 3 минути.И одма заспа лек сега беше овој.

8. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Ви го пијат бебињата тој чај незасладен? Се убив цела вечер од давање на тој чај (само јас 5-6зрна ставив од кимот) и нејќаше ни со лажиче ни со шише.
    И после пробав да и го дадам малку засладен со шеќер, па сакаше да го пие, ама мене не ми се даваше засладен чај на едномесечно бебе.
    И сега или ќе ми го пие засладен со шеќер или воопшто нема...

9. joy1

joy1 Форумски идол

podobro ic da ne go pie otkolku na eden mesec seker da vnesuva :) ako ne go saka toj probajte so planteks ili bekutan caj ili nekoja druga alternativa protiv grcevi ama seker nemoj premnogu ste malecki

10. nene88

nene88 Популарен член

И во бекутанот и во на Хипп чајчињата има шеќер. Затоа и се ограничени по дози.

KIKI KIKI likes this.
  11. iki26

iki26 Популарен член

Мамички ќерка ми има 10 дена и има чести но не многу јаки грчеви. Ми рекоа да и давам Еспумисан капки 3x25 капки. Дали може да и давам почесто, но помала доза ( по 15 капки)? Бидејќи сме на АД млеко плус што се одмолзувам сакам да и давам на секое 3 шише по 15 капки, со надеж да нема континуирано грчеви.Што ме советувате?

12. leona83

leona83 Популарен член

Mozes, ama jas bi davala po 10 kapki ako e pocesto

13. iki26

iki26 Популарен член

Фала ти многу на одговорот :*

14. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Мене ми помогнаа еспумисан само една недела потоа се зголемија и ич не делуваа еве сега ќе ги фрлам помина рокот од 4 недели. Ништо не помага само на стомак да лежи и да се ниша додека траат грчевите тие саати.

15. jovana.d

jovana.d Активен член

Ние имаме месец ипол и од пред некој ден имаме така појаки грччеви, јас пијам чај од хип, му давав и чајче хумана му помагаше ама така така, во аптека ми препорачаа капки Colief и да ви кажам помагаат, може се малце поскапи ама имаат дејство и со тоа што не му ги давам пред секој подој!

16. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Кафе пиете ?? Или создаваат грчеви?? и нескафе??

17. leona83

leona83 Популарен член

Кафето е повеќе да не предизвика несоница( зависи и тебе како ти влијае). Јас пијам турско од сабајле и некогаш нес попладне ( илу ајс кафе) и не сум приметила дека лошо влијае на бебето.

18. jovana.d

jovana.d Активен член

Јас имам приметено дека турското му прави грчеви, а на нескафе не реагира! Ама по се изгледа е за секого различно.

19. nene88

nene88 Популарен член

Нас најмногу од се ни помогна мобилна апликација :) звукови на фен, правосмукалка и сл, ги смирува во секунда! нас финтава ни ја кажа другарка на мм што е фармацевт, и ние грчевите ги поминавме без никакви капки и без да се пазам што јадам. :)

20. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Ги смирува да ама не секогаш, кога има јаки грчеви не го интересира ништо, еее сега се напив турско 4 голтки нема да му наштети се надевам оти денес за чудо сме одлични со грчевите само се надевам нема вечер да надокнадиме оти ги имаме 24/7 постојано, еве па и чајче постојано го нудам со капки после секој подој по пола саат. А и дали некоја го држи додека спие на стомак свртено и тоа на нејзиниот стомак така спие цело време во креветче неможам после тоа да го ставам мака мачам ама понекогаш па си спие во креветче убаво после банање и цела нок сме ок само накај 7 сабајле го фаќа па морам на стомак да гоо држам подолго и заспивам па ми е страв да не се превртиме затоа дали има некоја со моево искуство да ми даде некој совет ??