Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.019
    Jas davam Normia posle preporaka od pedijatarot posle tecna stolica i so niv prodolzivme. Mislam deka najubavo mu deluvaat posle Recol i Waya sto probavme.

2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Млекото знае да прави проблем кај бебиња кои имаат алергија на протеини од кравјо млеко. Тие се ретки и додека не пробаш нема да знаеш.

На Leksikon му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    И јас се немам напиено капка млеко, грав, грашок, патлиџан, леќа, цитрусни овошје...се живо што може да предизвика грчеви и малата пак ги има. Сите видови капки, чајчиња (ги повраќа). Земавме и термофор со семки од цреша...и пак ги има. Не плаче кога има грчеви, само се витка и вцрвенува. Најмногу и помага гушкање свртена накај мене со свиткани ноџиња. Едноставно е фаза додека да има се развие дигестивниот систем ќе си имаат мака. Кај некои повеќе, некои помалку ама не верувам дека храната има големо влијание, ама .ете како мајки се што можеме ќе направиме да им олесниме на душичките

На emits му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.950
    Моето искуство е дека јадам апсолутно се освен грав кој мене ми прави проблем. Бебе нема грчеви. Имаше 2-3 дена околу третата недела некои мали грчења кои поминаа со термофорче. Тогаш почнав да дава колактазе кои денес ги прекинувам по фаза на намалување на капки и прескокнување на давање. Верувам дека и тие помогнаа. Значи целосна доза само 1 недела давав.
    Забележав само туршија дека му прави проблем - карфиолот нормално.
    Премногу ми е жал кога читам какви маки имате и само се молев моето да нема грчеви бидејќи знам колку е стресно и за бебе и за мама.
    Ние правиме 2 месеци за неколку дена и се надевам дека нема тек да се појават, а на сите кои имаат мака испраќам многу поддршка, гушки и сила да го издржите периодов :hug::hug::hug:

На Prinsess_Eva, Milkiway, Alishan30 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.019
    И јас исто. Ништо од тоа не јадам. Засега добро поминавме до 4-5 недели наутро малку се грчеше и си викам ради тоа што пазам да не нема, да не му направам проблем со млеково. Ама па од друга страна мора да се проба.. А до кога би имале грчеви да не знаете? Ние сме 3 и пол месеци.

На BeLLaDona23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас јадам се, кафе пијам и грчеви нема ќерче. Или има или нема.

На azelea, Happyinlove, Mantub и 6 други им се допаѓа ова.
  7. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Баш е тешко, мн ми е страв да не и се јави кила на папок, мн се напнува кога има грчеви
    Добри сте ви се приближува крајот на оваа агонија До 4ти месец би требало да престанат.

На emits и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Моето имаше грчеви од кога дојдовме дома до 4 ипол месеци ама вие штом се немале досега проблеми, сега на 3+ шансите се скоро нула. Требало одма да си почнеш со секаква исхрана штом си видела дека нема грчеви, така да почни си сега полека да јадеш секаква храна. Јас грав првпат јадев сега пред една недела, а малиот за некои 10 дена прави 7 месеци, салати почнав пред еден месец ама јас сум со трауми од грчеви :D

На thelittle17, Alishan30, Izzy_0504 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. honeyboney

honeyboney Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2018
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    188
    Зарем до 4ипол месеци со грчеви

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Да ;( Многу ми беше тешко. Накај 3ти месец се смирија т.е. само се грчеше ама без плачки. Мене плачењето ме убиваше психички. И се опуштив, ги прекинав капките и почнав да јадам салати за да ослабнам малку. Го памтам и денот 12ти август кога јадев краставица и попладнето толку вриштеше што снемуваше воздух и го носев во болница сама по дожд зашто мислев дека нешто лошо се случува. Најлошиот ден во последните неколку години, се ежам. Тогаш го држеа уште еден месец и полека ги снема.
    Така да, ве разбирам многу, само држете се психички и барајте помош од блиските. Имајте време за вас за да соберете сила :hug:

На 0ли, kukla21, Alishan30 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    И ја го памтам денот кога те чекавме на форум да пишеш и кога пиша што те снашло
    :hug:

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    78
    За грчеви користам ваја капки препорачани од педијатар но сепак мн има ми кажуваат за некој капки од бг но незнам дали да давам од тие и дали ако почнам од. Нив треба да ги прекинам ваја? Има премногу грчеви старо е 25 дена и на ад формула сме

13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Ваја е пробиотик, не треба да го прекинуваш туку ќе даваш плус капки против грчеви.

На Brpbrp и Mala_plava им се допаѓа ова.
  14. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    78
    Може прво пробиотикот и после кспките нрѓс врска во кое време се или

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Па пробиотикот обично од сабајле се дава на гладно, а капките против грчеви се ставаат во млекото ако е на ад или се даваат пред цицање повеќе пати на ден според упатство.

На Mala_plava му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    78
    Благодарам мн

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Сега видов дека е на ад. Значи сабајле кога ќе стане ќе дадеш Ваја (претпоставувам 5 капки на ден треба) и можеш да пробаш со Колиеф капките, за бебињата на ад ги фалат доста. Колиеф се става по 4 капки во шишето со млеко, максимум 28 капки во 24 саати (значи во 7 шишиња ќе ставаш, ако даваш на 3 саати ад, за едно шише ќе ги скокнеш капките). Ќе почекаш пола саат да се активира ензимот и ќе го промешуваш шишето повремено. Доколку не можеш да чекаш, ќе си земеш Колипрев (или било кои други капки, не ги знам сите) и ќе даваш според упатство пред да дадеш ад.

На firequeenn и Mala_plava им се допаѓа ова.
  18. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    78
    Благодарам ќе пробам

19. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Бебе уште го држат грчеви баш мислев после 6-7 недела скроз ќе исчезнат и ќе можам да баталам капки ама јок
    Не се премногу јаки ама се мачи преку ноќ

Како е кај вас @Alishan30 @eli.karameli @Happyinlove вие сте пред мене, се смирија/проретчија грчевите?

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    118.962
    2 месеци и 1 недела, намалија да, грчевите кај мојата бебушка.
    Давам саб симплекс капки до 2пати дневно, ептен намаливме.
    Но:!:ги прими првите вакцини, и заради ротата имаше посилни дури грчеви кои се во вид на ненадејно згрчување и вриштење, до зајдување. Тоа се случува 3 пати дневно, повеќе не е.
    Смирено е.
    Денес 7ми ден од вакцината, само што се искака обилно и проливесто, и боди и шпикозни и мушама се менував.
    Сега заспа.
    Ќе стане кај 12, цица и потоа е будна до кај 2, заспива и спие веќе сама во креветче до нас до 7 за следно цицање.
    :)

На Kate Rina 93, Happyinlove, Thallia и 4 други им се допаѓа ова.