Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Јас силиконски од Зегин земав 330ден две се внатре на томи типи имаат и во дм на бејби лав само не знам дали се силиконски нека пишат тие што имаат веќе купено такви :)

На Ognena* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ognena*

Ognena* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    872
    Земал маж ми вчера, незнам што фирма е, ама далеку појше врши работа од пластичнине, фала :)

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SuadaRona

SuadaRona Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Јас му дадов на моето Еспумисан,Биогаи и Колиеф и повторно ми плачеше.Сега не му давам Колиеф и еспумисан му давам саб симплекс и био гаи пак плаче изгледа додека не го прават грцевиве своето не престануват да плачат

На Lady.mariposa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bebush 2020

Bebush 2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    154
    Мајки повторно го има во продажба nurse harvey сирупчето, јас сум презадоволна од него. Сега сме 4 месеци нема плачки и грчеви, но мн гасови и мислам затоа и одбива да пие млеко, понекогаш ми делува и ко да ја боли меше кога прди ама мн прди. Незнам со што да пробам, правиме вежби, масажи... дали би ми помогнало чајче од ким? Како го приготвувате?

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Тие треба последни да ти се на списокот за давање на база на симетикон можеби му пречат, земи на база на лактаза нешто колеф,колипрев,колактазе или нурс харвеј.Моето повеќе вриштеше од еспумисанот и не ми падна на памет уште еднаш да му дадам
    Дали цица или на Ад? Ако цица да не не го местиш убаво па да голта доста воздух, а ако е на ад барај цуцли антиколик со отвор на цуцлата.Топло на меше и нозете стискај и ги нагоре за да прди.Смао види ја причинта зошто голта толку воздух

6. Bebush 2020

Се зачлени на:
    3 септември 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    154
    На ад сме, хип комб, пробав и друго млекце слична ситуација. Кака еднаш дневно, претходно како помала какаше повеке пати и немаше толку гасови, можеби со каките ги исфрлаше. Сите антиколик цуцли ги пробавме. Можеби е затоа што се молиме со пиење полузаспана па немам можност да ја дигам да ждригне оти заспана е, можеби и до млекото е. Али океј си напредува до сега, задоволна сум колку толку, родена е 2900 , прв месец 1100, втор 1000гр, трет 500гр и четврри 700гр

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    има и 4ти скок сега да не е и до него што одбива да јаде.А за какањето и мојот кака еднаш на ден пиеше по 200мл на ден сега му намалив на 170 на три часа и малце му олесни на мешето.По колку мл пие твојата и на колку саати

8. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Колипрев во охрид некоја мајка да не знае каде може да се најдат?

9. Bebush 2020

Се зачлени на:
    3 септември 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    154
    120 до 150мл на 3 часа кога како и се собира околу 800мл, за 6кг ок е, ама со молење е

10. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Мајки како се даваат саб симплекс капките ?Ми ги донесоа од бг.во упатството пишува по 15 капки на секое доење.Како ги давате вие?

11. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.830
    Допаѓања:
    39.895
    15 капки се даваат на бебе над 5 недели. Претходно по 10 до 12.
    Максимална доза за новороденче е 4 пати по 10 или 1,6 мл
    Над 5 недели 6 по 15 капки или 3,6мл
    Се препорачува размах од 4 до 6 саата на давање.
    За мене до сега најдобрите капки. Бебе се смирува веднаш.

На mamaJana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Мојата е два месеци,навечер и се грчевите,може ли само еднаш да давам по 15 капки?
    Пред доење или по доење се даваат?

13. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.830
    Допаѓања:
    39.895
    И моето е два месеца секогаш после доење давам капки.

14. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Од кога почнавте со капки?

12 дена е малата, почнаа грчевите од вчера.
    Се стега и мешето и се прави тврдо.. кака 3-4пати дневно, но некако течна столица е,не е кашеста.
    Педијатарот освен Биогаја ми рече друго не,во смисла на чаеви, а дома имам само термофорче..
    На секое менување пелена има трага од кака, изглеа се напнува цело време а не може да се олесни..

На A.n.g.e.l.a.V му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    На 13ти ден ја однесов на контрола и педијатарот ми рече да и давам капки ако има потреба. Јас почнав од 17ти ден, тогаш приметив дека има мака

16. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Кај кој педијатар ја носиш?
    Неделава сме на контрола ќе прашам баш, дотогаш термофор..
    Како и што не јадам ништо, се чудам што и предизвикува грчеви.
    Кои капки ти ги препорачаа тебе?

17. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Др Симонида во Систина. Колиеф ми рече да давам. Откако ги потрошив земав Колактаза, скоро дупло поефтини беа. И кажав и на неа дека сум сменила, ми рече немај гајле, исти се само друга фирма ги прозведува, слободно продолжи со вторите.

На A.n.g.e.l.a.V и Chanell* им се допаѓа ова.
  18. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Јас имав во Биофарм(мислам така ср викаше) последно земено кога бевме таму. Карши балонот на туристичка. Мислам дека ординација некоја имаше до аптеката...или Мерифарм и таму имам купено

На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Ние сме со капки од сам старт откако си дојдовме дома и искрено имаме грчеви сма се во многу блага форма пу пу да не го заречам
    Така дс мислам дека можеш одма да даваш за да си биде мирно детето
    Ние користиме колиеф

На A.n.g.e.l.a.V, Chanell* и Moce19 им се допаѓа ова.
  20. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Јас се породив во Ремедика. И баш прашав, веднаш од раѓање и дале колипрев. Па така и јас кога си дојдовме дома си продолжив да си давам. Инаку имам пишувано ама да ти олеснам малку. Храната што ја јадеш е битна но не и пресудна. Бидејќи единствена храна на бебињата во првите месеци е млекото. А кога ќе се родат цревата не им се со полна физиолошка функција, т.е панкреас не излачува доволно ензим, цревни ресички слабо развиени... Млекото нормално има шеќери, кои нема што да ги разгради. Почнува феементација во цревата итн да не должам. Значи сите нови мамички. Не давајте било кој симетикон, чаеви итн. тоа ништо ама баш физиолошки не може да помогне. Топло да, масажи да, пробиотик и се разбира ензим лактаза. Се друго ви е фрлање пари. Јас лично колипрев не го менувам за ништо. Сепак изборот е ваш како и бебињата, ова е само стручен а и совет од искуство. Поздравче:hug:

На Brpbrp, Chanell*, Bicka77 и 1 друга личност им се допаѓа ова.