Грчеви кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by Rossana, May 9, 2010.

1. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

За чајот има многу поделени мислења општо,ама немав друг избор морав да пробам.
    Бекутанот од една недела нагоре може да се дава.
    Почекај можда нема да имаш потреба од ништо,внук ми имаше грчеви ама траеа по пола час,а мојава по 3 саати се мачеше,ако е издржливо немој да даваш ништо.

mace89 likes this.
  2. Ula

Ula Популарен член

И цреши не смее!? Е убаво ја си каснав ;(:|:o баш ќе видам што ќе се случува

anetass and mace89 like this.
  3. Oneo

Oneo Популарен член

Јас цреши 1кг изедов претходната недела, па бебе немаше никаков проблем.
    Кај секој различно :D

Majra, lovely91, mace89 and 1 other person like this.
  4. mace89

mace89 Популарен член

@Ula @Oneo според нашиот педијатар не требало ништо од овошје и зеленчук. Јас тоа неможам да го сватам, па како ќе внесуваме витамини (facepalm) Иначе и јас сум во план да си каснам цреши:wasntme:

Ula likes this.
  5. Oneo

Oneo Популарен член

Еве јас јадам се и сешто, на ништо не внимавам, па бебе нема грчеви до сега.
    Па овошје и зеленчук цело време јадам.
    И педијатарот ми кажа да јадам што сакам. Ако има грчеви, па ако забележам дека од некое јадење се посилни, тогаш да го исфрлам тоа јадење, а вака што знам што би му правело грчеви,па да избегнувам се.

minne992, Ula, IRBBB and 2 others like this.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Јас на два пати грав јадев и мислам дека најмалку грчеви имаше тогаш. :)
    Овошје не обожавам многу, ама јагоди јадам. Општо, не внимавам на исхраната. Воглавно јадам млечни производи.
    И не знам дали би можела да пазам. И онака не јадам редовно, повеќе ми е важно да каснам нешто, отколку да пазам што.

mace89, Freyja, dromka and 3 others like this.
  7. Ula

Ula Популарен член

Кај и да е и ја така ќе почнам се ќе јадам и пијам ова вака излегув дека само вода смееме да пиеме хаха

mace89, IRBBB and Dee*Tee like this.
  8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Jas pocnav po malce da jadam od toa sto ne smeese. Pedijatarot rece do 3 meseci ama jas veke 2-3 nedeli kapki za grcevi ne davam bebe si e ok i jadev patlidzan nelupen,krastavica t.e. taratur ok si bese. Cokolado celo vreme jadam cat pat dali torta dali sladoled. E sea sobiram hrabrost za marula da ksnam epten mi fali ama ako pocne da se grci ziva ke se izedam

mace89 and Ula like this.
  9. Poppins

Poppins Популарен член

Исто , јадам се освен грав приметив дека му смета и не јадам. И не , не треба да има ограничувања туку доилка треба да јаде разновидна храна. Ако нешто му смета нема тоа да се јаде др пат. Некои наморници што и нас самите ни прават тешкотии ќе ги избегаваме или јадиме по мали порции. Педијатарот во болница ни кажа се што е умерено е ок од потешки намирници. Не се ограничувајте , што е тоа само ориз пилешко , јадете се освен тешко намирници , тие во мали порции , е и така ако смета ќе ги паузирате на некое време. Нешто ако не пробаш неможиш да знаеш дали смета. Се повеќе студии покажуваат дека минимален дел оде низ млеко од нашата исхрана. Е сега не да се фрлиме на глупости јадење одма , ама умерено се. Млечните раб и внесување посебно на кравјо млеко е многу по штетно и може да му направе и тегоби и запек и се отколку нормална порција тешка храна.

Ula, Oneo, IRBBB and 2 others like this.
  10. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Значи јадам се ,баш се,и марули со лукче,и грав и леќа..цитрусни овошја и ред др.работи што би сметале,па бебче немаше грчеви,имаше ама онака мали и кратки,едно шишенце со капки едвај потрошив.
    Така да нема правило.Јадете од се помалку.Бебе ќе си каже,покаже...:hug:

11. Poppins

Poppins Популарен член

Исто скрос , јас не ни потрошив капки за грчеви , два дена му давав еспумисан по 2 пати и тоа е се. Со пробиотик е од старт и добар е со меше , без грчеви поминаме , а мајка му една исхрана салам , поеќе на тостеви и овес живеам :x Едино млеко сведив на минимум само у кафе и грав 2 пати у овие 4м и толку , кока кола исто по малку, се др си јадам пијам нормално. Карамели посебно и негро бомбони колку јадам , бетер од дете со глупости се хранам :tmi: :D

IRBBB and DELFINA81 like this.
  12. mamaJana

mamaJana Популарен член

Исто и јас јадам се, бебе има грчеви но не силно изразени како кај ќерка ми за која се пазев и не јадев ништо.
    Грчеви е очигледно секое бебе различно ги поминува, некаде се поизразени, некаде помалку.
    Капки за ќерка ми нема какви не пробав, бебе беше модро од плачење по цел ден и ноќ, кај син ми пак користев саб симплекс, немаа ефект па зедов сирупче Nurse Harvi's и веднаш имаше ефект, се смири меше.

Poppins and IRBBB like this.
  13. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Дали некој давал Бекутан чај во комбинација со Colief? Можи да се се даваат еднаш чајче 50 мл и плус капките пред секое доење ?

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Јас давав чај од ким (50-60мл)и капки колипреф пред секој подој.

KittyCat:) likes this.
  15. KittyCat:)

Фала ти мами значи можи да се дава така комбинирано. Јас и дадов 50 од кои само 30-40 испи и плус пред секој подој капки.... Се надевам дека ќе поминат таман се израдував толку траеше....

IRBBB likes this.
  16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Нас чајчето од ким ни помогна и веќе не давам капки. И од него кога како, оти не ми го сака многу.

KittyCat:) likes this.
  17. KittyCat:)

Јас и дадов еднаш со лажичка ама не ни помогна баш ќе видам од ова ако не помогни ќе го пробаме пак кимот

IRBBB likes this.
  18. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Колку време може да се дава пробиотик? Бебе е 3++м откако премина на адаптирано млеко имаше проблем со какањето, какаше еднаш во три дена, со помош на пробиотик мислам се нормализира, сега редовно си полни пелената, потрошивме едно шишенце пробиотик Ваја, прашањето ми е дали да продолжам да и давам уште?

19. Lea_85

Lea_85 Истакнат член

Dali nekoj daval od vas infacalm oil i kako mu gi davavte na bebce,jas probav so cajce rastvoreni ama maka macime dur da go ispie. Taka pisuva vo upastvoto deka kapkite treba da bidat rastvoreni. Pocnav od vcera da i davam,bidejki crevcata i grgorat strasno i nemoze od toa da zaspie.
    Bas me interesira dali kaj nekoj od vas imalo efekt.

20. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Продолжи слободно, мене педијатарот ми рече до 9 месеци обавезно да давам пробиотик.

dromka and sunmoonstars like this.