Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    14.544
    За чајот има многу поделени мислења општо,ама немав друг избор морав да пробам.
    Бекутанот од една недела нагоре може да се дава.
    Почекај можда нема да имаш потреба од ништо,внук ми имаше грчеви ама траеа по пола час,а мојава по 3 саати се мачеше,ако е издржливо немој да даваш ништо.

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    И цреши не смее!? Е убаво ја си каснав ;(:|:o баш ќе видам што ќе се случува

На anetass и mace89 им се допаѓа ова.
  3. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.773
    Допаѓања:
    17.580
    Јас цреши 1кг изедов претходната недела, па бебе немаше никаков проблем.
    Кај секој различно :D

На Majra, lovely91, mace89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    4.101
    @Ula @Oneo според нашиот педијатар не требало ништо од овошје и зеленчук. Јас тоа неможам да го сватам, па како ќе внесуваме витамини (facepalm) Иначе и јас сум во план да си каснам цреши:wasntme:

На Ula му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.773
    Допаѓања:
    17.580
    Еве јас јадам се и сешто, на ништо не внимавам, па бебе нема грчеви до сега.
    Па овошје и зеленчук цело време јадам.
    И педијатарот ми кажа да јадам што сакам. Ако има грчеви, па ако забележам дека од некое јадење се посилни, тогаш да го исфрлам тоа јадење, а вака што знам што би му правело грчеви,па да избегнувам се.

На minne992, Ula, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.591
    Јас на два пати грав јадев и мислам дека најмалку грчеви имаше тогаш. :)
    Овошје не обожавам многу, ама јагоди јадам. Општо, не внимавам на исхраната. Воглавно јадам млечни производи.
    И не знам дали би можела да пазам. И онака не јадам редовно, повеќе ми е важно да каснам нешто, отколку да пазам што.

На mace89, Freyja, dromka и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Кај и да е и ја така ќе почнам се ќе јадам и пијам ова вака излегув дека само вода смееме да пиеме хаха

На mace89, IRBBB и Dee*Tee им се допаѓа ова.
  8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Jas pocnav po malce da jadam od toa sto ne smeese. Pedijatarot rece do 3 meseci ama jas veke 2-3 nedeli kapki za grcevi ne davam bebe si e ok i jadev patlidzan nelupen,krastavica t.e. taratur ok si bese. Cokolado celo vreme jadam cat pat dali torta dali sladoled. E sea sobiram hrabrost za marula da ksnam epten mi fali ama ako pocne da se grci ziva ke se izedam

На mace89 и Ula им се допаѓа ова.
  9. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    Исто , јадам се освен грав приметив дека му смета и не јадам. И не , не треба да има ограничувања туку доилка треба да јаде разновидна храна. Ако нешто му смета нема тоа да се јаде др пат. Некои наморници што и нас самите ни прават тешкотии ќе ги избегаваме или јадиме по мали порции. Педијатарот во болница ни кажа се што е умерено е ок од потешки намирници. Не се ограничувајте , што е тоа само ориз пилешко , јадете се освен тешко намирници , тие во мали порции , е и така ако смета ќе ги паузирате на некое време. Нешто ако не пробаш неможиш да знаеш дали смета. Се повеќе студии покажуваат дека минимален дел оде низ млеко од нашата исхрана. Е сега не да се фрлиме на глупости јадење одма , ама умерено се. Млечните раб и внесување посебно на кравјо млеко е многу по штетно и може да му направе и тегоби и запек и се отколку нормална порција тешка храна.

На Ula, Oneo, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  10. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.477
    Допаѓања:
    9.588
    Значи јадам се ,баш се,и марули со лукче,и грав и леќа..цитрусни овошја и ред др.работи што би сметале,па бебче немаше грчеви,имаше ама онака мали и кратки,едно шишенце со капки едвај потрошив.
    Така да нема правило.Јадете од се помалку.Бебе ќе си каже,покаже...:hug:

На Slonce91, Oneo, ivance.. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    Исто скрос , јас не ни потрошив капки за грчеви , два дена му давав еспумисан по 2 пати и тоа е се. Со пробиотик е од старт и добар е со меше , без грчеви поминаме , а мајка му една исхрана салам , поеќе на тостеви и овес живеам :x Едино млеко сведив на минимум само у кафе и грав 2 пати у овие 4м и толку , кока кола исто по малку, се др си јадам пијам нормално. Карамели посебно и негро бомбони колку јадам , бетер од дете со глупости се хранам :tmi: :D

На IRBBB и DELFINA81 им се допаѓа ова.
  12. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    7.257
    Исто и јас јадам се, бебе има грчеви но не силно изразени како кај ќерка ми за која се пазев и не јадев ништо.
    Грчеви е очигледно секое бебе различно ги поминува, некаде се поизразени, некаде помалку.
    Капки за ќерка ми нема какви не пробав, бебе беше модро од плачење по цел ден и ноќ, кај син ми пак користев саб симплекс, немаа ефект па зедов сирупче Nurse Harvi's и веднаш имаше ефект, се смири меше.

На Poppins и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.078
    Допаѓања:
    14.509
    Дали некој давал Бекутан чај во комбинација со Colief? Можи да се се даваат еднаш чајче 50 мл и плус капките пред секое доење ?

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.591
    Јас давав чај од ким (50-60мл)и капки колипреф пред секој подој.

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  15. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.078
    Допаѓања:
    14.509

Фала ти мами значи можи да се дава така комбинирано. Јас и дадов 50 од кои само 30-40 испи и плус пред секој подој капки.... Се надевам дека ќе поминат таман се израдував толку траеше....

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.591
    Нас чајчето од ким ни помогна и веќе не давам капки. И од него кога како, оти не ми го сака многу.

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  17. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.078
    Допаѓања:
    14.509

Јас и дадов еднаш со лажичка ама не ни помогна баш ќе видам од ова ако не помогни ќе го пробаме пак кимот

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Колку време може да се дава пробиотик? Бебе е 3++м откако премина на адаптирано млеко имаше проблем со какањето, какаше еднаш во три дена, со помош на пробиотик мислам се нормализира, сега редовно си полни пелената, потрошивме едно шишенце пробиотик Ваја, прашањето ми е дали да продолжам да и давам уште?

19. Lea_85

Lea_85 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    206
    Dali nekoj daval od vas infacalm oil i kako mu gi davavte na bebce,jas probav so cajce rastvoreni ama maka macime dur da go ispie. Taka pisuva vo upastvoto deka kapkite treba da bidat rastvoreni. Pocnav od vcera da i davam,bidejki crevcata i grgorat strasno i nemoze od toa da zaspie.
    Bas me interesira dali kaj nekoj od vas imalo efekt.

20. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Продолжи слободно, мене педијатарот ми рече до 9 месеци обавезно да давам пробиотик.

На dromka и sunmoonstars им се допаѓа ова.