Нели???? Ќе почнам да верувам во теории на заговор помеѓу доктори и фармацевтски компании. Толку пари изнададов и на крајот лекот пет пари буквално
Ама прочитајте прво зошто не се дава вода и чај на новороденчиња, па објаснете им на бабите штом не им е јасно. Нема тука теории на завера, ако мора за грчеви ги вика дај, ако не мора, немој. Да не го оставиш бебето во болка. Не ширете дезинформации
Mama chill Не шириме дезинформации споделувам скромно искуство. Еден педијатар ми вика вода и чај не друг ми вика јас old fashioned и сметам дека е ок. Сакам да му помогнам на бебе, пробав и е ок. Можеби е коинциденција се бива ама немој толку жустро. Имаме читано сигурно колку и ти така да лична одлука е.
Мене ми се случи истото со првото детенце за на крај да сватам дека било гладно, а чајчето го заситувало
Ништо не помага за грчеви кај нас.... Бебе е месец и пол секојдневно плачење како што се стемнува па се до полноќ. Придава убаво е најадена не е гладна, само на доење сме и уште какви не капки не пробавме , сирупот Nurse Harveys, чај бекутан НИШТО НЕ ПОМАГА Сега и давам еспумисан л капки само Само прде ненормално многуу Чаре некој да каже ???? Полудев
Пробувај вежби да и правиш со ноџињата, како точак да вози. И свиткани коленца, а стапалата споени држи и ги.
Колипрев капки имаш пробано? Ние до 4 и пол месеци имавме страшни грчеви, ни помагаше најмногу комбинацијата капки Колипрев и сирупчето Нурс Харви
Баш сега ги порачав да ги пробаме, белки ке има ефект ... Не се издржува Таа плаче и се буди на секое прдење а прди ненормално многу... Цревцата ги чуствувам како и работат.....
Па не знам веќе што да и давам, до сега од еспумисанот е надобро, да ми стасаат колипрев капките ги порачав па во комбинација со еспумисанот некоја членка беше споделила искуство дека имало фајде... да пробаме и ние Што според вас е подобро еспумисан и колипрев во комбинација Или колипрев со биогаја Или само колипрев да пробаме Веќе не знам што да правеме, од 18h до 02h беше будна оваа ноќ, премногу е мала за толку време да е будна од премор плаче потоа, малку заспие 10мин најмногу и пак се буди и пак шетање по соба мачење да презаспие и се така во круг. Се пробав и со дохрана мислев дека е гладна, со измузување за да видам колку цица .... Ништо не помага, држеме топли пеленки на меше, веќе полудев прво дете ми е... мислам дека сум неспособна да ја чувам додека така плаче Не е болка ниту во уше ни нешто друго се проверивме, а денски е како друго дете си јаде си спие си ужива како да имам две разчични деца пред 18h и по 18h
Знам како е, моето ти кажувам до 4 и пол месеци имаше страшни грчеви, ние бевме на Ад, добитната комбинација беше Комфорт млеко плус колипрев плус сирупче…ама пробувај, колипрев плус сирупче,колипрев плус еспумисан, или трите заедно…скроз те разбирам како е дете да ти вришти по цел ден а ништо да не му делува… издржи, ќе помине, се се заборава
Да, целото се истура и убаво се протресува шишето. Јас го давав според упатството 2 пати на ден по 5мл и искрено ептен ни помогна. Ко друго бебе да имав дома.
Моја препорака ти е да го избегнуваш еспумисанот. Ај што е жива хемија, после извесна употреба предизвикува запек! Колипрев и пробиотик ти е боља комбинација деф!
Синко откако му давам еспумисан е каде каде подобро со грчеви. Како надуено стомачето му беше кога почнавме со еспумисан се испрде поштено и му омекна стомакот, а и со грчеви многу намали. Кај нас нема запек, а еве два месеци како му давам. Редовна столица има по неколку пати на ден. Од дете до дете веројатно. Ама мислам зависи и од храната на мајката. Јас последно што приметив зелена салата дека му смета. Два дена кога јадев зелена салата детево има грчеви. А на дебатата за чај јас му давам чајче скоро секој ден околу 60мл неколку пати по 20-30мл. Еден ден бекутан од анасон, еден ден хип од коморач. И приметувам дека и често после чај се кака. Не смееме вода да дадеме па може жедни се да му се сневиди па со чајчето и жедта му се гаси, а не го сити. Ако е гладен само града ништо друго.
И кај моето чајот на Бекутан врши работа. И тоа многу, бар сега за сега. Му давам само по 30 мл и тоа накај 17ч. И пупу овие 2 дена од како ќе го фатат грчевите, за 10 мин се смирува
Пробај и со др бебешки чаеви , стварно не чине Бекутанот исто како вода и шеќер да му даваш . Сигурно ќе помага и друг , капки , сирупчето што е за грчеви , топло на меше и масажи ќе помине тоа е фаза што мора да се мине , ама Бекутан Давај пробиотик , ако не даваш . И изнесувај го почесто на воздух
Затоа и Не ми се пишува што давам и како давам. А си имав речено дека нема да зуцнам по темиве, особено во врска со јадење/пиење и лекови, ама не издржав Ич не сакам некој да ме советува што да давам што Не. Поготово па ако Не прашам за совет. Знам дека ти е добронамерно мислењето и дека ова е форум и секој ќе си пише мислење, ама мене не ми се допаѓа некој да ме одвраќа од тоа што јас сум одлучилла дали нешто е добро за моето дете или не. Извини, Морав да си пишам
Бубче батали не нас од форумот тука. Туку прашај ги педијатрите и сите доктори околу тебе дали е нормално да даваш коцка шеќер на бебе од 20 дена. Буквално бекутанот е коцка шеќер. Извини и јас морав да пишам.