Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    Bebeto sega na 7mi ke pravi mesec,pie po 60ml na sekoi dva ipol saata nekogas 3 zavisi

2. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    2.578
    Колипрев, биогаја веќе му давам. Е сега што е подобро бекутан капки или nurse harveys?

3. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    5.354
    Според мене сирупот дефинитивно

На RAK91 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    217
    По колку капки Саб Симплекс давате? Знам имаше некоја пишано ама неможам да најдам... Бебе е 1 месец, дали по 15 капки на ден??

5. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    2.618
    Можеш секако, и пред и по и сред доење, кога бебе ќе има грчеви и вришти одма давај, пробај со 3мл и 2мл водичка во шприцот да се раствори малку сирупот, ако продолжи да плаче после 20мин дај и уште 2мл без вода

6. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    2.618
    По 4 капки, 7,8 пати на ден

7. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    2.618
    Земи нурсе харви дај му, за ад незнам, ијас од страв на хип си останав и не сменив млеко

На Inavond му/ѝ се допаѓа ова.
  8. something

something Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    1.416
    Здраво
    После неуспешно доење и ние земавме аптамил и еден месец мислевме ќе се навикне на млекото но бебето си имаше мака и не можеше да се искака по неколку дена, потоа земавме аптамил комфорт и ништо ни од тоа резултати, на крај со хип комбиотик се среди столицата секој ден си какаше без проблем.Јас мислам да и сменев на време можеби порано ќе се ослободеше од грчевите вака промени и се правеа.Користевме и сируп Nourse Harveys.Точно до три месеци имаше грчеви стварно веќе со сопругот бевме изнемоштени едвај се трпеше.Ќе помине многу тежок период е но има крај

На tina2018 и Inavond им се допаѓа ова.
  9. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    Ete dodeka ne probav i jas ne nauchiv. Sega sme si pak na hipp, isto i nurse harveys mu davam. Ovie nekolku dena e dobar,samo ima momenti koga treba da kaka seuste valda uchi kako,pa se napnuva mn ama mu pomagame so masazi na stomaceto,se nadevam ke se sredi i toa samo od sebe.

На something му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    4.626
    Чекав да видам дал ќе пројде ама промена нема а и сон веќе немам дежурам ден и ноќ. 2месеци сме не знам дали гасови се сметаат за грчеви, пошто немаме интензивно плачење врискање па не знам далу да речам има грчеви, ама гасови има и ја мачат, кенка, крева нозе, се буди, не спие во кревет. После јадење дур ја ставам да подригне на рамо и ги слушам цревцата како клокотат и реагира се витка на нив. Со саати се држиме во последно време и не ждрига па може има повеќе воздух. Давам рекол 2х5 и колиеф 3 4 пати на ден, нурсе харви дадов неколку пати ама не и се олесни нешто многу и вежби правиме и неќе да се испрди. Има нешто да дадам полесно да испушти гасови и да се искака да не и сметаат толку?

11. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    И моето бебенце ги има истите симптоми. Штом не вришти многу се надевам не му е премногу тешко, па давам само пробиотик. Не е ли многу тоа се што му даваш? Што вели педијатарот? Грчеви гледам се дефинираат како плачење повеќе од 3 часа во ден, па не сум сигурна дали треба терапија за грчеви.

12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    4.626
    Сите се од педијатар дадени. Реколот од раѓање, а колиефот 2 недела кога почнаа грчеви и тој до 7 пати се дава и мислам на време фатифме со него, ама сега помалце подои па и помалце дози колиеф, а НХ не давав до сега, еве 2 3 пати пробав не гледам фајде од него. Се мислам дали пробиотикот е соодветен да не треба да сменам друг. Не вришти ама па се у раце е, последниве денови мислам се на се собира 4ч да отспие во креветче и мн е кенкава. На контрола сме неделава ќе видам што ќе рече, а се надевам дека е период исто така.

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  13. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Би ти била благодарна да споделиш што ќе каже педијатар. Дај Боже брзо да помине :hug:

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    2.618
    Да не сте во скок мајка па детето е кенкаво и вознемирено и сака во раце?

15. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    4.626
    Се мислев и тоа, сега гледам исто однесување ми се поклопува со тоа кога би бил првиот, а сега да е втор. Ама многу е мала секој ден мења нешто ново, уште и го учам карактерот:)

На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  16. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    2.618
    И ние сме мали, само што заврши првиот скок и јас се спремам за вториот, уплав имам од ова скоковиве пошо првиот беше тежок и веќе сум истоштена ненаспана

17. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    Слични симптоми има и моето.ние сме 4 недели,од неодамна сменив капки за грчеви,му давав колиеф, пробиотик Нормиа. Е сега сменив му давам еспумисан,25 капки 4 пати на ден,и сега дури у спиење си прди сам. Нормиата не ја сменив, инаку моментите кога не спие кенка се буди повеќе пати во сон,мислам дека е поради тоа што пробува да кака.или па можда има ама не толку јаки,искрено и јас поима немам,битно се намалија значително. Пробај со еспумисанот, и исто имам пробано и трици,му ставав во чорап,го ставав во фурна од шпорет на дрва некое време да се стопли и му ставав на стомачето,викаат триците имаат лековито дејство. Со лесно,се надевам брзо ќе го поминеме периодов на грчеви, оти и јас веќе ќе почнам кибритчиња на очи да ставам

На Mucika, zverkica и tina2018 им се допаѓа ова.
  18. LoLa♡

LoLa♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2021
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    191
    Јас веќе незнам уште што да пробам за грчевиве,ќе полудам од тоа што незнам како веќе да му помогнам на детево.Моментално е скоро 2месеци,нонстоп плачење виткање тегнење нозе,денски оддвај сврзува 2 саати спиење додека навечер е супер фала богу спие и се буди само за цицање и си презаспива.Давав еспумисан,еве од вчера почнавме со колиеф па се надевам ке има подобрување.
    Ставам топло термофорче, правам масажа на мешето ама се е џабе...
    Едино додека е надвор знае да поспие ама па неможам цел ден надвор да го шетам уште ладно е ..
    Башка е и интолерантен на лактоза, премногу повраќаше ај тоа као се среди малце избегавам јас млечни производи ама грчевиве не убиваат пс жално е нонстоп да го гледам како плаче и се жали и неможам нонстоп на цицка да го држам.
    За 20 дена 1100гр качи.Педијатарот вика јадење на 3саати ама од грчевиве ни пола саат без цице неможе,тоа сигурно го смирува.
    Дадено и пробано со чај Бекутан и чај од ким исто безуспешно.
    Кажете со што друго да пробам да му се намалат затоа што е стварно греотка.

19. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    5.354
    Еспумисанот и на моето не му помогна ич, сменив на колиеф во комбинација со нурс харви сируп и плус пробиотик. После неколку дена се препородивме дома. Колиефот имаат акумулативно дејство, биди трпелива, почекај некој ден може ќе има ефект.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    KOj probiotik.go davas? Jas licno normia ama tuka na forumov bio gaya dosta gi falat. Inaku i jas prvo davav colief,detevo nemozese da se smiri,bekutan cajot mu stvara uste tolku grcevi,sega smeniv mu davam espumisan.po se sto procitav site bebinja se razlicni na edno sto mu odgovara na drugo ne. Po potreba go davam sirupot Nurse harvey's moram da kazam deka sum zadovolna. Smeniv mn raboti sto nemozam da bidam bas sigurna od sto e podobruvanjeto,ama moras da probas. Eden spric sabajle eden spric navecer ke mu davas. Dosta go falea i drugi clenki na forumov,jas go prasav maticniot pedijatar,mi rece moze davaj mu. Ete nekolku dena sme dobri,probaj i ti toa.