Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    Da ne znae nekoj cajov dali e za grcevi i dali e za novorodenche.pisuva for kids toa malce me buni,i nigde ne pisuva koja mu e namenata.

Прикачени фајлови:

2. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    4.626
    Си добивме бекутан капки, педијатарот вика полесно ќе испушти гасови и ќе се искака со нив па ќе видиме. И сега веќе ни јас немам ум, и реколот и колиефот и бекутанов сите протов грчеви пишува дека се, а како сите различно делуваат не ми е јасно. Некој ако има искуство и ако сака да ми објасни пошто ни енергија имам веќе да пребарувам, се осеќам ко да тестирам на детево веќе и жал ми е:|

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    Mislam deka do sostavot e.baraj sporedi dali se po sostav slicni ili razlicni

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.200
    Допаѓања:
    8.777
    Мене ми го препорача педијатар бидејќи е без шеќери. Пробав да и го дадам ама не сакаше да го пие. Сега јас го пијам два пати на ден па нека оди преку млекце. Мада не знам дали помага пошто веќе две недели сме раат од грчевите 2+ сме. Мислам дека и помина сами од себе. Последно што и давав беше Бекутан чајот неколку дена.

5. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    2.618
    Нурсе Харви сируп купувај и давај на дете кога ќе го фатат грчеви, гледам тоа не си пробала а има ефект

6. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    469
    колку време користевте нурсе харвејс ние сме 3 месеци уште има грчеви дали да продолжам ?

7. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Ако ти значи на кратко јас ќе ти објаснам. Реколот е пробиотик, за надополнување добри бактерии во цревата, посебно е потребно ако си царски...ако не искрено може и не мора да се дава и плус не делува на грчеви. Бекутанот е симетикон, хемиска супстанца која намалува површински напон, па создадените гааови ќе ги испрди бебче, па на тој начин делува на грчеви. Е сега работата е што веќе има гасови во цревата и самото нивно движење плус прави болка кај бебо. Конечно колифот е по состав лактаза, нешто што вистински му фали на бебо, затоа што кога се раѓаат се недоразвиени и уште природно во телото не им се создава. Тоа е ензим кој помага да се свари млекото, да не се прават мн гасови итн. и тука е филозофијата. Инаку мој совет и искуство е дека Колипрев се покажа далеку подобар од колиф(ензимот кај нив е активен), па можеш кога ќе ги дотрошиш да си купиш такви боље, ама твој избор .:)

На matilda258, Asher, TanyaClover и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    4.626
    Тенкјуу :hug: пошто заморче е бебка и остаив само рекол и колиеф. Инаку царски сум да, ќе си го продолжам реколот. А пошто намаливме подои се намали и колиефот, а поготово навечер да станеш па да чекаш па да да дадеш и тој веќе помалце го прима, наредно земам колипрев да пробам, не знам зашто во старт не ми го дадоа.

9. Emaema

Emaema Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    111
    До која возраст се јавуваат грчеви кај бебињата,моево наполни 4 месеци и не приметувам да има грчеви.Капки сеуште давам па незнам дали да прекинам

10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    8.305
    Зависи од бебето. Ќерка ми имаше само 2 недели, од 40 дена до дента кога наполни 2 мес. Капки никогаш не и дадов, еден ден само еспумисан и запек и направив и одма ги прекинав.

11. matilda258

matilda258 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    584
    За јаки грчеви кој пробиотик го давате во комбинација со сирупот Нурсе?

12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Не мора да ги даваш веќе. Моето до кај 2 и пол мес имаше грчеви, како се повлекоа престанав да му давам капки. Само пробиотик му давам.

13. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    119
    Како ги давате colief капки, педијатарот ми рече 4 капки во млеко, дали при доење давате капки или само со адаптирано?

14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    4.626
    И со тоа и со тоа можеш, имаше на упатството колку смееш максимум во денот, дали беа 7 пати по 4 капки види не знам. 4 капки се ставаат во млеко да одстои 10тина мин и се дава па се продолжува со доење/пиење.

На Butterfly1212 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    119
    Благодарам:inlove:

16. Liu

Liu Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2016
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.501
    Жени како го дозирате сирупот Нурсе?

17. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.315
    Допаѓања:
    4.515
    По упатство е два пати по 5мл ама јас давав пример 3 пати по 3мл или 5 пати по 2мл, да не надминам 10мл

18. Liu

Liu Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2016
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.501
    А смеам да го мешам со ад млеко ?

19. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.315
    Допаѓања:
    4.515
    одамна беше да ти кажам имам заборавено :lol: ама мислам дека го мешав со ад...така е и полесно

На Liu му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    4.626
    Колипрев за 2ипол месеци по 11-14 капки двате на оброк? Колиефот е по 4 капки сакам да го сменам (непрактичен ми е) некако многу ми личи. :^) Ќе му дојде 66 капки на ден ако давам на 6 оброци.