Da ne znae nekoj cajov dali e za grcevi i dali e za novorodenche.pisuva for kids toa malce me buni,i nigde ne pisuva koja mu e namenata.
Си добивме бекутан капки, педијатарот вика полесно ќе испушти гасови и ќе се искака со нив па ќе видиме. И сега веќе ни јас немам ум, и реколот и колиефот и бекутанов сите протов грчеви пишува дека се, а како сите различно делуваат не ми е јасно. Некој ако има искуство и ако сака да ми објасни пошто ни енергија имам веќе да пребарувам, се осеќам ко да тестирам на детево веќе и жал ми е
Мене ми го препорача педијатар бидејќи е без шеќери. Пробав да и го дадам ама не сакаше да го пие. Сега јас го пијам два пати на ден па нека оди преку млекце. Мада не знам дали помага пошто веќе две недели сме раат од грчевите 2+ сме. Мислам дека и помина сами од себе. Последно што и давав беше Бекутан чајот неколку дена.
Нурсе Харви сируп купувај и давај на дете кога ќе го фатат грчеви, гледам тоа не си пробала а има ефект
Ако ти значи на кратко јас ќе ти објаснам. Реколот е пробиотик, за надополнување добри бактерии во цревата, посебно е потребно ако си царски...ако не искрено може и не мора да се дава и плус не делува на грчеви. Бекутанот е симетикон, хемиска супстанца која намалува површински напон, па создадените гааови ќе ги испрди бебче, па на тој начин делува на грчеви. Е сега работата е што веќе има гасови во цревата и самото нивно движење плус прави болка кај бебо. Конечно колифот е по состав лактаза, нешто што вистински му фали на бебо, затоа што кога се раѓаат се недоразвиени и уште природно во телото не им се создава. Тоа е ензим кој помага да се свари млекото, да не се прават мн гасови итн. и тука е филозофијата. Инаку мој совет и искуство е дека Колипрев се покажа далеку подобар од колиф(ензимот кај нив е активен), па можеш кога ќе ги дотрошиш да си купиш такви боље, ама твој избор .
Тенкјуу пошто заморче е бебка и остаив само рекол и колиеф. Инаку царски сум да, ќе си го продолжам реколот. А пошто намаливме подои се намали и колиефот, а поготово навечер да станеш па да чекаш па да да дадеш и тој веќе помалце го прима, наредно земам колипрев да пробам, не знам зашто во старт не ми го дадоа.
До која возраст се јавуваат грчеви кај бебињата,моево наполни 4 месеци и не приметувам да има грчеви.Капки сеуште давам па незнам дали да прекинам
Зависи од бебето. Ќерка ми имаше само 2 недели, од 40 дена до дента кога наполни 2 мес. Капки никогаш не и дадов, еден ден само еспумисан и запек и направив и одма ги прекинав.
Не мора да ги даваш веќе. Моето до кај 2 и пол мес имаше грчеви, како се повлекоа престанав да му давам капки. Само пробиотик му давам.
Како ги давате colief капки, педијатарот ми рече 4 капки во млеко, дали при доење давате капки или само со адаптирано?
И со тоа и со тоа можеш, имаше на упатството колку смееш максимум во денот, дали беа 7 пати по 4 капки види не знам. 4 капки се ставаат во млеко да одстои 10тина мин и се дава па се продолжува со доење/пиење.
По упатство е два пати по 5мл ама јас давав пример 3 пати по 3мл или 5 пати по 2мл, да не надминам 10мл
Колипрев за 2ипол месеци по 11-14 капки двате на оброк? Колиефот е по 4 капки сакам да го сменам (непрактичен ми е) некако многу ми личи. Ќе му дојде 66 капки на ден ако давам на 6 оброци.