Здраво малово има скоро два месеца и еве неколку дена неможе да се искака и само ѓи дига ноџињата и го боли стомачето му давам диастоп капки и еспумисан по потреба ама уште неможе што да му дадам дали нешто да исфрлам од овие два вида капки
Како што знам еспумисан прават запек, па можда пробај да ги исфрлиш тие. Кај нас плус воопшто не помагаа за грчевите, џабе ги давав. Пробај и вежби за ноџиња и топли облоги.
Кај нас океј ди е столицата со Еспумисан, но кој знае дали му помагаат, уште плу 2врсти примаме. Маката се поголема е.
Мајки колиеф капките мора ли да бидат во млекце растворени, не секој пат го допива шишенцето, па да можам со лажичка бар..
Можеш во капаче или некој мал сад да ставиш 2-3 лажички млекце и таму да ги раствориш капките па да му го дадеш тоа млекце со лажичка а после дај му го шишенцето да си го пие. Во упатството е јасно нагласено никако да не се даваат капките директно на лажиче во уста. За разлика од нив, Колипрев се даваат директно на лажиче во уста.
Исто беше и моето се мачеше кога треба да кака се гледаше дека и е тешко а коростевме БиоГаја и го заменив со Ваја беше потребно пак 4-5 дена да поминат и еве сега е добро има по една какана пелена секој ден а во случај да не кака еден ден следниот два-три пати ке се искака..
Педијатарот нас не советуваше што помалце хемија тоа подобро за грчевите тогаш се разработуваат цревата, а со капките стануваат мрзеливи, после тоа се јавува запек како и други состојби во мешето. Знам дека се мачни грчевите сите бебиња поминуваат низ тоа и ги боли, само топли облоги, менување на положабата масажа и само нурсе харви ситупче ни рече дека е најбезбедно да се користи.
Ќе може ли да ми кажете како се дозираат капките и колку пати на ден...и дали се користат само по потреба или секој ден...и дали се пробиотик,па нрма да морам да давам пробиотик кој до сега го давам????
Треба педијатар да ти ги дозира. Во упатството пишува 15 капки после секој подој. Мене педијатарот ми рече дека тоа е премногу, засега е доволно 3 до 5 пати на ден по 15 капки. Пробиотикот треба да се продолжи да се дава.