Грчеви кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by Rossana, May 9, 2010.

1. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Дали некој ги има користено и како сте задоволни ? Screenshot_2023-06-16-21-15-10-539_com.android.chrome.jpg

2. Eellyy

Eellyy Активен член

Ги користев месец ипол воопшто не сум задоволна,само Nurse ни помогна.

3. Makii345

Makii345 Активен член

Zdravo majki sakam da ve prasam dali koga davate od kapkite espumisan l treba da se dava i probiotik ako da koj

4. Bebence29

Bebence29 Популарен член

probiotik obavezno.sega se zavisi koj imas izbor biogaja,recol bimbo,waja,linex…

5. Isibaby

Isibaby Истакнат член

Како ги користите колиеф капките, со колку мајчино млеко ги мешате?

6. girlboy

girlboy Истакнат член

Девојки здраво, ние сме два месеци за два дена и еве мака мачиме. Бевме во болница неколку дена бидејќи поврати на спиење и почна да се гуши.. сега не пуштија океј сме ама многу имаме проблеми со спиењето. Не знам дали се грчеви но во сред спиење почнува да мрда многу нервозно со раце и нозе и да ја врти главата многу брзо. Се ми е страв декс и фоаѓа да поврати од млекцето и се мачи се дур не ја земеш во раце и потоа пак од почеток. И давам еспимисам и биогаја. Дали се грчеви и зошто секогаш повраќа после секое јадење не знам.. дали е нормално

7. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Моето така немирно спиеше до 2 месеци, око немав склопено тој период, буквално на 10 мин мрдаше и вртеше глава. Само се смири. Сега кога ќе помислам на тој период мислам дека беа грчеви, мора нешто да го мачи штом немирно спие. Фала богу го поминавме тој период, беше тежок. Пробај да смениш капки. Јас од биогаја не бев задоволна. Во врска со повраќањето и син ми така повраќаше после секое јадење ( кога спие не) и се среди кога почнавме со пробување вкусови.

8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Мајки мои, дете се грчи за сите пари. Му давав био гаиа и еспумосан ама фајда никаква. Педијатарот ми даде сируп за грчеви и рефлукс Рефалгин ама ни тоа не ни помага многу. Термофорчето најмногу помага, ама прво мора убаво да се исплачеме, врискаме и се грчиме. Вчера цел ден не ми спиеше убаво. Еве и денес иста песна почнуваме. Мислев да не е гладен, го ставам на града но тој цица и се грчи и плачи. Фактички цицето како утеха му е, не дека цица нешто многу. Му правам вежбички со нозете да ги исфрли гасовите. Масираме стомаче и стопала и ништо не помага. Нешто што вас ви има помогнато да споделите. Или да се помирам дека ќе биде така овој период

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Еспумисан само ако има гасови давај, инаку џабе е.
    На моето многу му помагаше колипреф, исто е со колиеф или под било кое друго име побарај ги кај вас како лактаза-ензим за разложување на млекото. Побарај и nurse harvi's сирупче, на природна база е, стриктно за грчеви наменет.
    Термофорче, масажа, контакт кожа на кожа..тоа е. Евентуално да видиш некоја храна шо ти ја внесуваш да не ги засилува грчевите-може, ама не мора да значи.

Ceneva likes this.
  10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Имаме гасови,цревцата му пеат буквално. Внимавам што јадам, за секоја намерница прво проверувам па ја јадам. Ама ќе побарам нешто од тоа со лактаза во нив. Само се препотуваме и двајцата обидувајќи да се смириме.

IRBBB likes this.
  11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Знам мама дека изгледаат беспомошни и тие и ние. Период е, ќе помини, нема поинаку како да те утешам.
    Исто кога имаше многу силни грчеви давав по макс 30мл чај од ким, ама ова само во консултација со педијатар, не советувам давање ништо освен млекце до 6м.

Ceneva likes this.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Да пробам јас да пијам чај од ким може ќе помогне :)

IRBBB likes this.
  13. 0ли

0ли Форумски идол

@Ceneva Супер ти стои кирилицава, вака е веќе друго (highfive)

Инаку, грчеви има и моево и додека не се испрди и искака, се витка, се црвенее. Ако е на града, само за утеха и' е и полесно мислам дека ги поднесува.
    Обично навечер ја фаќа, инаку останатото време е добро, спие и океј е.
    И' давам Колипрев и пробиотик Биогаја.

Bebence29, IRBBB and Ceneva like this.
  14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Гледам да не заборавам кога почнувам да пишувам ;)
    Јас му кажав на маж ми за колиеф колипрев ама немало во аптека и земал еспумисан. Па после педијатарот ни даде сируп од што и кажав дека не помага еспумосанот.
    Ќе подавам уште некој ден сируп ако не се сменат работите ке барам колиеф или колипрев. Ми се ќине душата кога се грчи. Сности безчујно си плачев.
    Инаку педијатарот ми вели од д3 +к1 на бејбитол знаело грчеви да јават бебињата. И ми даде на рецепт други да му земам само да ѓи завршам овие и ќе почнам со тие. Вигантол се викат. Ѓи има некоја користено?

15. 0ли

0ли Форумски идол

Знаеш, Еспумисан не се замена за Колиеф/Колипрев.

Вигантол се маслени капки Д3, немаат К1 во нив. Ги користам за поголемото дете, а и јас ги пијам кога ги имам набавено. Планирам да и' давам и на малава кога ќе речат дека не треба веќе К1.
    Знам дека може да се јават од нив грчеви, но не би ги прекинувала поради К1 што треба да прима.

IRBBB and Ceneva like this.
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Д3+К1 се дават до три месеци после се оди со други. Ама педијатарот тие ми ѓи препиша. Хммм. Не размислив за тоа воопшто. Ке ѓи дигнам овие за покасно.

17. 0ли

0ли Форумски идол

Вигантолот јас планирам да ги вклучам додека уште пие Д3+К1.
    Ортопедот кажа покрај нив и една капка Вигантол да давам кога ќе направи 5 kg.

Ceneva and Giovanna like this.
  18. Giovanna

Giovanna Популарен член

И јас давам вака, ама уште откако имаше 4 кила.
    Како ги чувате Вигантолот откако ќе ги отворите? Јас ги чувам во кутивчето да не бидат изложени на светлина, ама во фрижидер не ги ставам.

Ceneva and 0ли like this.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Исто како тебе, ги чувам во кутивче и не во фрижидер.
    Во фрижидер чувам Пливит.

Ceneva and Giovanna like this.
  20. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Nurse Harvey's сирупче е кое стварно помага..
    Можеби ме читаше јас незнам колку капки пробав и што ли не ова го користам и уште од втор ден имаше подобрување.. сега сме супер знае малку навечер да ја фати Али не со вриштење и кратко трае..
    Да чукнам во дрво добри сме сега за сега се смири девојката колку толку..

Ceneva likes this.