Majki dali nekoja od vas ima iskustvo so novalac 1, nie davame aptamil i ima mnogu grcevi pedijatarot ni preporaca da mu go smenime so novalac.
Ние го сменивме на новалак ац на моја иницијатива Оти премногу имаше грчеви Му се под намалија ама пак ќе си ги има Нашиот педијатар ни рече дека не е пракса да се менува млекото Оти пак ќе си ги има Сега сме 3 месеци и ќе треба да го префрлам на обична формула што не е со намалена содржина на лактоза
Да изразам подршка за сите мајки чии бебенца плачат од грчеви. Ја поминавме таа фаза, знам колку е тешко и за бебето и за мајката. Нас никакви капки не ни помогнаа. Кога бебе наполни три месеца, исчезнаа грчевите. It gets better ❤️
Na kolku vreme moze da se menuva mlekoto, pr sea da probam novalac pa ako e isto so grcevi da go vratam na aptamil. Ova novalac uste koga go kupiv me nervira sto lazickata de matka vo mlekoto ali ako pomogne za grcevite ke prodolzam so toa inaku bebus za nekolku dena pravi 3 meseci pa nz zasto uste ima grcevi. Se nadevam deka e od rota i deka ke se smirat
Да сум на твое место, на три месеци нема ни да му почнам новалак ац. Најинтензивни се грчевите од 5-8 недела и штом сте ги поминале тие подобро да не менуваш Нас многу ни помогна и сирупчето од nurse Harvey Моето кога имаше 3 недели му сменив од хипп со 6,9 што е лактоза, а новалак има 2,3,а сега со полни три месеци ќе му менувам повторно на хипп, пред да почнеме со дохрана Провери колку има аптамилот лактоза
Aptamilot e 7.0, jas novalac 1 ke mu dadam ne ac. Isto me interesira kako reagiraat bebinjata na novo mleko zastp utre nedela pa da ne ispadne da trcam po dezurni da baram aptamil
Моето немаше некоја реакција при промена само грчевите,новалак 1 кога пробував да му го дадам уште имаше грчеви, после еден час почна уште толку да се грчи и не му придадов, ја фрлив цела кутија.
Zdravo majki. Nova sum i so bebe i vo grupata, i sekoe vase iskustvo e dobredojdeno. Uste malku 40 dena ke pravime. Ovie denovi grcevi intenzivni. Pedijatar mi dade becutan kapki za grcevi i dia stop. Na doenje sme, navecer ponekogas davam Aptamil anti refluks. Mozno li e od grcevite ko se grci nemoze da se iskaka ubavo i dami blucka. Nekogas nekolku goltki nekogas ko da plukne. I diastop sekoj den davate , kako e semata za kapki i probiotik. Mislam kako davate obicno. Celata sum vo konfuzija i bi sakala iskustvo vase mn bi mi pomognalo. Fala
Probiotik sekoj den uste prvata nedela pocnavme, i jas Diastop davam, i zaedno so D3+K2, od tuka procitav zaradi grcevi podobro bilo zaedno. Jas gi davam vo period od 14-16h, ne znam zasto no taka patronaznata mi kaza. So kakanje i mojov e 2 meseca i seuste taka pravi, ima mnogu gasovi i nekogas koga kaka (nokje posebno) zaplakuva i se vitka dodeka izlezat gasovite i se pokaka. Za bluckanjeto, mislam moze se prejalo deteto, jas go drzam ispraven posle podoj barem 20tina minuti, posto i refluks ima moevo. A sega citam anti refluks davas, ima refluks? Ako e toa slucaj zatoa blucka. Drzi go ispraveno i da ne se prejaduva. Becutan kapki ne sum davala, tie se ist sostav kako Espumisan, vidi kako ke bide, ako ne e podobro za nekolku dena, vo konsultacija so pedijatar ke smenis. Bi trebalo od niv poveke gasovi da ispusta, da prdi Moze i jas ke pocnam, poso so refluksot golta vozduh mojov na veliko, i posle cela nokj si prdkame i ne spieme.
Ili se prejaduva ili reflux, taka mi rekoa. I navecer nekogas ne cica dovolno i mu davam edno sise aptamil anti refluks. Go drzam ispraveno nekogas blucne nekogas ne. Ne pravese taka ,ama pocna. E ke gi davam i jas taka zaedno so d3 i k1. Jas tie gi davav zaedno so omega plus.
Da da i omega i D3+K2 + probiotik. Inace i mojov od start ne bluckase, posle pocna i da blucka i da povrakja edno vreme. Sega fala bogu retko, ako se prejade samo nekoj visok go blucka povrakja. Refluks mojov ima mislam posto go slusam kako go vrakja mlekceto i go golta posle, nekad i od spienje go budi.
Isto sme, duseceto go namestivme pod agol i nekogas preku den go legnuvame na pernica povisoko. Jas mu se sekirav za bluckanjeto dali ke napreduva. No za sega e dobar. Oti nekogas blucne ko plunka a nekogas 2,3 pati edno po drugo pogolemi goltki k9 vo mlaz. A na spienje ako se za ika ili se grci znae da mi blucne. E sea i jas ke davam taka probiotic, a becutan kapkite ne prasav 20 kapki ednas vo denot ili... Jas davam ednas po 20 kapki. Neka me koregira nekoja ako gresam
https://zegin.com.mk/mk/alkaloid-becutan-kids-vits-kapki-protiv-grchevi-30-ml Бебиња: 20 капки, по можност растворени во течност, пожелно е да се земаат по доење или по оброк, 1-2 пати на ден или согласно со препораките од докторот.
Dobro utro. dali nekoja imala vakvo iskustvo. Od grcenje so nemoze da se iskaka da blucne nekolku pati. Davam becutan kapki ama citam deka i od niv nemoze da se iskaka ubavo. Bi gi smenila so co lactose,ili drugi predlog sko mi dadete za da moze da si kaka , oti ko se grci ne kaka blucne. Inaku na doenje sme nekogas dobiva 1 sise dohrana
Може, затоа викаат и да не се прават вежбите за грчеви после јадење а бебињата сами ги креваат нозете како тие вежби, мрда, стега меше и повраќа. Моето така прави Менувај пробиотик додека не му погодиш
Pedijatar vika normalno e ,ms tezina kreva . Nefelno po 250 gr. Redovno si mocks i si kakase. E sea ovie 2 dena neso potesko kakanjeto. Sega cicase isprsveno e zdrigna mo se vitka celoto i rzi nz kako da mu pomognam da se iskaka dr dete e. @Fenix05 a kolicinski ti blucka mnogu i cesto ili...
Кога како, ако има исцицано многу повраќа млаз, сега се поретко. Првиот месец буквално по 3 4 пати бљуцнуваше после подој и пак напредуваше по 65гр дневно
Devojki, co lactase kapkite se davaat pred sekoe cicanje. No ima li vrska na kolku razlika e pomegu pidoi. Moeto cica na 2 saati. Mnogu nabrzi da ne e na sekoj 2 saati da davam od kapkite. Barav no ne uspeav da procitam nikade kolku dnevno e dozvoleno kapki i vremenska razlika pomegu niv. Denes prv den davam ,na 2 casa mi se fati i cicanje i kapki. Taman sme ili ..mnogu e