На почетокот плачеше по 12 часа, прекинуваше само за воздух да земе. Од кога го земавме сирупот е друго дете. Сега е супер, мирен, си спие ама не го прекинав воопшто сирупот и планирам да продолжам минимум до 6 месеци. Сега има 3+.
Здраво, имам бебенце старо 3 недели, последниве недела дена секој ден плаче. Навечер цица на два саати и заспива но не кака воопшто преку ноќта. Денски додавам Бебелан бидејќи не му е доволно. Се мачи да се искака, и често се грчи, некогаш поручек некогаш уште сабајле. Дури не може ни да спие. Најпрво давав диастоп со еспумисан, после сируп нурс харвеј повраќаше од него. Сега само биогаја давам. Термофор, масажи, вртење на меше. ништо не помага. Се витка, се тегне. Не знам како да му помогнам. Сопругот оди на работа в о смени, претежно сум сама. Се чувствувам очајно и безпомошно.
А ензими (Колиеф, Ко-лактазе)? Грчевите некој ги има со поголем интензитет, некој со помал. На некој помага една работа, кај некој повеќе, кај некој ништо. Некои мајки си јадат сѐ па ништо не им е на децата, некои на ориз и макарони се па пак си имаат грчеви. Пробај дополнително и со ензими, нас ни помогнаа да се ублажат.
Ај ќе ве молам помош Сабајле и вечер по 5мл и давам Nursey а околу 11-12 диастоп Меѓутоа сакам да пробам и со Ко-лактазе.. како да комбинирам со Nursey??? Малата е 25 дена
Ко-лактазе се даваат 28 капки во денот, распределни низ подои (на пр 7 пати по 4 капки). Можеш и помалку да дадеш (пр. 8 пати по 3 капки), но не повеќе од 28. Ноќе секако нема да даваш, ако доиш ќе измолзиш малку млеко и во тоа се стваат капките и се даваат пред подој. Ако сте на АД се става во самото млеко. Значи нема врска како ќе комбинираш, зашто со нешто ќе се поклопи и нормално е тоа и не смета. Ние со бебуш сме од 3 ден со ензимиве, по препорака од педијатар.
Ништо не помага. До сега Инфаколик, Еспумисан и Ко лактазе пробував, и пробиотици Ваја, Дијастоп и сега Нормиа. Дур не се искака, испрди кенка по цел ден. Да ти кажам веќе ништо не пробувам, ќе си пројдат и тоа е. Ќерката ич немаше, ова од раѓање. Среќа не вришти, кенка само.
Незнам дали соле го има ова чудо но нас ни се покажа како многу ефикасно. заедно со Bigaia , грчеви скоро и да немаат близначињата.
Колку пати во денот давате капки еспумисан? Читам на упатството после секое доење или пред. Да не е многу тоа?Три недели има бебе Бебе од вчера има проблем со гасови и се стега целото, кемка, пробав со термофорче, со ставање на гради кај мене или кај татко му да се топли ама кога ќе го оставам пак плачи и кенка се стега ги крева ноџињата..совет некој?
Јас скоро пред секој подој давав. Не помогнаа. Исто и Инфаколик и Колактазе не помогнаа. Веќе ништо не пробувам, ваљда ќе пројдат сами. Совет немам, уште му траат на синко, 40 дена ќе прави. Му проаѓаат само кога ќе го стиснам да прдне и кога ќе се искака. Се тешам дека максимум до 2 мес ќе има зашто само на стомак кога е легнат врз нас не кенка, ќе попаѓам за спиење.
Е пич... му матер, како беше. 15 капки мислам во млеко, 10-15. По потреба ги давав јас Спојлер: Упатство