Истото и кај нас..до 12 спиеше па потоа цела ноќ не заспа кенка цела ноќ црвенее, гасови има еспумисан слабо некако.. цела ноќ не сум спана
Исто и кај нас. Вчера вечер го избањавме, реков таман бебе освежено ќе се изнаспие. Око не склопивме цела вечер. Плачеше, спиеше по 15 минути. Во рака и со цуцла мирен ама инаку во креветче целиот црвен од што се стискаше за да исфрли гасови. И нас не ни помагаат еспумисанот
Јас се извинувам ама навистина сум очајна. Бебето е еден месец, буквално секој ден после 16часот вришти со саати. Не сесмирува со ништо и никој. И формула сменивме последно и колиеф давам нема апсолутно никакво подобрување. Препорачајте добар педијатар во систина. Има ли ова крај, не се издржува колку плаче со солзи дури.
Знам колку ви е тешко, но за жал нема магичен лек за грчеви, и треба само да испробувате различни варијанти кои ќе намалат барем малку. Топло на меше, масажи, вежби на колкови, спиење на меше кај вас на гради, пробиотик, ензими, сируп Нурсе Харви, лек на база на симетикон… тоа е отп терапија што ќе ви ја даде било кој педијатар, и кај сите различно помага. Извини што не ти одговарам за прашањето за педијатар во Систина, може некоја членка ќе ти помогне. Се надевам дека до 2м ќе ви поминат грчевите, кај нас до тогаш траеја.
Има крај, не се секирај. Знам колку е тешко и мачно, поминав низ истото со малата. Пробувај разни комбинации од капки, нешто од нешто ќе помогне, инаку за жал е период кога бебињата мора сами да го надминат тоа. За педијатар, ги има доста што се супер во Систина, јас лично искуство имам со Муратовска и сум премн задоволна од неа.
Муратовска ќе ти ја препорачав и јас, обиди се со чај од ким на нас лично преку ноќ ни помогна тоа.. иако не треба да се дава чај од што немав веќе решение му дадов и помогна. Прво му направив формула со водата од чајот, после формулата му дадов помалце од 30мл чај од ким и се искака и од тој ден не му се појавија. Да не ме сфатиш погрешно, само споделувам мое искуство, можеш да пробаш дс смениш пробиотик, капки, или да проверите интолеранција
Како се прави чај? Вчера попладне беше хорор па и синоќа... црвенее за да се искака ама неможе... вришти,плаче... Денес ќе пробам 1 ден без пробиотик...
Ќе се вмешам и јас во муабетот. И јас пијам чај од ким им помага. Неколку зрнца ги варам во вода,прецадам и пијам. Почнав да им давам сега капки ко лактазе и мн подобро се,скоро и да немат грчеви.
Некогаш еден дневно,некогаш 2,пијам и чај за доилки лактамикс ,па како ми текне ги пијам чаевите. Пробиотик давам да,бајбитол неонате.
Сируп Нурс Харви кај нас помогна и со грчеви и со какање. Истата ситуација бевме со ништо не се смируваше. Грчевите траеја два месеци ама со сирупот имаше огромно подобрување.
Како даваше? Дали даде и пробиотик? Јас давам по 2.5 4 пати дневно и диастоп... пак не бива какање...
Кај нас помогнаа капки делумно, но најмногу помагаше термофорче на меше. Грчевите почнуваа и со термофорчето за 5 до 10 минути се успиваше бебето.
Бев на педијатар сабајле и ми кажа како да испушта гасови најлесно. Преку колено легнат со мешето и така да се тапка. На мојов ништо не му помага, педијатарот вика не си ги давај парите за џабе веќе, не експеримемтирај, само механичко испуштање гасови и време треба.
Кесичка ким од било кој маркет, јас ставав да има побајаги зрна но не цела кесичка, не ни пола, помалку од пола. Зоврирав во вода и ќе видиш ќе почне да менува боја водата, ги оставав да се олади и после ја цедев да нема ниедно зрно. Тоа за меше од цреши исто така може да помогне, и како совет не знам колкаво е малото но ако е затворено пупачето почнете со tummy time тоа помага во притискање на мешето, полесно да ждригне, испушти гасови и искака.