Јас генерално го оставам дека најчесто се смирува и презаспива. Ако гледам дека се расонил, тогаш го земам во раце. И ние ја имаме истата мака. Се кошка цело време во креветчето.
и со раце се чепка по главс и се буди се мислам да го повијам на не мафта... на стомак ич не ѓжми доие го редам и се крева со главата вежби мисли прави де подига.... се мидлсм да сменам млеко јас
Моево се мава самото со боксови и се гребе по лице кога има грчеви. Многу ми е жалче. Бебелан му даваме, може и да се размисли да се смени млекото
ke odam kj pedijatar popladne iako sum za usyovo so mlekoto pienjeto spienjeto maftanjeto so race bidena 3 pati do sea...
Мајки не се работи за грчеви или приблеми ете читнете и на нет. Нормална реакција е на бебињата во првите неколку месеци да имаат немирен сон, да се штрекаат, грчат, свиваат и да изгледаат како да им се кака во сон, да продолжуваат да спијат ама да спијат немирно. Им се учи дегистивниот систем на работа и контрола. Се превикнуваат мускули за контрола на кака, обично бебињта одреден дел од ноќта прават вака, кај моето беше некаде после 5 сабајле докај 7-8 и после ќе спие мирно. Немој ве молам со топломер да стимулирате какање, многу е штетно. Сменете млеко или давајте капки, ждригајте го често после хранење, сменете шише, масажи на мешето, вежбички има како да испуштаат гасови. Мешето ако им е меко значи немаат мака со какање не ги мачете со топломери. Моето порасна на Аптемил првите месеци и искрено многу задоволна бев со него, потоа беше на комбинирано па само на цицање. Ама исто така правеше и помина. Нормално е и што и да направите таа фаза мора да ја поминат.
Ај ве молам кој пробиотик да и земам? Биогаја не и одговара гледам грчеви има а ако не и дадам гледам неможе да се искака.. И давам колиеф редовно и еспимисан 2 пати @Tea SK
Јас пробав Ваја, не му одговараше, Диастоп и Нормиа ок му се. Инаку више ништо не давам капки, сирупи, ништо не му помогна. Највеќе што испушта гасови е од малку чајче од ким. Другово врска нема. Инаку уште е хаос мојов, вие како сте?
Бевме во Дојран и помирно спиеше откако почнавме колиеф и еспумисан и си почна да кака еднаш дневно и прекинав со Биогаја дека катастрофа беше после тоа и не какаше па ќе треба и пробиотик
Majka najprvo izvini za docniot odgovor, ne sum kojznae kolku aktivna na forumot inaku vo konsultacija so maticnata na kjerka mi i gi davav 2x10 kapki sab vkupno 20 kapki probiotic isto i davam waya i zadovolna sum
Моето не го смирува ништо.. Еспумисан давав не какаше од него, бејбитол неонате пробиотикот го сменив земав биоваја, 3 дена пробав да не давам никаков пак исто плаче се витка душичка, сеа се вратив на грчките инфаколик пак и давма помалце неколку пати во денот и џабе е посебно ко ке дое 7.. 8 саатот навечер не може да го смириме бебето 3 саати.. Не знам шо да направам повеќе и масирам си прдка, кака на 3 дена сеа мешето е меко. Или спие или цица или плаче, мирно да седи може пола саат се на се.. Нз шо да пробам веќе..
Скоро сите капки се даваат во лажиче со малку млекце. Јас неможам сама да се стиснам директно во лажиче па со пумпа се измолзувам во шишенце и во фрижидер седи. Кога треба промешувам и ставам по малку во лажичето
Ние Почнавме да користиме колиеф о провен пробиотик ситуацијата не се смени. Ми рекоа да земам и плус еспумисан и наизменично да давам од него и колиеф. Еве 3 дена како го користиме еспумисанот приметив дека повеќе грчеви имаме, може ли од бего да е или случајно се погоди. Инаку гасови испуштаме постојано. И искуство со пробиотик диастоп какво имате, бидејќи на другарками бебето од нив почна да кака редовно.
Диастоп ми кажаа уште во болница дека давале и продолжив со истиот,си кака редовно. А баш и еспумисан давам за грчеви ама штознам дали од него му се смирува,вака ок е, од време на време го фаќаат појаки ама не долго. Сега почнав само по потреба да го давам па ќе видам по колку дневно ќе треба (се случило и цел ден да нема)
Кај мојов ништо не помага, се пробав. Само полесно прди од чај од ким. Сега земав чај Бекутан без шеќер и со тој ќе пробам. Хаос е 2 месеци. Кака секој ден по 2 3 пати, а грчеви константно. Бејбитол Неонате сега го земав, ми заврши Нормиа. Еднаш дневно или два пати се даваат по 7 капки?
А како му даваш еспумисан колку пати на ден како по потреба, кога ќе почне да има тогаш ли му дадеш. Кај нас се многу чести и јаки. Преку ден ги има, преку ноќ не може ни да си заспие убаво.
Па почнавме на секои 3h да му даваме по 20капки, од кај 15h до 3 по полноќ. Вкупно 5 пати во денот ама имавме 2 3 дена (не споени) кај што немаше грчеви цел ден и ноќта убаво преспа. Сега чекаме да добие па тогаш му даваме и ако не му се смират (како што е во случај денеска) тераме така на 3h пак. Педијатар ни кажа ако има потреба и повеќе од 5пати може да се дава не биле ништо штетни