Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    33.252
    Здраво мамички.
    Ние сме 2+1 и имаме грчеви пробавме со колипреф,еспумесан л.Моментално сме на рекол бимбо му давам 3 пати на ден се потсмири но преку еден ден не фаќаат пак.Сакам да му дадат чајче од ким да ми кажете како се подготвува и колку пати на ден се дава?

2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Значи 24 саати не е смирен. Многу ми е жал. Поспа само кратко и тоа со мешето на мене. Не знам веќе што да направам бар малу да поспие.

3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.126
    Допаѓања:
    40.342
    Термофорче ставаш?

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.758
    Допаѓања:
    202.578
    Претпoстaвувaм декa си прoбaлa се зa смирувaње, кaпки, ти дa пиеш чaј oд ким, тoплa пеленa или термoфoрче и сл.
    Дaли гo дoиш? Пoгoлемиoт син тaкa плaчеше мнoгу, првиoт месец, јaс мислев oд грчеви, a се испoстaви декa сум немaлa дoвoлнo млекo (сaмo 300г се пoпрaви тoј прв месец). Твoетo е уште мaлo, пa верувaм декa не му требa мнoгу млекo, aмa кaкo рaстaт и дoбивaaт нa силa, пoвеќе им требa. Кoлку мoжеш пoчестo стaвaј гo нa грaдa, дa јa фaти убaвo aреoлaтa, зa дa се избегне гoлтaњетo вoздух. Акo имaш прoблем сo грaдите, зaстaни сo нив нaд тенџере сo вoдa штo врие, дa ги oтвoри кaнaлите. Мене тoa ми беше спaс сo пoгoлемoтo.

На Lolipop23, kikin и LadyC им се допаѓа ова.
  5. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.243
    Допаѓања:
    148.698
    Смеам ли да ставам колиф капки во Бекутан чајот и така да прима бар една доза? За еспумисан знам дека смее, ама нас колифот ни помогнаа повеќе, еве ги имав намалено и одма грчевите почнаа да се враќаат...

6. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.831
    Допаѓања:
    34.192
    ај пробај чај од ким свари заедно со анасонот и така му давај јас месец дена се утепав од пари фрлање додека не дадов анасон со ким, само тоа го спаси немаше никакви грчеви и јас не правев по доза кога како

На irenadaniel, LadyC и kikin им се допаѓа ова.
  7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Ставав, ама патронажната минрече додека не се затвори папочето да не ставам :wasntme:

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  8. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Zdravo feminki, sakam da ve prasam od koga zapocnavte da im davate na bebinjata kapki protiv grchevi. Vo smisla vednas koga ke primetite deka se pojavuvaat grcevite? Moeto e samo edna nedela staro i mi e strav, neznam dali da pocnam so kapkite uste od sega, a veke zapocna da ima grcevi no nekako mi e mnogu malo uste od prvata nedela da zapocnam da mu davam?!?...pa pisete mi vase iskustvo...

На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.126
    Допаѓања:
    40.342
    Jas dadov negde na nedela ipol ili dve t.e na prvata kontrola koga pedijatarot ni kaza sto da davam

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  10. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Сакам да му дадам на бебенцето бекутан чај има мноооогу грчеви ама не пишува како се дозира. По неколку капки да му давам или???Пишува само како се припремува

11. simona_darijan

simona_darijan Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    120
    Za malo bebce dozvolena doza e 50 ml dnevno ti napravi 100 deka takov e nacinot na prigotvuvanje a ke mu dades polovina

На irenadaniel му/ѝ се допаѓа ова.
  12. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Мајки дали можам да и давам чај на малата од бекутан и по колку на ден?

13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.243
    Допаѓања:
    148.698
    јас давам 2*50 мл ама Паскалов педијатаров советуваше ич да не се дава.
    Јас давам од 2 недели редовно. Му го стоплува мешето и се смирува.

@TutiFuti сега гледам дека си ми пишала.
    Давам редовно ким и анасон од тогаш ама џабе... Давам и колиф и био гаја и па има денови ко денес кога мн грчеви има... :(
    Жално е да се гледа.
    Сега ми остана да дадам уште комбинација со еспумисан, ако и тоа не помогне не знам што да правам...

На unknown997 и jovana03 им се допаѓа ова.
  14. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.831
    Допаѓања:
    34.192
    искрено јас мака мачев еден месец интезивно со грчеви...а внимавав и на исхраната на доење сме...пробав со 'Co lactase'мислам дека се викаа ако грешам нека ме поправат тие само 4капки се дава...и мешав со еспумисамот имаше ефект да но потоа почнав и ким и прекинаа скроз...верувај секое дете е приказна за себе ама имај надеж ќе поминат.

На sunmoonstars и LadyC им се допаѓа ова.
  15. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Devojki, posle kolku nedeli mozam da mu stavam topla pelena ili termoforce na meseto na bebeto, za da se namalat grcevite? Moeto bebe e staro 3 nedeli pa neznam dali e rano uste da mu stavam topla pelenka ili ne?

16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.243
    Допаѓања:
    148.698
    Jaс ставам од 2ра недела, само пази да не е прежешка. Јас имам термофор, го загревам повеќе и го ставам во тетра па на меше. Џабе купив капки. Се шутнав тоа. Пеленките топли и чајче топло го спасија.

На sunmoonstars и irenadaniel им се допаѓа ова.
  17. Unikatno Ime

Unikatno Ime Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    84
    Само да Ви го пренесам моето искуство со грчеви.... Ни помага само бекутан чајче со ким, ама му давам двапати на ден по 50мл, а од сите испробани капки спас најдовме во Co Lactase помагаат во варењето на храната и одат на секое доење по 4капки и кај моето дете ми помогнаа најмногу.
    Поздрав

18. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    @Uniktno ime @TutiFruti Isto i kaj nas, caj Becutan i kapki Co Lactase po 3 skoro pred sekoe doenje...ne sosema pred sekoe. Samo sto ne mu davam po 50ml cajce a plomalku okolu 20ml. Neznam kolku se dava od cajceto na edno mesecno bebe. Tvoeto bebce kolku e staro sto mu davas po 50ml? Plus mu davam so lazicka i edvaj uspevam 10ml/20ml da mu stavam v usta. (zosto nekolku pati mu dadov so sise i posle imavme problem so cicanjeto)

Последна измена: 4 јануари 2017
  19. Unikatno Ime

Unikatno Ime Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    84
    Слободно давај му по 50мл бидејќи на чајчето бекутан пишува од 50 до 100 мл може да се дава на еден оброк по двапати на ден... Моето бебе од 1 месец пиеше на двапати по 50 мл во ден, а сега ќе му давам еднаш дневно по 100мл бидејќи ќе направи 3 месеци за некој ден.
    А јас му го давам во шише томи типи и неам проблем со доење, бидејќи цуцлата е баш како града....
    IMG_20170104_173206.jpg

20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.243
    Допаѓања:
    148.698
    Јас давам 2*50мл од 2ра недела исто. Прво бекутан, сега Плантекс и на Хип од коморача. И јас користам на авент шишенца како града што се и немам проблем со доење. :)

На Lepaaa и Unikatno Ime им се допаѓа ова.