Јас пак су И со ова млеково ме бунат адаптирано во рок од пола саат ако несе испие дасе фрли,моиве побавно пијат,некогаш и паузи прават.Знае дс помине и повеќе од пола саат.За колиеф капките ми рекоа требало дасе киснат во млекото 20 мин зада делуваат како што треба.Јас ако ги држам пола саат они за 10 мин нема даго испијат млекото
И до еден час ми стоело млеко, ако заспала. Мали се , нормално немаат сила да влечат и да испијат млеко за 5 минути. Колиефот се разградува во желудник, тоа и му е намената. Колиеф со 4-5 капки млеко на лажичка и дај. Или можеш и во млекото да им ги ставиш. И така правев. Се правев, ама грчеви се и мора да се издржат.
Па докторов кажа во млеко ама им растворам 60 мл вода со 2 дози аптамил и него пијат секогаш цело и го фрлам.Пребав и во 30мл па ќего испијат и после додека им ставам друго нејќат да продолжат да пијат
Додека да почнат да пијат по 60 мл без проблем, ставај им во лажиче. Кога ќе почнат да си го цуцаат цело, ќе им ставаш во млекцето. Ќе пробуваш секако. Што не пробував и правев. Ама помина и тоа. Верувам дека со две ти е потешко, ама ќе помине.
Прашај го докторот дали можеш наместо колиеф да даваш Babytol Coli. Тие се две шишенца, едното е пробиотик, другото лактаза ензим исто како колиефот ама не треба да стои во млекото однапред. Над бебитолот ни помогнаа. На моиве млека пишува дека во рок од 1 час треба да се испијат. Не сум чула во рок од 30 минути да треба.
Патронажната сестра микажа така за млекото.Педојатарот сеа ми кажа да им давам 3×25 еспумисан и на секое пиење млеко по 4 капки колиеф и аптамил комфорт ми смени.Сеа ќе почнам даго давам со лажиче пред млеко колиефот зошто дози има само зс 30 мл и 60мл и неми пијат секогаш исто некогаш 30 некогаш 60 некогаш 40 и другото фрлам.
Чим според производителот на млекото пишува во рок од 1 час (сигурно пишува и на твоето) слободно до 1 час давај го. Мене и доктор од Систина ми има напоменато дека до 1 час максимум треба да го испие. Не знам од каде и е ова инфо на патронажната. Моево имаше моменти кога се му беше интересно и 45 минути го пиеше млекото
До 1 час давај го мајка, не е евтино млекото да го фрлаш на пола час ако ти пијат сеуште. Производителот гарантира дека е во ред до 1 час. Патронажната сигурно повеќе не знае од Сајковски во Систина или од производителот.
На едново цел ден има грчеви и сега му дадов испи некаде скоро 20мл.Да не е многу цел ден ли може дасе пие истото чајче
Па јас на секое правев ново. Топличко да биде. Стави им и тетра топла или термофорче на мешињата. Вежбички ако е паднато папочето, така ќе се смири.
Му ставам на едното е паднато папочето на другото кај и дае ќе падне,ом ставам термофотче и вежби еднаш дневно правиме
Вежбички за олеснување на меше прави неколку пати. Јас чекав малце да се смири и ќе ја легнев и правевме вежби за да и олесни на мешето и се смируваше.
Чајчето ги препороди.Едниот имаше запек ми кажа сестрата во млекцето 2 капки маслиново и се искакува.