Ги намалуваат...не може скроз да престанат, период е кој што е нормален, бебето треба да го развие дигестивниот систем и до кај 2 3 месеци трае тоа со грчевите. Кај некое помалку се чувствуваат, кај некое повеќе.
Како ги давате Колактазе? Не дојам, само на вештачко сме. И дали е само ензим или и пробиотик? Вајата ни прави запек, мора да земам друго и ми ги пофалија Колактазе.
Како давате капки на новороденче, јас од утре треба да почнам да му давам, само на доење е, ми е страв ако му истурам директно да не се засркне/поврати ?
А како да препознаам дали има грчеви, после цицање се свиткува ама мислам дека кака, незнам дали да давам за грчеви, диа стоп ми рекоа од болница и тие ги земав но сеуште немам дадено
Диастоп ти е пробиотик. Ако ти рекле да даваш, давај. Грчеви ако има, ќе плаче многу, ќе витка ноџиња према меше. Незнам колку ти е старо бебе, мојава на почеток, после секое пиење млекце, какаше. А кака бебето или мислиш дека кака?
Треба да се дава чист пробиотикот, директно во уста или лажичка, млекото може да не го испие цело или затоа што е помрсен пробиотикот од млекото, останува дел и на шишенцето. Најубаво со лажичка пробај.
Na pocetokot ke imaat pocesti stolici a kako raste stolicite ke se namaluvaat,ke ima period koga ke imaat stolica na 3,4 ili 5 dena,sto e normalno.Nie sme 8 nedeli,stolica ima na 3 dena,grcevi ima mnogu koga ke se iskaka toj den.Cica I plus adaptirano ,davame probiotic,I za grcevi espumisan po preporaka na pedijatar davame
Ова е малку надвор од тема, но да ве прашам,вие што сте скоро породени, колку грама напреднаа бебињата на првата контрола. Кај мене се роди 3620, излеговме со 3460, сега на контрола, една недела после излегување од болница беше 3540, значи само 80 грама за една недела. Докторката вика добро е напредува, ама штознам некако нели е ептен малку тоа.. некаде читав дека за 1 месец требало да покачи 1 кг..
Дека мојата немаше грам накачено на прва контрола. Сега дојди подржи ја те молам. Една недела е бебе. Мислиш има сила тоа да влече? Од 800-1200 е некок просек, што накачуваат бебињата. Првиот месец тие уште незнаат кај се, не пак да влечат толку многу. Па и на АД беше мојава плус и тоа едвај го влечеше. Затоа сега на 4 ри месеци е 7500.