Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки од кога почнаа грчевите кај вашите бебиња?ние денес полниме еден месец,до сега нема ништо,а дали од натаму ке почнат незнам,инаку не давам уште ни чајче.ни капки.

На Lolipop23, LadyC и Unikatno Ime им се допаѓа ова.
  2. Unikatno Ime

Unikatno Ime Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    84
    Супер сте! Кај нас почнаа на 2 недели..... Некои деца немаат многу мака се надевам твоето ќе ги помине лесно... :) чајче, кимче, капки... Има спас за олеснување - ќе поминат ;)

На sunmoonstars и muchacha_a им се допаѓа ова.
  3. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Kaj nas od vtora nedela pocnaa grcevite, i od togas davan kapki i cajce. Prvo davav Espumisan L kapki, a sega pocnav Co Lactase kapki, a caj Becutan.

На Unikatno Ime и muchacha_a им се допаѓа ова.
  4. seldom

seldom Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    71
    Мајки и ние сме веќе 2 недели и немаме уште проблеми. Мн сум уплашена од грчеви. Нешто од кое најмногу ми е страв. Се надевам пак лесно ќе поминеме. Обично кога се појавуваат прв пат? И дали до 3ти месец веке завршуваат ?

5. Unikatno Ime

Unikatno Ime Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    84
    Кај нас почнаа на 2 недели, а за завршување е кај секое дете различно.... Најбитно е мајка ти да си смирена колку што можеш повеќе бидејќи бебчето ќе те осеќа и најмногу ќе се смирува кај тебе. Многу трпение и смиреност во тие моменти... Слободно давај чајче со 2-3 зрнца ким, капки за грчеви (за мене - Co Lactase се покажаа најдобро) и внимавај со исхрана:
    - грав, зелка, грашок, кравјо млеко и јогурт и чоколадо никако (бар тоа кај моето бебе создаваше проблеми - ти можеш по малце да тестираш на која храна како реагира)
    - кафе - по едно на ден
    Се надевам ти помогнав колку толку.... Само смиреност... Најбитно е што не се штетни и ќе поминат :)
    Исто така многу помага да го соблечеш легнеш на грб и да му ги свиткаш коленцата да му дојдат до стомачето - одма ќе се испрди :)

На LadyC, Lolipop23 и seldom им се допаѓа ова.
  6. seldom

seldom Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    71
    Баш ти благодарам. Ние сме на ад млеко. Не ја доам. Се надевам ќе помине баш брзо. Сепак е процес кој мора да дојде и пројде. Како што кажавте и вие трпението најважно. Позз

На Unikatno Ime му/ѝ се допаѓа ова.
  7. angel4e2013

angel4e2013 Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2014
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Moeto ima grcevi od pred dve nedeli ama problemot e sto koga se stiska od bolka vo mesheto povraka. I davam colief i espumisan i pomagaat ama koga i da se svitka za da prdne ili da se iskaka obavezno ke ispovrati. Vi se slucuva li toa i na vasite bebusi?

8. rada-petreska

rada-petreska Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2015
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    18
    Кoлиеф кaкo и ги дaвaш..ги рaствaрaш вo млекце...нaвечер е дoстa кoмлицирaнo тoa незнaм кaкo дa ги дaвaм

9. angel4e2013

angel4e2013 Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2014
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Jas ja dohranuvam osven cicanjeto i koga treba da jade pred da cica go spremam shishenceto i tamu stavam kapki i dodeka ja dojam pominuva pola saat pa go pie mlekoto do kapki. Komplicirano e ama sto da se pravi

10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.032
    Допаѓања:
    220.302
    Мајки како де вика тоа ОРЕВЧЕ во аптеките за против грчеви на бебето?!
    Вистинското име ми треба бидејки пријателката не знаеше да ми го каже а рече дека сите го знааѕ под името "орев".
    И ако не, ќе знаете ли да ми кажете ефективен лек за грчеви кај бебе со се време да си купам од македонија?!

11. rada-petreska

Се зачлени на:
    15 декември 2015
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    18
    Грчевите дo кoгa ви трaеa..ние сме 2месеци и имaме уште мaкa сo грчеви:(

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.918
    Допаѓања:
    326.617
    Kaj nas do tri i pol meseci

13. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Јас им давав неколку дена еспумисан ама немаше никаков ефект. Пред 2-3 дена набавив о една пријателка некои капки од Австрија на нив пишува SAB и гледам денес се мирни децава.
    Ај поискусни кажете ми бидејќи и ги дојам, која храна да ја избегавам за да немаат грчеви?

14. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Избегнувај грав, грашок,брокули, зелка, кромид, костени, кофеин..
    Бебуш приметив дека имаше поинтензивни грчеви кога јадев кисела салата: цвекло, марула..
    И ние сме само на доење, јас пазев на се, но како и да тој период мора да се помине и ништо да не јадеме грчеви ќе имаат, некогаш посилни некогаш послаби барем кај нас беше така. Фала богу веќе поминаа :)

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  15. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.589
    Допаѓања:
    17.510
    Ние ги користевме колиеф и понекогаш чајче бекутан најмногу тие капки ни помогнаа ма да тоа си е индивидуално до детенцето.Ќе си пробувате се мамички на некое му помага термофорче на некое еспумисан на некое масажи а понекогаш ништо не помага со тек на времето ќе си поминат нас после 3 3,5 мес ни ги снема

16. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Јас им купив Хип чај од анасон, немаше никаков ефект, само им го пореметив ритамот за јадење со чајчето и престанав да им давам.
    Сега гледам повеќе да ги дојам, а помалку да ги дохранувам, особено дење, ако се разбуди само едното го ставам да цица додека сака, псле му спремам дохрана 30 мл и си заспиваат убаво така. Ноќе неможам да ги дојам многу, оти не се будат секогаш заедно, додека го надојам едното, другото се разбудило па додека тоа го надојам, ќе нема спиење никако за мене. Вака барем малку преклопувам очи.
    Него мене баба ми донесе ајвар од Мк и неможам да му одолеам, а незнам колку е здрав да се јаде додека дојам, го комбинирам со јогурт или сирење. :wasntme:

17. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Здраво феминки, да ве прашам дали некоја од вас ги давала на бебушуот капките против грчеви "ColiPrev ", ако има некоја искуство?

И друго што сакам да прашам е дали сте ги користеле капките "Sab Simplex"? Ги купивме од Бугарија, и кога и ги давав имаше добар ефект, но тој период бебеушка неможеше да се искака неколку дена, а пак во меѓувреме, во еден бугарски форум прочитав дека овие капки содржат симетикон (незнам што е тоа на македонски) којшто предизвикува запек. Па си направив филм дека можеби и од капките неможе да се искака, дали некоја од вас ги давала Sab Simplex и дали предизвикале запек кај бебушуот?

Последна измена: 16 јануари 2017
  18. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Уф, пиперките создаваат грчеви, а тоа што е нездрава храна си е плус :smirk:.... Инаку и јас обожавам ајвар, но во бременоста ми правеше ужасно многу киселини, сега пак не го јадам зошто едно што создава грчеви кај бебето, друго е страшно нездрава храна, па оваа зима ќе си останам без да каснам ајвар :smirk:

19. rada-petreska

Се зачлени на:
    15 декември 2015
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    18
    Nekoj go probal sirupceto Nurse harvey za grcevi da kaze iskustvo efekt dali imaat i kako se doziraa

20. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.589
    Допаѓања:
    17.510
    Мене ми имаат кажано дека е многу ефикасен а како се дозира не би знаела да ти кажам