Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.602
    Допаѓања:
    9.829
    Не ги комбинирај истата составка се, давај само Инфакол пред секое јадење.

2. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    245
    Мајки како давате Саб Симплекс кај бебе 7 недели старо?

3. BojanaaaM

BojanaaaM Нов член

Се зачлени на:
    12 јуни 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Imam dve kutii infakol neotvoreni, nam ni stvaraat zapek I ne gi koristime Ako ima nekoj potreba neka mi pise ke mu gi podaram.

4. milicka12

milicka12 Активен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2024
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    9
    Дали некој ги има користено, ми ги предложи аптекарка од бг :))

Прикачени фајлови:

• image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      242,2 KB
      Прегледи:
      19
  5. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.669
    Допаѓања:
    23.954
    Бебка е 7 недели, не сум сигурна дали има грчеви. Навечер заспива во 23-24ч цврсто, иако почнуваме со рутината од 20-21ч.
    Ќе заспие цврсто и после 10-15 мин се буди, некогаш ќе прдне, најчесто нема. Не знам дали ја боли мешето па се буди или само не може да завлече со спиењето.

Ако не се грчеви, се давам инфакол ќе има ли штета?

Не плаче многу, додека да заспие пак за кратко. Не е јако плачење како што имаше големиот кога беше со грчеви.

6. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    667
    И мене ме интересира ова. Јас давам по потреба обично навечер ја фаќаат грчевите и плаче и тогаш давам а во аптека ми рекоа пред секое доење максимум 6 пати на ден.

7. Marijanche33

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    245
    Јас најдов на интернет упатство, па и давам 4 пати на ден по 15 капки. И помогна третиот ден од користење да се искака после 7 дена зошто ретко кака, и кога прди сега не плаче, така што мислам ни помагаат.. еве го упатството, како што ти кажале пишува и тука, до 6 пати пред доење по 15 капки.
    https://halmed.hr/upl/lijekovi/PIL/Sab-simplex-PIL.pdf

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    667
    И јас така два пати во текот на ноќта и еднаш навечер пред спиење. Преку ден нема толку мака па нејќам да и давам без потреба да не ја предозирам зошто сум приметила ако и давам 5,6 пати на ден повеќе пати кака а помалку количински и после цицање повраќа.

9. Marijanche33

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    245
    Во ова пишува на 4-6 саати па затоа така и го распоредувам, не и давам по потреба само. Не можам да ја додадам сликата, ѕирни на линкот што го ставив

10. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    3.825
    Нема да има штета ама искрено не знам колку би помогнале ако сепак се грчеви а даваш само една доза. Пробај сепак, ќе исфрли гасови колку толку.

11. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.669
    Допаѓања:
    23.954
    Не мислев само еднаш да и дадам, туку неколку дена да видам дали ќе има разлика.

12. ivonasss

ivonasss Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    24
    дали некој користи mariflor капки пробиотик за бебиња и како сте задоволни

13. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    667
    Можно ли е био гаја да прават грчеви? До сега бевме само на саб симплекс и не знам што ми текна вчера да и дадам био гаја, ваљда пошто патронажната рече 4 пати саб симплекс еднаш био гаја. Цела вечер не спиеше и денес само плаче. Од сега ќе си тераме само саб симплекс не и мешам…

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.405
    Допаѓања:
    3.003
    И јас истово си размислувам… баш пишав пред некој ден за био гаја …прекинав неколку дена било каков пробиотик … ама ноќеска до 3 страшни грчеви имаше … на крај и дадов био гаја па заспа во 3 немав друг пробиотик дома, си помислив да не направив беља што не и давав цела недела никаков :( инаку сакав да прашам за термофорчињава на Воли бејби, го имам дома дали е ок и после цицање ако ка фатат да се стави на меше или не треба да е јадена пошто обично навечер ја фаќаат по цицање пред заспивање ;( IMG_5374.png

15. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    188
    Јас и го ставам после цицање и неа тогаш ја фаќаат грчеви

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.405
    Допаѓања:
    3.003
    Помага по малце?

17. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.299
    Допаѓања:
    12.904
    Термофорчињава се супер додека се топли, ама после се жива зафрканција. За да се врати во течна состојба треба да се врие, ама не смее никаде во тенџерето да допре пошо ќе се залепи и толку. Па стававме крпи, маж ми го врзуваше некако. Многу работа за 10 мин топлина, подобро шише со топла вода ќе ставам.
    Има едни со семки од цреша, во микро се загрева. Од Тила го земав, ама и во дм ги видов. Најискористена работа на свет. Бебе, големава кога ја болеше стомак, мене кога ме боли...
    Инаку можно е биогаја да прави грчеви. Кај големата правеше и терав со Ваја. Кај малово пак Ваја страшно делуваа, па си се вратив на биогаја, првите месеци супер и беа.
    Сега земав бејбитол неонате да пробам, затоа што бебево почна еднаш неделно да кака.

Не е проблем кога било да се стави термофорче, само да не е претопло и не на голо.

Последна измена: 26 јуни 2025
    На arwen93, Baby warrior и Marijanche33 им се допаѓа ова.
  18. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    10.845
    Подобро земи од тие што се со семки од цреша. Вакви од воли 2 ги фрлив, се уништија од греење/ладење. Може и не сум ги користела правилно во тие моменти изгубени бевме ама тој со семки некако повеќе го искористивме бидејќи се лепи како појас.

Кај нас до душа термофори нешто не помогнаа којзнае колку.

19. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    321
    Исто и јас го препорачувам појасот со семки од цреша и во лококроко го има. Ние сме и со капки и појас но некогаш залудно па само Nurse Harvey’s сирупот ја смирувал… особено после ротата ептен и се/беа јаки грчевите, се надевам и се поднамалија од вчера

20. Marijanche33

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    245
    И ние го имаме тој со семки од цреша, овој со гел уште првата вечер ни протече во тенџерето, и покрај сето пазење.
    Тој со семките како што пишале веќе е мн попрактичен и лесен за користење, особено ако сакаш да го користиш неколку пати за ред како што правевме ние. Нас термофорот ни помогна повеќе од било кои капки.