Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.657
    Допаѓања:
    10.010
    Земи си и на Фрезидерм гелче за масажа на меше лесно загрева, повеќе ни помагаше од термофор. Масажи во правец на стрелките на саатот и движења со ножињата како возење точак па свиткување накај меше. Почни со едни капки само, ако си на доење пробај само симетикон прво пред цицање. Додека испробаш се ќе минат 12 недели и ќе престанат :D

На happygirl и Baby warrior им се допаѓа ова.
  2. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.088
    Дали може во исто шише да се става еспумисан и колиеф?
    Како ги давате еспумисанот кога ви се покажало како најдобро?
    Јас и давам непосредно пред доење. А во молзено ставам колиеф 4х4 на ден.

3. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    637
    Јас не ставам во исто шише од двете многу ми се грчеше.Давам еднаш колиеф,следно еспумисан со лажиче пред млеко.За сега е супер нема грчеви поминаа веќе 1 месец сме на капките док рече до следна контрола да ги примаме.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ivonasss

ivonasss Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    24
    мајки едно прашање,капките инфакол ми ги купија од грција на нив пишува инфаколик ,амбалажата е иста дали се тие истите капки без разлика што пишува различно

5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.516
    Допаѓања:
    3.168
    IMG_5384.jpeg Вчера ми ги донесоа од Бугарија вака изгледаат

На ivonasss му/ѝ се допаѓа ова.
  6. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.887
    Исти се.

7. ivonasss

ivonasss Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    24
    А дали може да се комбинираат инфакол капките со некои други или со сируп

8. ivonasss

ivonasss Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    24
  9. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.516
    Допаѓања:
    3.168
    @ivonasss По една пипета пред доење, ние пошто сме ептен малечки цица на 2саати па на секој втор подој и давам

10. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.100
    Допаѓања:
    69.162
    Да, истите се.
    Можеш да ги комбинираш со Nurse Harvey's сирупче по потреба, со пробиотик или со капки со лактаза ензим (колиеф, ко-лактазе, колипрев). Не се коминираат со капки со ист состав (еспумисан, саб симплекс и сл.).

11. ivonasss

ivonasss Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    24
    Дали има некој што може да ги донесе капките инфакол од бугарија ке платам нормално колку треба

12. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.088
    Минатата недела не прегледа еден педијатар и рече да даваме 3х25 капки еспимисан секој ден. Денес друг педијатар во Ремедика вика никако толку многу, само по потреба 1-3 пати по 15 капки.
    Бебка ми плаче од 18:00 часот, стави ја на цице ќе се смири, тргни ја плаче. Сега и дадов 15капки еспумисан и стоплив крпче за на мешето. Се смири едвај.
    Дури купив и Nurse Harvey’s ама шубе ми е да го давам на своја рака.
    Мајка ми е фармацевт и не беше сигурна за сода бикарбоната што ја има, демек немој на своја рака никако.
    Ме потсети дека на внука ми и дававме поконцентриран бекутан чај и дека помагаше колку толку. Наместо во 100, да се ратвори во 50мл вода.

Некој да кма давано Nurse Harvey’s без препорака од педијатар?
    Инаку бебуш задутре ќе е 4 недели и на мое млеко (цицање/молзење кога како).

13. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.088
    Јас дадов пола доза Nurse Harvey, не можев вече прежална беше, 4 саати плаче. Цицнс 5 мин и еве заспа конечно.
    Инаку ми пиша докторката може да се дава дава пола доза најдобромрастворено во малку чајче.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    3.858
    Нема штета, јас еспумисан и ставав на секоја храна по 25 капки... после таа од ремедика исто ми направи филм, демек терале на исфрлање гасови прсвеле плус грчеви... и со филев зборев вика е баш олеснува ги ослободува гасовите.. и вратив на секоја храна ставам, на 3 ставам по 25, на другите по 5 да снема меурчињата во млекото. Си прдка што да кажам смешки е. Ама нема мака и баш пред вакцина ја стискаше по стомак вика мек. е, нема гасови нема мака.
    Чај и правам си пивнува. Ко лактаза давам на секое млеко дека е интолерантна на лактоза. Пробиотик еднаш, Биотрината и беше тешка сега се навикна. И така. Не ја мачи пробувај давај и чајче, ништо не е страшно. ете тие 50 мл цел ден нека ги цуцка. посебно навечер кога се појаки. И појасче купив со тие семки и термофорчиња ставав. :wasntme: све помогна заедно, немав моменти да зајдува да плаче воопшто. (fingers)

15. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.511
    Допаѓања:
    2.768
    Јас давав на своја рака од искуства на мајки што ги читав овде. Кај нас помогна.

16. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.088
    Ич немам искуство со грчеви пошо синко немаше мака. Ама еве ќеркичкава се мачи. Мислам дека има и lip tie (различно е од tongue tie) пошо кога и да цица или пие од шише има некој clicking sound. Прашав и за ова ама изгледа не ме сфатија што зборам. А со ова и влага повеќе воздих кога јаде па може дополнително да и ги интензивира грчевите. Како и да е решив да су верувам повеќе на мојата интуиција. Ќе давам еспумисан плус харви кога ќе има потреба.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.466
    Допаѓања:
    6.219
    Да пробаш да и смениш позиција, да ги подотвори повеќе устата пред да фати да цица? Вака прави и мојава, има некој плиток фат и штом ја слушнам, ја тргам и пак пробувам да ја позиционирам. Иначе ќе се изнаголта воздух па после бљуцка, повраќа и се грчи повеќе, џабе капки.

18. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.088
    Знам и верувај пробувам цело време. Дали и е мало устето не знам сма што и да направам плитко ме фаќа. Ете во синко немав таква мака, ама женскава поситна е цела. Пробувам нон стоп и знам дека може да и се влошуваат од тоа грчевите ама упте на глава да застанам и наопачки да ја дојам не пробав верувај.

19. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    4.076
    За подлабок фат пробај да ја фатиш брадавицата со показалец и среден прст и да ја подигнеш нагоре, да и ја приближиш и да дојде некаде помеѓу нејзиното усте и носе. Од самиот мирис на млеко, она автоматски би требало да го подотвори устето и ќе и ја ставиш убаво во уста. Би требало да има и видео на youtube за ова. Јас само така успеав да му го поправам фатот не моето кога беше бебе.

На Baby warrior и cocopuff им се допаѓа ова.
  20. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.466
    Допаѓања:
    6.219
    Ти верувам зошто и јас едвај успевам. Скоро на секое доење прави така, а и да успеам да коригирам некад прави фаца како да се дави, пушта и пак фаќа по нејзино. Истото го мислам дека има мало усте, ја гледав и за lip tie и tongue tie не ми личи дека има според слики што споредував.