Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    2.010
    Мајки од кога до кога траеа грчевите кај вашите малечки? Син ми е роден на 15.09 и уште во болницата имаше проблеми со стомачето. Еве скоро 2 ипол недели е ама грчеви има. Кај ќерка ми не беа вака изразени. Давам биогаја еднаш дневно по 5 капки, ама јас гледам да ги дадам навечер за полесно да спие. Преку ден ни е хорор филм, плаче, стега ножиња, се мачи, и сака само цицка. Од една страна ми е чудно дека е премногу малечко но од друга страна пртка, кака и пак има проблеми со мешето. Купив термофор ли како се вика тоа за на меше што се става, но кај нас како сал полошо да направи. Неќна кога го ставив 15 минути го држев и детето после тоа цел ден плачеше и не можеше да се смири. Не знам веќе што да направам.
    Иначе само на доење е, и избегнувам зелка, грав, кисело, луто.

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    805
    Ни траеа од 2 недели до точно 2 месеци. Кога наполни два месеци како преку ноќ да ги снема. Кај нас био гаја само полошо направија. Давав саб симплекс, еспумисан и кога ептен беше најстрашно кога не се смируваше чепче.

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    2.010
    За ќерка ми пред 6 години давав еспумисан по потреба, кај неа не беа толку изразени. Можеше да има ден, два и после недела дена да нема. Сега за сега сум задоволна со биогајата, но проблемот е што преку ден се мачи. Чепче дадов еднаш и јас, бабицата ми ги даде. На интернет прочитав дека тие чепчиња биле за бебиња над 3 месеци и после не спав цела ноќ поради грижа на совест.

4. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    805
    Какви чепчиња се тие? Јас преку ден давав саб симплекс со секој подој (според упатството) а навечер ептен ако има проблем тогаш чепче.

5. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    2.010
    Screenshot_20251002_224939_Chrome.jpg

6. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    805
    Во Германија живееш? Мене овие ми ги препорача бабицата и овие и ги ставав уште од втора,трета недела. Не секој ден за да не направат мрзливи црева ама некогаш не можев да ја гледам да се мачи и вришти секоја вечер и ги давав и два три дена по ред.

Прикачени фајлови:

• IMG_2326.jpeg
      IMG_2326.jpeg
      Големина на фајлот:
      179,6 KB
      Прегледи:
      20
    На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    2.010
    Да, во Германија сум. Ќе ги земам понеделник и ќе ги пробаме. Фала ти.

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Chris0203

Chris0203 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2018
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    19
    Добар ден, дали знаете дали во МК ги има Infacol капките и како можам да ги набавам? Бебето има еден месец и има многу грчеви. Или ако некоја од вас има залиха и би можела да ми прати по карго многу ќе Ви бидам благодарна и секако, ќе си ги платам и капките и каргото. Ви благодарам однапред.

9. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    1.665
    Види во темата "Продажба/размена на детски производи" како да видов една членка вчера да пиша дека продава три типа, меѓу кои и Инфакол.

На Chris0203 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mamtam

Mamtam Нов член

Се зачлени на:
    8 февруари 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    За тие што користите саб симплекс дали можам на секое јадење да му ставам во млекото по 15 капки. Бебето е 6 недели и е на адаптирано Холе А2 1. Му давам на секои 3 часа по 90мл. Дали можам да ги давам на секои 3 часа и за навечер исто?
    Фала ви

11. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.952
    Дали дадовте капки на своја рака кога почнаа грчевите или по консултација со педијатар?

Докторката не советува прво да одиме со пробиотик, давам Био Гаја ама не гледам промена па со чајче, земавме од анасон да имам дома за секој случај па ако не помогне ни тоа да одиме со капки.
    Маливе се виткаат и грчат цели, на два ума сум за чајов, не сакам само лажна ситост да им направи па да не сакаат млеко после, предвреме родени се и време им требаше и за тоа додека добијат на сила за да влечат.

Сте давале прво од чајов, има ли ефект?

12. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    2.010
    Со првото само го прашав матичниот што да давам за грчеви и тој ми кажа да земам капки и одма почнав со нив. Сега за второто бабицата ми даде само пробиотик, но кога и кажав дека сеуште има проблеми тогаш ми препорача и капки. Јас чајче давам еднаш дневно по 50 мл бидејќи видов дека тогаш му се смирува мешето. Знам дека е штетно и дека шеќери има ама барем има период во денот каде што е смирен.
    Прочитај на интернет можеш на пример да го смениш пробиотикот и да земеш капки за грчеви и да пробаш со тоа. Јас давам моментално еспумисан и биогаја. Кога ептен не се смирува долго време давам и чепче.

13. Soncogledka

Soncogledka Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2024
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    52
    Како го давате сирупот Nurse Harvy? Малово е 6 недели овие 4 дена хорор само се стега со мешето одвај ќе се искака и прдне и после пак плаче и сака да цица. Пробав и Еспумисан и Саб и Биогаја ама џабе не може да спие од што се витка. Варам чај со ким ама воопшто не ми пушта кимот баш го пробав. Топло на меше исто ставам... Премногу се мачи не знам веќе што да правам живо ненаспано е

14. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    1.665
    Дали си пробала да го ставиш да лежи на стомаче? Кај мојата помага лежење на стомаче, ако не помогне тоа станувам, ја држам исправена потпрена на мене со грпчето, а со едната рака и го држам стомачето, и трета опција ми е во релаксатор. Ова со релаксаторот ми е испробано уште со првото дете, и сега делува, но гледам да ја ставам додека не е скроз растревожена, затоа што ако почне да плаче многу, не сака да седи во релаксатор.
    За лежење на стомаче само да ти потенцирам дека мора да го следиш, за да не го заглави носето во душекот.

На Малечка Малинка му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Soncogledka

Soncogledka Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2024
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    52
    Со рака го држам така за мешето ама пак плаче додека не го стаам на цице не се смирува, заспива 20мин или пола час и ќе почне да ги крева ноџињата и ќе плаче и ќе се разбуди... а му се спие и ќе цицне ќе прдне и не може да презаспие...

16. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    1.665
    Постојано ви се случува ова, и постојано му додаваш млеко за утеха (на помалку од два часа) ?
    Инаку, јас шетам низ дома кога ја држам така. Ќе си разгледува и ќе и се одвлече вниманието, често знае така и да ми заспие.

На Soncogledka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Soncogledka

Soncogledka Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2024
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    52
    Да синоќа на 1.5 ч плачеше и се тегнеше по града ќе прдне ќе заспие и се така...

18. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.273
    Допаѓања:
    17.784
    Сирупчето сабајле, вечер по 2,5мл после доење. Така кога ќе ја фатат грчеви давам и млако чајче на бекутан 20мл, тоа многу и помага, одма и се смирува стомачето, исто и термофорче и ставам на мешето.
    Јас пробиотикот го сменив со babytol coli(по препорака на педијатар), може треба да вметнеш и ензим лактаза капки. Консултирај се со педијатар.

19. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    46
    Zdravo mama, kako go davase sirupceto? Pisuva za vreme na obrok, pedijatar mi rece po 5 ml sabajle i vecer. Dali go stavas vo aptamilot direktno pred da go pie?

20. Simon4e0507

Simon4e0507 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2023
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    339
    И ние сме со грчеви ..полудев начисто..ништо не помага..не знам како ќе го издржам периодов ..се претворив во зомби..поддршка за сите плачењето ќе заврши..нема да е засекогаш