Грчеви кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by Rossana, May 9, 2010.

1. Макаронкаа

Макаронкаа Истакнат член

Искуство со овој сируп за грчеви?

Attached Files:

2. Charlotte_angel

Charlotte_angel Истакнат член

Dali znaete kade mozam da gi najdam Coliprev kapkite? Sab simplex nas ne ni pomaga. Imavme grchevi pa se ublazija no koga zgolemiv doza na mleko pak se zasilija. Bebe e mesecipol prematurche e i pie aptamil premature. Davam babytoll neonate i sab simplex.

sarki likes this.
  3. US.ER.1

US.ER.1 Истакнат член

Чај од ким кога најрано може да се даде? Имаме три недели ...дали ке помогме и да се искака

4. Dunja5

Dunja5 Активен член

Sab simplex dali nosi nekoja apteka vo Mk?

5. sarki

sarki Истакнат член

Има чај од анасон на бекутан што смее да се дава многу рано мислам смее по првата недела, нас за какање повеќе работа ни заврши пробиотикот чајов повеќе за грчеви го давав ама пробајте

6. sarki

sarki Истакнат член

Значи пикот на грчеви сите велат од 6-8 недела ние сме крај на 9 та абер нема се повеќе се засилуваат цели ноќи не спие си седиме исто и е и од мајчино и од адаптирано се витка, плаче, нерасположено сака само во раце и тоа со одење после тоа од премор ке заспие едвај неколку саата и после пак истото мир не виде детево. Даваме и саб симплекс и колоеф и пробиотик, кога да очекувам да почнат да се намалуваат грчевиве

7. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Пробај да смениш нешто за грчевите. Нам многу ни помогнаа Babytol Coli – се даваат пред секој подој или пред секое шишенце со млеко. Кај нас за неколку дена се смирија.

8. hajdi88

hajdi88 Истакнат член

Дали сте сигурни дека се само грчеви, можеби имате желудочна киселина (reflux), што е многу често кај бебињата. Исто бевме и ние од 3-4та недела со плачки, мислевме дека се грчеви, 5 и 6 недела најлошо и според симптомите педијатарот не дијагностицираше со reflux. Бебето не сакаше никако да лежи на грб (тогаш највеќе се враќа желудочната киселина), по цел ден во раце, спиеше на нас, ние во полулежечка положба, за да биде подисправен, после доење повраќање, не многу, по малку, но обавезно по неколку пати после секое доење. Постарите ми викаа го разгалувате по цел ден во раце, остави го нека се исплаче, а тоа да си имало мака. Ни дадоа Gaviscon Infant Powder (не живееме во мк, не знам дали таму го има, но сигурно има нешто слично) само една недела да го користиме, не се препорачува да се користи подолго, да видиме дали ќе има подобрување. Од 7ма до 8ма недела го користевме и веднаш имаше подобрување. Продолживме со Omeprazole сируп до 3ти месец по еднаш во денот. Доколку бебето сака цело време да е исправено и највеќе плаче кога е на грб, би ви препорачала да разговарате со педијатар за дали има reflux и што препорачуваат во мк.

9. US.ER.1

US.ER.1 Истакнат член

Дали само според симптомите ви дадоа дијагмоза за рефлукс? И дали имаше проблем со спиење?

10. hajdi88

hajdi88 Истакнат член

Да, според симптомите. Педијатарот убаво кажа, со бебиња кои не знаат да кажат што им е, можеме само да погодуваме (според симптомите, се разбира) и да следиме дали лекот/сирупот ќе делува. Во нашиот случај веднаш кога започнавме со Гавискон (кој не треба да се користи повеќе од една недела) имаше подобрување. Омепразоле му давав пола доза од препорачаната, и имаше подобрување. Сеуште има рефлукс, повраќа по малку со секое ждригање, но од 4тиот месец престанав и со Омепразоле, помалку повраќа и не плаче.

До 8-10 недели комбинација на рефлукс и грчеви премногу плачеше. Со спиењето имавме проблем, не спиеше повеќе од 30 минути. Само првиот сон навечер го спиеше 2 часа, потоа само ако спие на мене. Ова имавме проблем само кога спиеше на грб. Кога почна да спие на стомак, врзуваше по 3-4 саати. Од 7 недели спиеше на стомак (навечер до 3 по полноќ не спиев за да го гледам додека спие на стомак, кога заспивав и јас, продолжуваше на мене). На 4 месеци почна да се врти сам и престанав со дежурствата :).

Ако детето плаче и не спие на грб и сака цело време во раце, не е од разгалување, си има мака. Ние басинетот од количката воопшто не го искористивме, никако не сакаше да го легнам на грб и да се возиме.

11. Lejla992

Lejla992 Активен член

Denes prvpat i dadov caj od becutan so anason i kim, moze da se dava od prva nedela, taka pisuva, samo jas mn malku i dadov,namesto 50ml dadov 15ml i odma primetiv razlika. Zaspa i mirno spiese za razlika od prethodno, duri ja budev da jade, za 2h se iskaka, moze slicajno moze kd cajot,ne znam

12. sarki

sarki Истакнат член

здраво како изгледа тој чајот од ким на бекутан јас барав во аптека ама ми рекоа нема таков само анасон и маточина дали е тоа тој чај?

13. Lejla992

Lejla992 Активен член

Izvini koja greska,samo caj od anason e,vo kesicki,kocka pakuvanje

Attached Files:

sarki likes this.
  14. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Дали има некоја мајка што после рота вакцина детето имало запек? Бебе скоро 3м, беше болна па на антибиотик и пробиотик проследено со дијареа. Помина тоа, ставивме рота ама еднаш какаше после вакцина еве веќе 4 ден како абер нема. Само се доиме, редовна столица имаше и по неколку пати на ден пред сите овие работи. Не сакам да давам чај за бебе ама не знам што да правам. Има ли некоја совет?

15. US.ER.1

US.ER.1 Истакнат член

Чајот од бекутан со 3 зрна ким.
    И јас дадов, исѕо и кај мене не беше какана ококу 7 дена, дадов бекутан околу 20 мл и веднаш се искака до вечерта. Да има разлика и јас приметив мирно спиење.

Lejla992 likes this.
  16. sarki

sarki Истакнат член

Да истиот го имаме само јас го земав на растварање во гранули, на почеток повеќе ни помагаше сега сме скоро три месеци и уште сме со грчеви и не ми помага толку ама кај секој различно за какање пробај со пробиотици