Грчеви кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by Rossana, May 9, 2010.

1. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

на колку мали бебиња им се дава тоа термофор? и има ли ефект?

2. Annath

Annath Форумски идол

Термофор е ова

се става на стомаче кај мали бебиња кога имаат грчеви - од топлината се олеснува маката на бебето.
    Ние многу често користевме термофорче, и мислам дека тоа ни помогна да поминеме полесно со грчевите.

senjorita.lombardi likes this.
  3. stefi23m

stefi23m Популарен член

ние имавме посебно бебешло термофорче со гел има желевче во него го кликнуваш и се затоплува.
    го има во сите поснабдени аптеки

4. Cacush

Cacush Истакнат член

Ви Благодарам на сите за помошта :)

5. blond

blond Популарен член

Ако немате термофор, може да загреете една пелена со пегла, па да ја ставете на мешето на бебето. :)

6. mesecevamena

mesecevamena Активен член

Совет од искуство, за грчеви купете си само Colief капки, ги има во Zegin, сложени се за користење ама проаѓаат грчевите за 15 минути.

7. pepus

pepus Истакнат член

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6месеци

Јас денеска навистина не знам што е со моево дете јаде и само плаче јаде малку па па малку па па малку не знам далисе грчеви или што во прашање цел ден не заспа .Почнува да јаде и почнува даплаче се проверив млеко свежо цуцла добра шише исто така и кога дига ножиња и кога не плаче ли плаче 100 пати ја допирав за газето да не ја боли ама не во еден момент кога не плачеше а беше будна ја мачкав со кантарион не изреагира значи не е тоа . Се искака 3 пати .Еве ја и сега спие како под присила со пуштени бели звуци на ју тјуб и со мојата рака допрена до неа и превртува очи .За грчеви давам еспумисан и чајче земав и колиеф ама од нив одма ја протера пролив иако гасовите ги снема и не и ставив во наредното шишенце веќе . Нежно ли и е стомачето расипано ли е ? Ставам топло масирам ништо фајде нема веќе не знам каде да фатам .

8. senjorita.lombardi

а бекутан чајче имаш пробано? Јас пред некоа ден неможев да го смирам син ми и му дадов бекутан чајче 50мл и се смири не плачеше цела ноќ.

А белите звуци имате ли пробано дали навистина делуваат? Мене дури сега ми текна дека постојат и одма симнав вечер ако имаме проблеми ке ги пробам дали ке функционираат кај Христијан :)

9. pepus

pepus Истакнат член

Па еве во моментов делуваат ќе ги користам редовно па ќе ви пишам . Давав и чајче бекутан моментално сме на хипп од коморача што во суштина е истиот чај бидејќи сладок анасон и коморача = феннел билката на англиски т.е истата билка . не функционираа ниту едниот ниту другиот чај

10. love23

love23 Популарен член

Јас на ќерками и ставав термофор кој се стиска на паричето се стврднува и станува топол и потоа со пелена и го ставав на стомачето истото и на син ми му го правам само тоа ми помага чаеви, капки или друго нешто не сум им давала неаат ефект како термафорот го купив во Зегин околу 500денари и еве како изгледа

thelittle17 and Belabelinakinder like this.
  11. pepus

pepus Истакнат член

Ждрига обавезно и тоа многу инаку не се доиме немам млеко на АД е така да чајче од хипп камилица можам нејзе да и дадам тоа не сум дала до сеа

12. senjorita.lombardi

можно ли е да снемувам млеко? Детето цело време сака да цица, и прегеска дури се нервираше додека цицаше, саат време јадеше, и пак плачеше и му дадов одма после тоа чај бекутан (очекував дека нема да сака да пие оти долго време цицаше, осекав дека тегнеше) и од чајот испи 40мл и тек дури тогаш заспа. кога се стиснав на градата гледам пак излева млеко, не е секнато. Што ли беше ова немам појма или син ми е навистина многу стрвен или мене млекото ми е при намалување. :sweat:

13. meU

meU Популарен член

Грчеви. Ако ти спие после цицање, 2 ч тогаш сос игурнос се грчеви. Со тек на време ќе поченш да го разликуваш плачот. Кога го боли мешето плаче нервозно и хистерично, а сакаат да се на цицка, дали се осеќаат посигурно незнам. Но, мојата сака да е на цицка кога неможе да се искака, па кога цица поленсо кака.

14. senjorita.lombardi

а може ли да има грчеви а пак да е искакан цело време. Оти јас му менувам пелена на 3 4 саати и секогаш ама апсолутно секогаш пелената е и измочана и искакана, е сега некогаш повеке некогаш помалку битно кака цело време. Грчевите дозволуваат ли да кака цело време?

15. meU

meU Популарен член

ДА, на почеток имаат грчеви зошто цревата се привикнуваат да работат, а не зошто им се кака.
    Дури сега(кај нас) на 3ипол месеци знае да закенка од стомачето зошто не е какана. На почеток постојано какаат.

senjorita.lombardi likes this.
  16. senjorita.lombardi

и сега како да му помогнам? Да давам чај бекутан или капки еспумисан или ?

17. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Сењорита најдобро топли облоги на мешето пробај со затоплена крпа издувај ја со фен, и вежбички со ножињата. Мислам имаше тема за грќево , све и сваша имам опишано оти тука само едни капки беа нит чај нит ништо. Побарај се надевам ќе ти помогне. И убаво нека подждригне за да нема мака малиот. Ајде со убаво и без стрес се ќе биде. Моево бубалче првите 3 месеци, сега само што еве за скоро во 4 влегуваме за некоја ден ѕвер е прав не можам да го препознам. Не се секирај само, полека и смирено

18. meU

meU Популарен член

Можеш и тоа и тоа. Јас давав Еспумисан по 15капки најмногу 4 пати на ден, но давав и чајче(само потопло да е). Според мене од важно значење е давањето на течност. Но, по новите правила додека се дои не требало, што сметам дека не е правилно, зошто водата е многу битна за развојот на мозокот.
    На малата и ден денес и давам чајче, зошто не ми сака вода,па купив неколку различни за бебиња.

19. senjorita.lombardi

И јас давам чајче ако е само на доење, мислам дека сепак течностите си се битен елемент во развојот на бебето, една работа е млекото ама и чајчето си има негова улога, а за вода и син ми не сака да пие вода одма а плука. Синока во 12 часот му дадов капки Еспумисан и спиеше убаво до кај 7 сабајле стана еднаш да цица и во 7 стана пак плачеше, ама овој пат не му дадов пак капки туку му дадов пак да цица и го гушкав па заспа и еве сега да не е за подрек супер е си леже си мрда ама не плаче.

pepita82 and meU like this.
  20. meU

meU Популарен член

Запримети кој период се грчевите најсилни. Пример кај нас беа во 19ч па се до кај 22:30ч. Па така јас полнував со Еспумисан во 16ч, за до 19ч да му имам дадено веќе 2 пати. На овој начин полесно ни одеше.