И ние мака мачиме со грчеви, навечер среќа не не фаќаат спиеме ок.... ама од рано сабајле до приквечер цело време сиротото се грчи, мене срцето ме боли и не можам да му помогнам.... значи преку ден едвај саат два преспива, страв ми е дека е премалку за тоа мало бебе ? :/ ама при секое заспивање се буди од грчеви... и најубаво спие кај мене свртено со стомаче кон мене и нозете свиткани ептен... ко на коленици да клечи дури...страв ми е да не ги искривиме колкчињата од таа положба а многу често и долго поминува така, што мислите? И ајде кој знае што се не смеам да јадам за да му намал грчеви, засега мешункасто, газирано и благо одбегнувам т.е ич не јадам.
Пробај да одбегнуваш и млеко и млечни производи. На многу бебиња и тоа им смета поради лактозата која потешко ја варат. Исто не треба да јадеш зелка, краставица и домати. На тоа ми текна во моментов...
Купивме инфакол капки, но проблематично ми беше да фавам пред секое доење особрно што му горчеа и ги плукаше, од вечерва еве гас бимби ги купивме, па ќе видам со нив... само не знам дали да ги давам наутро или навечер, тие среќа седозираат еднаш дневно, пред секој подој ми е некако невозможна мисија :/
draga morash da najdesh nachin da dadesh, odmolzi malce i so lazichka daj. jas pet pati dnevno davav espumisan so podoj i raat i za bebe i za mene. davaj nekolku dena po red i ako nema promena togash smeni. od eden den naednash da prekine ne moze.
Ги давав 5 дена инфаколот, реално само по три четири пати на ден успеав да му ги дадам....што со плукање што голтнато... ќе пробам со гас, но на крај овие еспумисан ќе излезат ем најефтини ем најкорисни изгледа... а ако е доволно пет пати дневно како што викаш, не е страшно... ние цицаме многу почесто, а пократко и затоа пред секој подој ми се виде претешко :/ Фала ти инаку
mene mi doagjashe na tri chasa da dadam so mleko. izmolzeno davav i 20 kapki. nekoi velea 4*25 nekoi 5*15 ama jas red fativ pet pati po 20 taka shto cel den beshe pokrien. 7-10-13-16-19 chasot. navecher ne. abe ushte vtor den se vide razlika dete ne se grchi spie kako bajche raat so race vo vis ne nadolu.. prethodno probav infakol ama dzabe. mene espumisan me spasija. ima majki koi ete ni espumisan ne im pomognalo, se e ochigledno i do organizam. jas davav i bio gaja inaku. so srekja majka, baraj chare i dvajcata kje se naspiete.
So bekutan cajce mnogu tecna ni bese stolicata i dr.mi rece da namalam ili ic da ne davam. Drugarka farmacevt mi gi pofali sab simplex? Iskustvo?
Јас му давам на бебето од нив на секои 6 саати. Во зависност од тоа колку му се јаки грчевите, ќе му помине или ќе ги намали. Кај нас ги ублажува болките но не може целосно да помине.
Majki caj od anason ili kim najbezbedno i efikasno. Citajte deklaracija koga kupuvate kapki polni se so zasladuvaci. A cajot na bekutan ne bi go davala na bebce uzasnen e!
Др.Марина Поп-Лазарева од Ремедика ни рече одма да го фрлиме. И него и било кој друг. Од храна да не јадам -краставица, патлиџан само лупен, 2 овошки на ден, млеко никако, печурки никако.
и месеци нема да касниш ништо од наведеново ? или кој и дае .. да бидиме реални сите каснуваме па нез кој би седнал и лупел домат ил млеко да не се напиеш малце е офф .. баш за млеко да се има подобро наведуваат повеќе овошје и течности салати разновидна исхрана .. лично јас ги конзумирам сите тие раб па и млеко си пиам секоа ден па бебушка ми е 4 мес и нема мака а сме на само доење од старт .. за чајче не и давам само на хипп и чиста камилица што и давам понекогаш .. нормал треба да се пази на исхрана да не претеруваме со некои али на пр две овошки само на ден не држи место .. Ипак да не се сватиме грешка само мислење и искуство и од постари ..
nishto od toa ne jadev pa pak imashe grchevi. podobro kapki so zasladuvach negoli dete da se machi. jas barem taka postapiv. Marina ne mi e reper za dobar pedijatar so ogled deka i jas sum porodena vo Remedika.
@LiliBoz зошто? Јас не сум задоволна од Живковиќ и Лидија па вчера бев пресреќна што Марина го виде. Сум слушала позитивни работи за неа и мислев дека е солиден педијатар. Сто да видиш сите со различни мислења се. На кого да се ослониш? Па уште се и суетни. Некој период ќе избегнувам. За понатаму незнам. Изгледа грчевите се неминовни ама душа ме боли дури се витка
сите ги миниме мила нажалост мора да издржиме тој некој период ретко кој ги избегнал .. чајче масажи капки па и топличко ставај ќе му е полесно и на меше држи го .. и за камилицава нз од кога се дава чај чист дал може уште одма али морам да кажам дека е доста добра и ефикасна за меше грчеви и пр со какање ја првпат дадов некаде по 40те дена .. и за исхраната не си скратувај се само намали одредени раб шо стварат потешкотии .. нема зошто да исклучиш се се што е во граница не е опасно..
Овошје ограничено, млеко и млечни производи не, чоколадо не, многу ладно не, грав, грашок, боранија не, ориз не, зелка домати, краставици не, печурки не, кафе не, газирано не, зачинето не. Што да се јаде бе луѓе? Јас се обидувам да се држам до ова, ама имам чуство дека секој ден само супа, компир, јајца и месо јадам. Пред некој ден пиев млеко одма почна бебе да се грчи. Си реков од тоа е. Кога пазам нема многу грчеви. Ама и вака не можам да терам, се чуствувам изгладнета.