зошто толку се потресувате и психички одма ти оде умот дека од тоа е .. до 3/4 месец е нормал да се грчат да ги боле меше и све цревцата им се мрзливи не им е разр диг систем уште убаво и затоа е се .. ајде биди гладна оти мислиш така дека залче касниш и одма делува тоа ехее дури се преработе па стигне до него .. од малце ништо не е јади си све слободно .. и кафе и чоколадо несмеиш од каде овие раб ве полнат кажете му нека се едуцират подобро само ве паничат и ова посебно * мн ладно не * омг ајде затворете се во стаклено звоно и само вода пиијте па и овошје ограничено што е најздраво лично јас пијам млеко наутро навечер од увек и нема пр кафе си пиам едно на ден и све останато си јадам нормал пазам да не претерам со нешто зачинето и луто избегавам Опуштете се мајки каснувајте си све нормал е да има грчеви ќе им поминат за брзо
Скроз си во право, ама тазе мајкиве сме бог да чува. Плус и кога педијатриве нон стоп трубат за ова, ти мава на психа. Инаку никој жив не може до крај да се придржува кон тој режим на исхрана. Тоа ми беше поентата на постот. Јас без барем едно кафе не можам да функционирам па затоа и пиам. Знам да каснам чоколадо, сладолед. За млекото некако гледам дека му смета и гледам да го ограничам, ма да си јадам сирење и кашкавал. А да, и овошје си јадам доста. Никој не ми кажал да ограничам, тука прочитав. За останатото ептен пазам. Фала ти за постот ме растерети малку психички.
и јас сум тазе ама се трудам знаиш сама да припазам на што треба и бебе како му одг али до толку режими а но но порано нит знаеле нешто нит читале па биле мн подобри ние сеа од инт и нови док ќе се изреметиме .. биди си опуштена јади си све по малце душа си и ти самото бебе ци покаже ама грчевите се тие нажалост мора да ги поминиме .. ајде на кафе
Здраво мамички.Јас сум мама 2 ипол месеци.Бебе е на мајчино млеко и добро напредува.Но,пред два дена беше вознемирено цел ден,слабо јадеше и или спиеше или кенкаше.Вечерта поврати жолто и имаше тт 37.3.Го однесовме на детска клиника,го прегледаа и ми кажаа дека носето му е затнато и од тоа му е.Сабајлето во 4 качи 38,му дадов парацетамол и му се спушти тт.Вчера беше подобар ама пак слабо јадеше.Вечерта пак поврати и цела ноќ има гасови и се мачи да се покака.Пак качи тт 38.2,со парацетамол му се симна.Дали и се има случено на некоја мамичка нешто слично?Мислам дека го боли мешето од гасовите,не знам дали е можно да качува тт од тоа???Ај ве молам споделете искуство,зашто ме плаши што е толку малечко а има покачена тт.Поздрав
Од грчеви неможе да е и е невозможно. Се надевам педијатарот ве упати да направите крвна слика и уринокултура. Обавезно утинокултура да се направи за да се види да бе има бактерија. Носето ќе го третираш со Аква Марис ( спрејот за од 0+ ) , па после ќе влечеш со аспираторче. Еве го синко ми е 5 месеци и иако нема проблем јас секој ден му шприцкам Аква Марис за заштита.
крвна слика му направија,а за уринокултура никој ништо не ни рече.Му прскам и јас солен раствор и со аспиратор му го чистам ама само завчера имаше,сега му е чисто.Фала Fala mnogu mamicki,jas sinokja go odnesov na klinika,urinarna infekcija e i ne zadrzaa na lekuvanje
Mamicki maliot e star 21 den no denes e mnogu kenkav po se izgleda go maci meseto izgleda ima grcevi-otkako go donesovme doma nonstop pijam caj od kim no vcera nepiev cel den dali mozebi toa e pricinata ?odsabajle pak pocnav da pijam caj od kim no cel den e kenkav i se grci pa sakav da prasam dali bil nekoj so slicen problem i sto mu dadovte na vaseto malecko
Мами може да им давам чај од Бекутан( Анасон) на малите дека се прематурчиња? 2 недели скоро имаат. Гледам се виткаат во ноџињата,сигурно ќе почнат грчевите.
Многу шеќер т.е. многу е благ Бекутанот. За грчеви и за гасови да испуштат, за мешето, најдобро и најприродно ти е : ќе зовриеш вода со неколку зрнца ким ( јас во ѓезве полно со вода ставав по 10тина зрнца ). Ќе оставиш поклопено да отстои 10-15мин, ќе процедиш и ќе даваш во текот на денот. Најпроверено и најделотворно, ем природно. Бекутанот е шербет благ јас неколку пати кога беше синки бебе дадов и го фрлив. Терав со кимот. Или земи на Хип чајчињата тие се без адетиви шеќери. Истата постапка со водата и кимот и на крај кога ќе ставиш во шишенцата на бебињата, стај и од чајчето на Хип внатре слибодно. Така правев некогаш. И синко немаше грчеви поминавме мирно.
Bekutan ne, poln sekeri e, jas davav cajce na HIpp , imas od komoraca i od anason, kim i komoraca dva vida se, kesicki vo prav se rastvara edna kesicka vo 200 ml zovriena mlaka voda. I do den denes sinko si go pie cajcevo i mu godi iako sme golemki. I ona sto najveke ni pomogna i ni bese preporaka od pedijatarot vo Sistina e probiotikot Bio Gaia davav od dve nedeli nekade kako bese i skoro i da nemase grcevi epten lesno pominavme.
И нас вчера ни ги препорачаа Био Гаја и ваја лгг. Патронажната ни препорача еспумисан кој стварно е ефикасен ама ни рекоа вчера дека стварал мрзеливи цревца. Пробиотикот бил добар. Почнавме од вчера, се надевам ќе ги надминиме грчевиве полесно, ептен се стегаме, а мене ми е жал. Иначе редовно и си какаме, претежно на преслекување- тогаш ни е најубаво и да мочниме и да прцниме. Најверојатно дека ноџињата и ги кревам тогаш и полесно и е така.
Био гајата нас ни направи грчеви, ги пиевме поради зелена кака, бебе цела ноќ зајде од плачење од грчеви, така да кај секое различно. Чајче и јас давам на хип, бекутанот кога не е какан, па неколку лажички ќе му дадам и има ефект
Смеам ли да користам пробиотик и плус капки против грчеви? Користиме гас бимби и помагаат, ама приметив вечерите кога немам млеко и го дохранувам со адаптирано, утрото се грчи и го мачи мешето па си викам да давам пробиотик кога давам ад...смеам? И кој пробиотик би ми го препорачале? Ама не сакам капкиве да ги прекинам .. ми се чинат добрии..
Toa zaboraviv da napisam deka pokraj boi gaia davav i espumisan ako mu se javea grcevite mnogu efikasna kombinacija
Јас забележав аку и дадам пред почеток на доење, па да ја дојам, одма еспумисанот делуват, цревца се празни и мирно меше. Само ми е страв да користам редовно. Само ко ќе имат грчеви , а пробиотикот секој ден.
И јас давам био гаиа, а од пред некој ден почнав инфакол. Забележав дека столицата му се смени малку на зеленкасто. Некоја мајка да има искуство дали може од инфакол да му е тоа или да се јавам на педијатар? Инаку си цица и си полни пелени нормално како и претходно.