На грчкото семе изгледа. Добро, не е тоа проблем, чајче од ким пробај да даваш. Неколку зрнца ким искрши ги, и зовриј ги со неполно филџанче вода. Пробај, може ќе сака.
И моето бебе само еднаш на ден кака , а е на комбинирано мајчино (помалку) и Ад Аптамил со АР формула. Колкава е? Ние исто многу мака видовме со грчевите.. сега синко е +2 и веќе недела дена е смирен, има гасови но сепак грчевите се видно намалени, си спие и денско време додека тоа беше немогуча мисија за нас ,баш како што опиша само во раце ми беше. Мора да се издржи овој период и јас давав еспумисан и уште давам по еднаш во денот, а зедов и колиеф последно но кај нас имаа контра ефект уште толку повеќе вриштеше и беше многу вознрмирен.
Земав инфакалм. Пишува по можност во течност. Ама чај не пиеме, а не можам доволно да се измолзам со рачнана пумпа, да не ја мачам само ради капки од шише да пие коа убаво си цица, смеам со лажиче? Или мора да се растворат. И што е тоа ќесичето во кутивчето?
Кога не се смирува може да помогне термофорче за бебе и контакт меше на меше. Нас само тоа ни беше спас. Моето имаше грчеви од 1 месец кога наполни до 3 месеци. Кога плачат е ужасно ама мешето се навикнува да вари храна сами се смируваат со време. Само треба да се издржи.
И топла пелена, и термофорче, само вришти додатно. На меше кога ја ставам малце е мирна после ја удира главата од гради. Кога не се активни е супер се смешка почнува да гуга, си спие ноќе. Ама сега е врвот мислам, ко се полошо да станува. Башка дома стариве ја малтретираат но стоп и се над глава или ја превртуваат по раце, не може чоек да им објасни. А пушти глас макар и гугање одма у раце. Многу се нервирам, додатно со нив.
Кажи им слободно ќе се научи во раце па јас ќе си ја фатам бељата. Остајте го детето да диши малце ич не ќути кога вришти ноќе они спијат ти дежураш и нишкаш бебе со саати.
Мајки, бебето ми е 4+ и сме само на ад, ама додека го пие плаче од стомачето, се витка, грчи. Ние и претходно имавме грчеви, ама престанаа на три месеци и сега пак се јавија, а си кака еднаш на ден. совет?
Немам искуство со Ад, но по она што на форумов сум го читала и од блиски пријателки совет е да смениш Ад да пробаш со друго Ад. Веројатно млекото прави проблем пробај со некое друго, посоверувај се во темата за адаптирано млеко верувам ќе ти излезат во пресред оние со поголемо искуство. И дали даваш вода? Доколку не, мој совет е да почнеш да даваш вода. Во пракса е докажано дека бебињата што се на Ад се препорачува и водичка да пијат. Слободно прај ја со неколку зрнца ким таман ќе се смири стомачето и ќе има гасови.
Ние сме 5+ месеци, кај нас помага Becutan чај од Анасон, 50 мл.на сабајле 50 мл. навечер. Некогаш и правам чај од Нане, 2-3 листови нане со 20 мл.вода.Исто така сега почнав и вода да и давам по неколку лажици.
Мене многу ми помогнаа капките гас бимби. Пробај.и давав до шред една недела сега ги прекинав зашо нема грчеви а ако се појават ќе продолжам со нив.
Не, ние грчеви многу малку имавме и кај 3 месец целосно изчезнаа. Сега почесто имаме гасови, заборавив да спомнав погоре. А сигурно и кај вас се работи за гасови. Секаде каде што прашав ми рекоја нормално е да се има гасови и со тек на време ќе се изгубат исто како грчевите. Но, и грчеви кога имавме и сега постапката ми беше иста,само вода тогаш не давав дека прави грчеви....... ( земав и некои капки против грчеви не ми текнува сега кои беа). Инаку уште се доиме ние.
Мамички некоја што користи термофорче да ми каже како се употребува после првиот пат? Значи ја стиснавме паричката, се кристализираше се стопли и го користевме. Е после го ставивме во жешка вода, се растопи исто гелот и го оставивме да се излади па да го користиме. Но кога го земавме после беше ладно и тврдо Да не чекаме да се олади? Веќе не се стиска паричката, туку така се користи што е топло од водата или? Можеби е едноставно ама не се снајдовме.