Форумџика на годината

Грчеви кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by Rossana, May 9, 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

До 3ти месец е кризен период.

EuHenIa likes this.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Најсилните грчеви се јавуваат во периодот од вториот до третиот месец, а може да се случи и бебиња што дотогаш немале грчеви, да имаат баш тогаш. Малово немаше грчеви, ама некаде околу два и пол месеци имаше епизоди на силни плачки и виткање (а воопшто не е плачко и немал грчеви од почеток), кои поминаа за два три дена. Ќе помине, мора да се издржи.

mal.ecka, kukla21 and EuHenIa like this.
  3. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Фала ви девојки @Annath i @kukla21 ова ептен ме изненади оти мислев дека веќе ги поминавме пошто се смири едно недела две. Прво мислев од антибиотикот да не е ама помина мн време не би требало да е од него. Ајде уште еден месец ќе издржиме :)

kukla21 and Annath like this.
  4. didisi

didisi Популарен член

Pomagajte sto e najefikasno protiv grcevi :(

5. Black girl

Black girl Форумски идол

Нам ни помогна еспумисан и чај од ким. Исто и топла пелена, и да ја држиш со раката на стомаче, така плус чувствуваат сигурност.

didisi likes this.
  6. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Ne spieni noki od grcevite i nie imame :(
    Ni dadoa cajce becutan od sladok anason koj i go pravam so cajce od kim prethodno prigotveno, infacalm kapki 2x20 kapki na den. Imavme epizodi i ovie denovi ama pokratki bea. Probaj

didisi likes this.
  7. KidA

KidA Истакнат член

да ве прашам сте им давале на малите sab simplex капки за грчевите? по колку и колку често? и како определувате кога треба кога може и без? ние направивме месец и почнаа грчевите, често по 3-4 саати не можам да ја успијам ми се буди на кој и да е начин, се грчи и плаче.. а па ако заспие цврсто спие и по три саати и може и повеќе ама па ќе ја разбудам да цица и после пак борба.. ми е мисла дали и се фаќа многу малку спиење :|

8. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Lekata smeta za grcevi? Vcera jadov leka I denes cel.den se grci

9. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Mislam deka snetaat site meshunkasti plodovi...

Lonely1604 likes this.
  10. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Majkii do koga ne. smeeme da jademe hrana koja stvara grcevi,celo vreme dodeka gi doime ili dodeka traat kriticnite meseci?

11. kukla21

Не е докажано дека некоја храна прави грчеви со исклучок на кафе, чоколадо и газирани сокови. Се друго е индивидуално и треба да се следи реакција на бебе. Јас се јадам.

mal.ecka and snegulkata like this.
  12. snegulkata

snegulkata Форумски идол

И јас јадам се. Ама од кикирики на двапати и направив проблем на беба и веќе не ги јадам.
    Инаку за среќа немаме многу грчеви, ретко ептен и траат 15минути па откако ќе успее да се искака престанува да плаче.

Туку ме загриживте со тоа дека од 2 до 3 месеци е критично со грчеви, значи кај нас допрва може да се случат. А баш се радував дека ги нема.

mal.ecka and kukla21 like this.
  13. kukla21

Колку е сега? Мене докторката ми рече чим не биднало до 2м, нема ни да има. И бебе немаше стварно.

mal.ecka likes this.
  14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Кај нас не беше така, најизразени беа грчевите во 5та недела и траеа недела дена..

Јас пробав да јадам цитруси, но приметив поизразени грчеви кај бебе, исто и дерматитот му се влошуваше, сега не сум пробала ми е страв..
    Грав, леќа, боранија.. јас не ни јадам па не знам за од нив..
    А млеко пијам во кафе ништо не му е, односно и кафе пијам по првиот месец по едно на ден, немало реакција..

kukla21, duffi and snegulkata like this.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се препорачува да се избегнува конзервирана храна. Конзерванси се пренесуваат преку млеко. Паштети виршли исто така. Има видео со Сајковски на јутуб тема грчеви кај бебиња ѕирнете. Јас 3 месеци давав еспумисан. Ние уште од старт заглавивме со грчеви.

16. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Море со овој памет ништо не би му давала, ми се прероди беше штом џитнав се :devil:

Само вежби, некогаш термофорче, внимавање на храна колку толку и доста е!
    Иако моево не ни имаше некои грчеви, ама мака ми е и за тие, па што се мачеше за во вц :headbang:

kukla21 and duffi like this.
  17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Два сме, без некој ден. Дај Боже и ние да сме поштедени од грчеви.
    И досега имаме среќа, скоро и да немаме грчеви, неколкупати само и тоа по петнаесетина минути.
    Од почеток мислев дека голем ефект имат Колиеф капките а после баталив да ги давам и сфатив дека не е до нивниот ефект. Продолжив само со Био гаја.

Инаку првата ќерка имаше мноогу грчеви, сите капки ги пробавме ама ефект не видов, пазев што јадам и пак не се спасивме од грчеви. Ама многу цицаше, многу... па можеби со тоа си го оптеретуваше стомачето.
    Сега ова бебе цица на 2 или 3 часа не многу долго, можеби и тоа да е причина што нема грчеви. Ова моја претпоставка, а можеби и нема врска.

kukla21 and duffi like this.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

така се погодило кај вас веруј ми. Да знаеш каков хорор од грчеви имаат некои бебиња се крстиме у капки.. Среќа ваша :)

emkaemka likes this.
  19. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Исто и кај нас како кај @emkaemka откако престанав да и давам капки малата се прероди. Прво пробавме еспумисан, па сан симплекс. Ужасни грчеви имаше. Когс ќе ми текне на тој период ми се плаче. Откако престанав да и давам капки, грчевите се смирија.

TheGetmaki, eli25 and emkaemka like this.
  20. queen007

queen007 Истакнат член

E3C458B1-0A31-4201-9B02-84FD5F97482B.jpeg Denes vo Eurofarm gi barav Biogaia kapkite no gi nemaa i mi gi ispofalija
    ovie.Iskustva?