Neznam...imam doma ama se e na grcki i ne uspeav da najdam nekoj fin prevod na ova konkretno sto e kaj mene upatstvoto. A sto e toa? Za sto e?
Лек за опуштање на мазната мускулатура и секреторните жлезди, па затоа наводно помага при грчеви. Ама е јак лек, хоматропин метилбромид и се дава кај проблеми со систем за варење и жолчка, и кај болести од типот на Паркинсон. Јас разбирам дека некои бебиња имаат навистина неподносливи грчеви и не помага ништо, ама не е решение вакви лекови да се даваат, бидејќи сепак е лек, а не средство кое ги олеснува грчевите како што се повеќето капки кои се во слободна продажба. Секако грчевите ќе поминат, само треба трпение.
Kaj nas pomagaa samo cepcinja za grcevite na prirodna baza ( kim, kamilica, bez konzervansi ) no za zal vo nasite apteki seuste ne se zastapeni. Po tri se stavaa vo tekot na denot i nemavme maka so niv. Da probate eventualno so probiotik za bebenca mozebi ke ima podobruvanje.
Мамички има ли некоја искуство со грчеви после шестиот месец. Ние сме 6+ и уште се мачиме, не се баш како класичните грчеви ама пак имаме мака. Писка плаче не може да си прдне и кога прдне се смирува. Почнавме со дохрана и еве кака на 3-4 дена едвај, а претходно и по 3-4 пати дневно.
Пробиотик даваш ли? Сигурно нешто од намирниците кои ги воведуваш му смета на меше. Јас баш заради вакви реакции продолжив да давам пробиотик подолго време.
Од прв месец давам пробиотик БиоГаја и ништо не ни помага. А ако е од дохраната значи се ни смета оти секој ден сме така, ама и 2недели пред да почнеме со дохраната ни е таа мака, по цела ноќ пискање.
Давам од кога почнавме со храна прерходно не. Пробав со ким превриена ама ја плука, а без ким ептееен слабо не сака пак вода, ич не е на мене хаха јас мин.3 литри дневно пијам. До 4 месец беа класичните грчеви ја држеа по 4-5саати и пробавме колиеф,биогаја,еспумисан,гас бимби, бекутан и ништо не помогна и се баталив освен пробиотикот. Ама сега е се класиични да држат со саати него прдне и се смири ама ма секој пола час во спиење. Што да давам се шекнав.
Може од дохраната е плус. Има некои бебиња до 7 месец се со грчеви. Ако ти напредува добро со млеко, паузирај со дохрана уште шестиот месец
Ама и 2 недели пред пробување вкусови почна така а напредува 300грама месечно 5 и 6 месец по толку. Август се враќам на работа ќе ме нема по 10саати мора да воведеме барем 2 оброка како да го изведеме тоа незнам со оваа мака? @PinkGir123 како се употребува, јас го гледав во зегин пише се раствара во формула, а ние сме само на цицање. Те молам кажи ми со вода или со мајчино млеко?
Ima isto i za so majcino mleko na nego mora da pisuva kako da se izvede. Nemozam da ti odgivoram zosto nie sme na formula
@Abc07 ќе може ли да ми сликнете упатство јас што читав немаше за мајчино, ама ај може не сум видела.
Некоја да не пробала хумана чај од ким .дали помага и каде да го најдам ? Низ сите зегин барав ама нема. Само хумана чај за фигестијс од камилица и коморача мислам
Нема за бебиња на мајчино млеко, ама може да го земеш тој за бебиња на ад млеко. Во лажичка вода ќе ја раствориш дозата и ќе ја дадеш, треба да помогне. Можно е да има грчеви, ама со тек на време ќе поминат. Форсирај и вода, топло е веќе.
А зашто сама не му направиш на бебе дома чај од ким, многу лесно и едноставно. Стај во ѓезве вода ( 100мл ) и 4-5 зрнца ким. Нека се варат и нека проврие 5мин. Тргни го ѓезвето и поклопиго со тацна, остави 10мин да отстои. Процеди и стај во шише и давај нека пие. Повеќето вака сме правеле дома чај од ким. Инаку од времето кога сме биле ние бебиња ни правеле чај од ким. Помага за грчеви и болки во меше кај бебе. Јас на моето кога беше бебе му правев.