Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    На полни три,а може и четири, или до шест. Зависи. Најчесто до три-четири. :)

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.396
    Допаѓања:
    119.674
    Нема правила. Може и 6 месеци да траат. А може и кратко да престанат и со воведувањето на цврста храна пак да се јават.

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Некој што ги комбинирал био гаја со колиеф, по колку ставате у доза, ги мешате ли? :)

4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.180
    Допаѓања:
    4.626
    Ние ги користиме. Био гаја навечер (околу 19-20ч) по 5 капки и капнувам директно во усте. Колиеф по 5-6 пати во текот на денот, некогаш давам со лажичка (4 капки и малку млекце), а понекогаш ставам во шишенце со мое млеко, исто 4 капки.

На CurlyBlossomGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    девојки да ве прашам, бебчето ми е 40дена, има грчеви и кога спие цело време испушта некој звуци како да се стиска. Дали тоа е од грчевите има ли некој слично искуство?? :)

6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.993
    Допаѓања:
    112.934
    Од грчевите е, ќе минат тие ќе ги снема и звуците, знам жално звучи ама тоа е :(

На tamarce.j му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Oд грчевите е мaјкa.Мoетo пo цели нoќи тaкa прaвеше.Спиеше и стенкaше.
    Дaвaј кaпки.Ние имaвме тoлку грчеви штo еден периoд oдбивaше дa цицa.Oд сите испрoбaни кaпки единственo ни пoмoгнaa Infacalm.

На tamarce.j му/ѝ се допаѓа ова.
  8. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    3.120
    Бебето ми е 3 недели, од вчера ми е плачливо, има гасови и мешето му кркори. Земав еспумисан капки и му ги давав како што пишува во упатството 25 пред подој, иначе цицаме на 3 часа отприлика. Веќе денеска има подобрување, не плаче толку и си спие. Што мислите дали му давав пречесто од капките, да продолжам како во упатството или да давам само по потреба? По групите на фб гледам ги даваат само по неколку пати на ден, или по потреба. Јас од синоќа па до сега веќе му дадов 4 пати, пред подој, страв ми е да не го предозирав:worried:

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    40.526
    Во упатството пишува пред секој подој, така да не верувам дека можеш да го предозираш. Во иднина пробај поретко. Јас давав два пати во ден и доволно беше. Ќе видиш како ќе реагира бебе со поретко, па ако треба ќе зголемуваш

На sweet.november му/ѝ се допаѓа ова.
  10. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.762
    Кога почнуваат грчевите кај бебињата? Ние пред 2 дена дојдовме дома од болница недела дена ми е стара бебушка и приметив се грчи плаче па ќе се искака. Еве денес саат ипол неможевме да се надоиме плачеше во меѓувреме испушташе гасови нејќеше цице да фати... Почнав од денес со биогаја ... треба нешо др да и давам од капки??

11. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.762
    Како ги даваш колиеф со лажичка? Дека на упатството пишува во минимум 15 мл млеко да се растворат... Јас мислев да капнам исто од града малце млекце во лажиче 4 капки колиеф и да му дадам.. ама сега се замислив... комплицирано ќе биде да се молзам пред секој подој па шише па капки со оглед на тоа што ми кажаа 6 пати на ден да давам...

12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.993
    Допаѓања:
    112.934
    Јас така правев, некоја капка млеко во лажиче, капките и давав и педијатарот ми потврди дека е ОК.
    А да даваш 6пати не е многу? Плус сега во старт па и премногу да не е, не се сеуште толку изразени што знам, јас давав некои 2-3пати.

Инаку видов погоре си прашала за грчевите, да на бебе му почнаа 10тина дена од раѓање.

На Coco31 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.180
    Допаѓања:
    4.626
    Баш така, малку капнував од града во лажиче и ставав 4 капки Колиеф. Може така, единствен проблем е што повеќе ќе му горчи, па затоа е подобро во повеќе млекце. Види, ако пие од лажичето, така давај.

14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Од кога почнуваат да се даваат овие капки за грчеви??

15. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.180
    Допаѓања:
    4.626
    Мислам дека уште сте мали за грчеви, но уште некој ден и ќе почнат. Јас ги давав од втора недела, кога ни почнаа грчевите.
    Бидејќи посетите на педијатар се почести првиот месец, послушај совет од докторот што да даваш и колку.

16. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.347
    Допаѓања:
    19.861
    Можеш после две недели да почнеш со пробиотик и еспумисан, јас други капки не сум давала бебчето скоро и да немаше мака со грчеви. Топла пелена, чај од ким исто многу помага за грчеви. Плус пробиотикот е добар за имунитетот.

17. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Јас од две недели давам пробиотик само, за сега да не ја подречам нема грчеви. Можеш пробиотик дс даваш уште одма.
    Си испушта гасови редовно, нема мака. Само еден ден се грчеше и плачеше многу, јадев туна тој ден, не знаев дека не смеам.Среќа со топла пеленка и гушкање ни помина за брзо. ама страшно беше..

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    На капките Еспумисан пишува дека може да се даваат од 14 дена старост, но јас почнав од 7, премногу плачеше :(

@Chanell* јас си јадам туна повремено, немаме проблеми од неа а и прв пат слушам од тебе дека може да предизвика грчеви. Ако си јадела само еднаш туна, може грчевите и не биле од неа, не се секогаш предизвикани од храна, едноставно стомачето мора само да се "среди" и да проработи.

Последна измена: 12 август 2018
    На emkaemka и kukla21 им се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не си ставај мисла за грчеви. Може и ќе нема. Дунде немаше :)

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Мислам дека тешко се искакува. Ги витка ноџињата и праи фаци за плачење.
    Се насмевнува ко ќе прдне.

На kukla21, Kitten и emkaemka им се допаѓа ова.