Грчеви кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by Rossana, May 9, 2010.

1. Leo_29

Leo_29 Популарен член

На полни три,а може и четири, или до шест. Зависи. Најчесто до три-четири. :)

Mimmi39 likes this.
  2. fana

fana Форумски идол

Нема правила. Може и 6 месеци да траат. А може и кратко да престанат и со воведувањето на цврста храна пак да се јават.

Mimmi39 likes this.
  3. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Некој што ги комбинирал био гаја со колиеф, по колку ставате у доза, ги мешате ли? :)

4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Ние ги користиме. Био гаја навечер (околу 19-20ч) по 5 капки и капнувам директно во усте. Колиеф по 5-6 пати во текот на денот, некогаш давам со лажичка (4 капки и малку млекце), а понекогаш ставам во шишенце со мое млеко, исто 4 капки.

CurlyBlossomGirl likes this.
  5. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

девојки да ве прашам, бебчето ми е 40дена, има грчеви и кога спие цело време испушта некој звуци како да се стиска. Дали тоа е од грчевите има ли некој слично искуство?? :)

6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Од грчевите е, ќе минат тие ќе ги снема и звуците, знам жално звучи ама тоа е :(

tamarce.j likes this.
  7. Abril

Abril Истакнат член

Oд грчевите е мaјкa.Мoетo пo цели нoќи тaкa прaвеше.Спиеше и стенкaше.
    Дaвaј кaпки.Ние имaвме тoлку грчеви штo еден периoд oдбивaше дa цицa.Oд сите испрoбaни кaпки единственo ни пoмoгнaa Infacalm.

tamarce.j likes this.
  8. sweet.november

sweet.november Популарен член

Бебето ми е 3 недели, од вчера ми е плачливо, има гасови и мешето му кркори. Земав еспумисан капки и му ги давав како што пишува во упатството 25 пред подој, иначе цицаме на 3 часа отприлика. Веќе денеска има подобрување, не плаче толку и си спие. Што мислите дали му давав пречесто од капките, да продолжам како во упатството или да давам само по потреба? По групите на фб гледам ги даваат само по неколку пати на ден, или по потреба. Јас од синоќа па до сега веќе му дадов 4 пати, пред подој, страв ми е да не го предозирав:worried:

9. Ano

Ano Форумски идол

Во упатството пишува пред секој подој, така да не верувам дека можеш да го предозираш. Во иднина пробај поретко. Јас давав два пати во ден и доволно беше. Ќе видиш како ќе реагира бебе со поретко, па ако треба ќе зголемуваш

sweet.november likes this.
  10. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Кога почнуваат грчевите кај бебињата? Ние пред 2 дена дојдовме дома од болница недела дена ми е стара бебушка и приметив се грчи плаче па ќе се искака. Еве денес саат ипол неможевме да се надоиме плачеше во меѓувреме испушташе гасови нејќеше цице да фати... Почнав од денес со биогаја ... треба нешо др да и давам од капки??

11. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Како ги даваш колиеф со лажичка? Дека на упатството пишува во минимум 15 мл млеко да се растворат... Јас мислев да капнам исто од града малце млекце во лажиче 4 капки колиеф и да му дадам.. ама сега се замислив... комплицирано ќе биде да се молзам пред секој подој па шише па капки со оглед на тоа што ми кажаа 6 пати на ден да давам...

12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Јас така правев, некоја капка млеко во лажиче, капките и давав и педијатарот ми потврди дека е ОК.
    А да даваш 6пати не е многу? Плус сега во старт па и премногу да не е, не се сеуште толку изразени што знам, јас давав некои 2-3пати.

Инаку видов погоре си прашала за грчевите, да на бебе му почнаа 10тина дена од раѓање.

Coco31 likes this.
  13. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Баш така, малку капнував од града во лажиче и ставав 4 капки Колиеф. Може така, единствен проблем е што повеќе ќе му горчи, па затоа е подобро во повеќе млекце. Види, ако пие од лажичето, така давај.

14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Од кога почнуваат да се даваат овие капки за грчеви??

15. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Мислам дека уште сте мали за грчеви, но уште некој ден и ќе почнат. Јас ги давав од втора недела, кога ни почнаа грчевите.
    Бидејќи посетите на педијатар се почести првиот месец, послушај совет од докторот што да даваш и колку.

16. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Можеш после две недели да почнеш со пробиотик и еспумисан, јас други капки не сум давала бебчето скоро и да немаше мака со грчеви. Топла пелена, чај од ким исто многу помага за грчеви. Плус пробиотикот е добар за имунитетот.

17. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Јас од две недели давам пробиотик само, за сега да не ја подречам нема грчеви. Можеш пробиотик дс даваш уште одма.
    Си испушта гасови редовно, нема мака. Само еден ден се грчеше и плачеше многу, јадев туна тој ден, не знаев дека не смеам.Среќа со топла пеленка и гушкање ни помина за брзо. ама страшно беше..

18. Kitten

Kitten Форумски идол

На капките Еспумисан пишува дека може да се даваат од 14 дена старост, но јас почнав од 7, премногу плачеше :(

@Chanell* јас си јадам туна повремено, немаме проблеми од неа а и прв пат слушам од тебе дека може да предизвика грчеви. Ако си јадела само еднаш туна, може грчевите и не биле од неа, не се секогаш предизвикани од храна, едноставно стомачето мора само да се "среди" и да проработи.

Last edited: Aug 12, 2018
    emkaemka and kukla21 like this.
  19. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Не си ставај мисла за грчеви. Може и ќе нема. Дунде немаше :)

TeddyGrey likes this.
  20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Мислам дека тешко се искакува. Ги витка ноџињата и праи фаци за плачење.
    Се насмевнува ко ќе прдне.

kukla21, Kitten and emkaemka like this.