Спие, а во сон се грчи целото. Претажно е. Како да му помогнам? Дадов еспумисан пред последниов подој. Цел ден се мачи, се чудев и како заспа. Цел ден не и даваа грчеви да заспие.
Stavajte topli oblogi na mese ako imate od onie prenicinjata polneti za zatopluvanje toa im pomaga. I majka toj period mu e mora da go pomine. Samo so lesno i da pominuva brzo.
@TeddyGrey Јас раката и ја ставам на стомаче додека се смири и успие, инаку се витка во сон целата,црвенее и плаче ова само наутро ни се случува, од 6-10 обично трае, и така се успиваме само... Од топлината на раката се смирува одма.
После две бебиња , моето искуство е дека секое дете е различно син ми ни ден немаше грчеви , ќерка ми и после месец дена крајот неможам да го најдам. Исто се хранам двата природно родени прво викав ќе издржам ќе помини ама не се издржува таа плачи се витка и ми е жал . Колиеф без успех. Сега еспумисан ќе видиме , кафе газирано млечни производи овошје кжи зеленчул што предизвикува не јадам ама фајде нема си велев ќе поминат до 40 дена ама не сега си викам ќе издржам до 3 р месеци и така мајка си се теши
Probiotik imas probano? Pred nego bebe bese uzas celo vreme zgrceno koristevme cepcinja pomagaa ama otkako go pocnavme probiotikot mir. Ni grcevi ni nis
Дали во текот на целото доење треба да се внимава да се избегнува храната која може да предизвика грчеви или само првите 3-4 месеци? ние сме сега втор месец, до сега фала богу немавме јаки грчеви, јас превентивно ми давам бекутан чајче и гас билби. па ме интересира дали додека дојам не смеам пример грашок да јадам, да не направам утка
Јас пазев првите 2 месеца дури имаше грчеви, јадев 2 пати боранија немаше никаква реакција пробав и зелка салата се беше ок. Ќе пробуваш по малку да видиш што како и влијае. За гравче уште ми е страв, не ми е омилено ама ете сега ми се јаде.
@fs-fs-fs пробај со пробиотик Биогаја и превентивно давај Гас билби и чајче. Секое бебе е различно, на моево ете трите во комбинација секој ден му помагаат
Јас и давав секое сабајле чај од ким...еспумисан и давав на поручек обично пред подој...масажа праев на стомаче ...топла пелена...искрено можда се на се 7 дена имаше грчиња ама не беа се вриштење...
Мајки, дали колиеф капките можам да ги комбинирам со пробиотик биогаја? Денес зедов колиеф да видиме дали ке помогни ... биогаја ги давам од пред две недели незнам дали да продозам?
Можеш да си продолжиш со Биогајата слободно. Јас Еспумисан 3-4 пати на ден и плус Биогаја давав еднаш и топличко на мешко.
Сакам да го споделам моето искуство со грчевите кај син ми бидејќи многу добро се сеќавам колку беше тешко кога се обидував да му помогнам а ништо од тоа што ми беше препорачано не делуваше. За неколку дена ќе полни 6 месеци и уште има проблем со рефлукс, поточно млекото му се враќа и понекогаш повраќа. Уште од раѓање морав да го дохранувам бидејќи добив мастит после третиот ден и никогаш не успеав да воспоставам лактација. После третиот месец престанав да се обидувам да го дојам. Имаше две недели кога почна да прави чудни звуци после секое хранење, како нешто да го дразни во грлото постојано. Не повраќаше па затоа не сфативме од почеток дека се работи за рефлукс. Симптоматично беше и тоа што не сакаше да лежи на рамно и многу често икаше. Имаше и грчеви и воопшто не спиеше. Пробавме секакви капки и чаеви за на крај да заклучиме дека шишето и цуцлата се најважни. Доколку користите шише внимавајте на тоа цуцлата да е соодветна за новороденче бидејќи можно е грчевите да се прават заради воздухот што им влегува додека се хранат. Во нашиот случај многу помогнаа спијалните шишиња DR. Brown's со посебен филтер против грчеви. Филтерот не дозволува да се прават меурчиња со воздух па со тоа се намалуваат и грчевие. За рефлуксот најмногу ни помогна млекото антирефлукс од Novalac. Користевме и капки еспумисан и ко-лактаза но од нив немаше никаков ефект па штом дознав за шишињата престанав да му ги давам.