Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.471
    Допаѓања:
    37.709
    Чаевите за грчеви воопшто не помагаат. Капките се подобри.

На Mravce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    804
    ЈАс му давав еспумисан, ама за да не го трујам веќе со капки сакав да земам чајче гледам дека него му помага бебулево ми спие како бајче, а пред тоа цело време само кенкаше и се будеше, сега јас го будам за да цицка :D

3. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Мами ние за сега сме добри нанкаме и цицаме само ја приметувам и навечер и преку ден ке се поцрвени се напнува па е ке се искака а не плаче душичка само напнува со цела сила мислам, уште не сум и дала чајче ниту било што друго ,сакам да ве прашам да ја оставам така малку да се помачи па ке се искака? страв ми е да почнам со цуцли и чаеви од претходно лошо искуство со керка ми го сакаше мн чајот дури и претеравме па за кратко ми се откажа од цицање :(

4. kammam

kammam Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    21

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Simona69

Simona69 Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дефинитивно број 1 за решавање на грчеви кај бебиња е Espumisan L течноста. Мојата мајка е педијатар и ми го препорача уште од првиот ден бидејќи нема никаква опаснотст, исто така и ми објасна дека само ги пука меурчињата со гас и не се ресорбира, односно е доста безбеден. Од мое лично искуство (моето бебе имаше страшни грчеви) само Еспумисан течноста би ја препорачала на сите мајки. Користев 25 капки (или тоа 1 мл) после секое доење, а на поголемата и давам секогаш кога ќе ми се пожали дека ја боли стомачето.

6. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    колку пати на ден е дозволено да се даваат по 25 капки

7. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    моето бебе има проблем со столицата Порано какаше скоро на 3-4 часа .Сега одвај еднаш денот ке кака а може и ни еднаш.Напнува се мачи но никако да кака.Со тоа му се зголемуваат грцевите во стомачето.Нрзнам што да правам.Ако може некој да ми даде совет нека пиши.Што се однесува до капките ESPUMISAN му ги давам по еднас на ден затоа што незнам колку пати е дозволено да се дадат.Ги молам поискусните мајки нека писат совет Фала однапред

8. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    И ние го имавме тој проблем затоа што беше и на мајчино и на ад млеко ( по 3 дена се немаше искакако). Сега веќе 2-3 дена сме само на мајчино и одма се чувствува разлика, бебе си кака по 2-3 пати на ден и нема грчеви.

9. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    мислам дека нема врска дали е на мајчино млеко само, или комбинирано. синко од прв ден и цицаше и пиеме ад, па ич немавме мака ни со грчеви , и се кака обавезно секој ден, некогаш и по два пати :) ама и до прв ден јас му давам чајче и водичка, мислам дека тоа многу влијае ;)

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Ima logika ad mlekoto da pravi poveke grcevi zosto majcinoto mleko e pobrzo svarlivo a ova pobavno
    Macence Ena jas na maliot mu davam po potreba od espumisanot ,a vo upatstvoto pisuva deka moze da se dava pred ili po sekoj podoj

На Cliona му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    804
    Мене патронажната ми кажа по три пати јас по толку и му давав ама некогаш и по два пати

12. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Да се надоврзам на муабетов од погоре и моево бебче е само на цицање не сум дала до сега ниту водичка ниту чајче фала богу немаше потреба ,ама еве до вчера за првпат не беше 4 дена какна и дадов бекутан чајче и после половина час се искака ,инаку ја гледам уште од почеток многу се напнува и потешко кака ама не плачеше и не и давав ништо само ке ја стиснам за ноѓињата и така и олеснувам, ги земав емпумисан капките за секој сличај, само ме чуди и сабајлево какаше и многу и е погуста каката така да се изразам ,претпоставувам дека не беше 4 дена какана и вакцина примавме пред 3 дена можеби има и тоа врска плус и многу и мирисаше ,што мислите ?

13. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Жени да ве прашам, Еспумисан Л капките пишува дека се даваат пред или после цицање, е сега, јас бидејќи незнам дали бебушко ќе има грчеви или не, не му давам пред секој оброк така да некогаш и ни се јавуваат грчеви, па ме интересираше, после цицање доколку има грчеви како им се даваат тие 25 капки? Ние сме на доење + ад, значи еден оброк мое млеко, еден ад, и пред оброк кога му давам ги ставам во шишенцето измолзено или ад 100мл по 25 капки, но како да му ги дадам ако отпосле има грчеви, не ми е јасно. Во чајче, во млеко, во колку мл ги ставам тие 25 капки? Ве молам некој да ми објасни, фала мамички.

14. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Мамички за грчеви нас најмногу ни помогна термофорче, а имавме доста јаки грчеви. Сите можни капки ги пробавме- Колиеф, ЕспумисанЛ, еден германски сируп и што уште не и ништо не ни помогна како термофорот.Е предност е што ние бевме зимски бебиња, незнам како ќе биде на топлово со плус термофорче ...

15. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    ги имаш пробано саб симплекс тоа ти е благодет,порачај си од некој кој патува до бугарија да ти ги донесе.позз околу 300 ден се.

На Twinja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    Ема ми е многу мирна ама тоа грчевите се отров. Еспумисанот не се лажете да го користите нема никаков ефект. Чајчето од анасон на Бекутан ми помогна на неколку наврати и исто ја исправам на стомак кај мене или ја превртувам на рака за да се олесни. Едвај чекам да и поминат. ;(

17. skenco

skenco Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    49
    ма ништо не му помагаше ни сируп,ни анасон,ни чаеви,сирото многу плачеше,само кога го ставав во коритце со топла вода се смируваше,золва ми ми донесе од холандија дури капки против грчеви ама тоа е нешто што секое бебе го поминува а родителите мора да бидат стрпливи и да се обидат да му помогнат со масажа на стомачето

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.471
    Допаѓања:
    37.709
    Кај син ми беше обратното - Еспумисанот му помагаше, а чајчето Бекутан - не. Ќе му дадев од Еспумисанот и после 10 минути му поминуваа грчевите.

19. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Леле бе мамички, каде да си ја кажам маката, ама секој ден се откорнуваме од плачење од тие пусти грчеви ;( ;( ;( Вриштење, пиштење по цели денови, надвор неможеме да излеземе на раат, а излези, ќе писне и рикверц, па шетај по дома, масирај го стомачето, фен пушти, де ова де она, ми се измачи синко многу, срцево ми се кине кога го гледам и само си плачам со него заедно ;( Нема што не пробавме, од чаеви, капки, термофори, фенови, масажи и што ти уште не и не ни се смируваат никако. Инаку му давам пред секој оброк Колиеф, еве последниве 2 дена малку му се поднамалени, БиоГаја ми ги фалеа толку ама ништо не ни помогнаа. До кога имаа вашите бебушки грчеви? Инаку сме во главно на АД, мене со секој поминат ден ми се намалува млекото, последниве денови некако ептен слабо ми надоаѓа млекото, дали од секирации, или од што знам што, ама тоа е :(

20. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    Клиона моето синче имаше до скоро грчеви, од како му давам комбиотик нема, има едни капки многу помагаат саб симплекс ама само во бугарија ги има. Смени му го млекото па види можеби ке му помине.