Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Мила ние бевме до пред неколку дена на Хипп Комбиотик ама од тоа имавме страшни грчеви, па се вративме сега на Хипп ХА Комбиотик, со тоа млекце и почнавме и тогаш ми немаше грчеви. Ми се чини дека кога поминавме на Комбиотикот ни се јавија. Ќе тераме со ХА па се надевам ќе ни се потсмират. Него веќе неколку дена какушките му се зеленкаста боја, гладно не е, тоа го исклучувам, но незнам од што друго може да му се вакви? :( Нешто сериозно е или? Во четврток сме на контрола па ќе видиме што ќе ни кажат.

2. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    секое бебе е различно, кај сите грчевите исто траат различен период. јас мислам дека големо влијание има и ад млекоко, и ние поевме напочеток нан ама бебушко само плачеше, и после продолживме со хунама и синко како да се препороди :rofl:
    ама јас во текот на денот нон стоп му давав чајче бекутан, и мислам дека и тоа многу ни помогна, пробај давај му обавезно чајче нека си пие, колку сака ;)
    а имам читано дека зелени какушки може да бидат ако бебушко е гладен, или настинат. кај бебињата, ако се најадени добро, на почетокот обично какушките треба да им бидат златножолти, и со некои бели топченца :lol:

3. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    Да чај многу помага, син ми пие по 250 мл дневно бекутанче, му помага за стомачето.

4. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Мамички инаку да ви се пофалам, Хипп ХА некако убаво ни прија, малку ни се поднамалија грчевите, не се со толкав интензитет како до сега и какичките повторно ни ја добија онаа златно-жолтеникава боја и денеска сме саде радости :) Малку си плачевме, ама каде каде сме подобри од минативе денови. Инаку освен во Бугарија, може да се набават Саб Симплекс капките некаде кај нас или пример во Србија? Немам некој баш кој би можел да ми ги набави од Бугарија :(

5. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    еј а да прашаш може ги има во германија не сум сигурна ама прашај затоа што таму има мн убави раб за деца јас ти спомнав за бг бидејки повекето што ги прашував во мојот град ми почиа дека ги има во бг сепак прашај може ги има.позз и ако можеш земи направи перниче така не мн големо наполни го со крма и стопли го убаво и над бодито му го стави на мешето нека постои 20 -30 мин ке му помогне јас имам правено и така додека да ги добиам капките.позз

6. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Мамички по колку пати во денот им давате од капките Еспумисан Л?

7. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    јас му давав со секој оброк од еспуписанот, исто така користев и шируп коли б. и тој многу ни поможи.

На Afrodita25 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5

Cliona mora da izdrzish toa ti e. Jas na sinko mu davav aptamil confort, probav i humana plus, mu davav kolief kapki, caj bekutan, kim... Abe se probav, plus po celi denovi sama doma, kosi kornev. Sekoja nedela odev kaj pedijatarot go molev da mu pomogne na deteto, mi vikashe izdrzi. I navistina nakaj tri ipol meseci se smiri, pocna da si kaka redovno bez problemi, bez placenje. Se uste ima gasovi ama ne mu smetaat tolku mnogu. Ne moze nikako da ti se pomogne, toa e faza shto mora da se pomine. Jas si placev on koga placeshe. A veruvaj mlekoto ti e se poslabo zaradi nervozite. Da si najdesh pomosh, izlezi na pola saat od doma izluftiraj se.
    Jas sega imam druga maka, denes pocnav so sokcinja i pak istata pesna. Znaci uzivav so detevo samo 2-3 nedeli. Denes me potseti kako mi beshe na pocetokot, se grchi vrishti, ne moze da zaspie, samo kaj mene vo race ili na grada se smiruva :(A me predupredija deka ima poosetlivo stomace i deka e mozno da ima grcevi koga kje pocnam i hrana da mu voveduvam. Sega duri pocnuvam da mislam do 6 meseci da ne mu davam nishto drugo osven mleko.
    Inaku za sab simpleks kapkite - gi naracavme nie od bugarija, tie se isti kako espumisanot i ic ne ni pomognaa.
    A okolu kakushkite, moevo duri mu davav od specijalnite mleka mi kakashe zeleno. Poslednive nedeli go prefrliv na aptamil i pocna da kaka zolto pa pak se vrati na zeleno. Bebinjata shto se na vestacko mleko imaat i zelena stolica, jas se si mislev deka neshto ne e ok so bebceto, pa duri i polni peleni na pedijatarot mu nosev, i on mi kaza da ne se sekiram.

9. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

Ima ima Sab Simplex vo germanija i se okolu ( ne me fakajte za zbor ) od 6 do 8 evra ......Se nadevam pomognav :*

10. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    ние со саб симплекс сме супер. Нема плачки и вриштења, може само малце ќе се грчи и тоа во сон додека не се искака ... или најлош случај да се разбуди ама ќе ја понишам во креветче и одма се смирува. Инаку пред Саб Симплекс, користевме Инфакалм и не ни помогнаа.

11. Mala-volsebnicka

Mala-volsebnicka Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    35
    Моето мало има уредно какање си прди но пак се грчи и пишти цела ноќ.Еве од синоќа спие по најмногу 45 мин и од сон се буди во грч и ужасен плач мислам ќе зајде.Како редовно кака,прди но ретко подригнува а пак да има грчеви.
    На Нан 1 сме,и денес планирам да почнеме со Еспумисанот,друго топло на меше,вежби и бекутан чајот не помагаат, немаме редна пиење на АД мешаме кога вришти де чај де млеко и после повраќа дел.
    Само на АД млеко сме и се мислам дали да пробаме да го смениме

12. Yeats

Yeats Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    67
    Ја исчитав темата, моментално се справуваме со грчеви со моето бебенце. Има само 10 дена а веќе има грчеви цела ноќ не спиеше пробав со се со нишкање со галење со смирување спие 15тина минути и се буди и плаче. Цело утро бевме будни и накрај ја ставив на надколеницата ова го прочитав тука и ја тапкав по газето , потоа и ставив пеленка на мешето и ја замотав и еве ја спие некое време се надевам ќе се смири. И цело време сака да цица а кога ќе и дадам тогаш само шмука или воопшто не цица само сака да лежи така веројатно ја смирува. Душичка. Се надевам нема да има веќе многу се растажи малото,

13. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Ние сме тука некаде изгледа :( Моето еве 2 недели има и последниве 2 дена ми се иде да се утепам од плачење заедно со него. Дури се плашам дали е најадено бидејќи постојано плаче преку ден, се смирува само на града и тоа или одма заспива после 2 влечења или повлекува и се трга, се вцрвенува и вришти. Мислам дека се грчеви во прашање бидејќи има гасови. Се утешувам самата себе дека е најадено и дека е се ок со него бидејќи ги полниме редовно пеленчињата. Аман нека помине овој период, ќе си умрам од секирање :(

14. Yeats

Yeats Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    67
    Vetruska истото е и кај нас. Не се секирај јас не видов фајде од тоа. Мора да бидеме позитивни ради бепчињата, забележав дека малата е малку посмирена кога сум јас расположена. Бевме на педијатар ја измери, супер си напредува. Сега пие чај на Хумана за подобро варење с надевам ќе помогне, се измачи овие денови скоро и не спие... Слободно може да пие чајчиња докторката ни кажа - па тие се наменети за бебиња, не се штетни. Поззз

15. Lillian

Lillian Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    Мамички, кое чајче најмногу Ви помогна за грчевите? Ние пиеме Бекутан, но ништо не помага. При крај сме со него па сега сакам да земам нов. :hai:

16. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    5.408
    ние грчевите ги поминавме многу лесно. пиев чај јас оној за доилки од била 5 чаја се мешаат мајчина душица, босилек, ким, анасон, грчко семе чајот чини 350 денари во билна аптека и се пие по литро на ден и плус за добра лактација. малото мое можам да кажам и дека немаше грчеви јас го пиев од излагање од болница па се до 4 ти месец.

17. babynova

babynova Нов член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    majki ste cule li za grcevi do 40 dena od poragjaj sto gi imalo samo i kako se spravuvavte so niv? maliov sinoka 7 saati se macese so grcevite nitu caj nitu kapki ne ni pomaga

18. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    200
    babynova имам прочитано дека всушност грчевите можат да потраат и до кај петти месец зависно од бебе до бебе.И ние имаме 4 недели и имаме грчеви.Педијатарот ни препиша Еспумисан капки, ги примаме веке 5 дена, незнам колку ке помогнат, бебчо има грчеви, посебно навечер. Штом заспие за 10 минути станува.Искрено се надевам дека ке ни поминат кога ке направиме 40 дена :D

19. babynova

babynova Нов член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    мене матичната ми рече што и пие до 40 дена не се смирувале грчевите, а за капки прашав и ми рече тогаш за тогаш биле добри а потоа од нив уште повеќе ги болело стомак / грчевите

20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    5.408
    пробајте со цајот што го пишав погоре ние толку лесно ги поминавме а си пиев само јас без да го замарам бебчето тоа си цицаше и уживаше