Бравоо Колкаво е бебето? Моето уште во трет месец почна да се превртува од грб на меше. Сама ќе се преврти и после плаче. Агу уште не и се врати , ама па почна на глас да се смее.
Второво дете почна многу рано да гуга, со неполни 40 дена. Ние бевме запрепастени. На глас се смее со полни 2 месеци.
Моето бебе е 8 месеци и ме загрижува тоа што сеуште не гуга. Само ммммм некако ко да ржи со затворена уста кога се нервира и ништо друго. Инаку реагира на звуци и на име.
И јас истото си го помислив вчера, кога ќе сретнеме деца надвор сите нешто гугаат, овој само ќути и гледа цело време. Дома кога сме испушта постојано звуци но не гуга слогови, 7.5м е. Вака не сум приметила некој друг застој. Не знам дали е рано.
Па не е рано. Јас колку што читав од 6-8 веќе треба слогови од две букви да ќажува ма, ба, да... Сепак тоа може преку ноќ да смени и да кажува ама моето абер нема. Чекам некоја мајка на поголемо бебе што вака каснело па било се во ред подоцна да не утеши
Незнам дали сега би почнал да гуга , освен да работите на слогови да почне , ма-ма, та-та…. Во прирачникот од педијатарот пишува дека на 3 месеца треба да почне да гуга, моето е месец и пол па гуга веќе
Мислам дека нема потреба од грижа и моето беше тивко и наеднаш почна секој ден нови звуци да вади Мене педијатарот ме советуваше никогаш да не ќутам додека сме заедно и цело време да му зборувам. Не сум многу зборлива по природа ама сега уста не затварам кога сум со него па кога ќе добијам реакција на нешто паѓам од смеење, како да ме разбира
Иста сум и јас ќутежлива, едноставно не ми е во природа да зборам многу поготово па со некој што не ми враќа ко бебе на пример . Ама затоа маж ми уста не затвара. Не знам еве ние сме 8 месеци за гугање си гугаше, ама слогови уште нема. Педијатарот па не ме ни праша...
Јас нон стоп зборувам со бебето, исто така кажувам јас мамамама, дадада... ме гледа, ја отвара устата како да се труди ама не испушта никаков звук. Нема момент да сме сами, а да не зборувам и тоа го гледам во очи. И песнички пејам секој ден. Мене баш ми е чудно во 8 месеци ништо да не гугне.