Акo имa вaквa темa или сличнa бришете Утре ни се нaјaвијa кумoвите ќе ни дoјдaт нa гoсти, не биле пoдoлгo време, a нaшиoт кум се врaти oд стрaнствo и сaкa дa јa види ќеркa ни( прв пaт) е сегa незнaм штo дa спремaм зa ручек некoи предлoзи Ви блaгoдaрaм oднaпред
Najcesto spremam nekoja supa pa potoa vo porcija oriz so meso(pilesko,telesko zavisi kakvo imam) nekoj sos vrz mesoto,mesavina od morkov,pcenka i grasok i pire+ salati i desert. Najcesto vaka pravam koga mi idat gosti,eve i denes ke spremam supa,oriz pilesko so mesavina i desert+ salati.
Bidejki si so malo dete napravi nesto prakticno,da ne si mnogu angazirana vo kujna koga ke dojdat lugeto,t.e. se da ti e spremno odnapred. Jas ti predlagam dve zeleni salati-sopska so rendano sirenje i uste edna(sega ima maruli,krastavici,rokvici,zelka,morkov,cveklo)... Za rucek kupi stek i taze gabicki i isprzi gi,stavi gi vo ognootporen sad i uzivkaj si sogostite.Mozes na stekot i besamel da napravis..mozes i pire(gotovo,normalno) A mozes i da si naracas skara pa da ne se macis. Ako ti e malo deteto tesko se priprema za gosti.
Купи и промер свинско месо динствајго салатичка пиење сок и пивце да оди со салатата. Убаво да си поминете со гостите
0 Koga se kanat gosti na rucek se se pravi obicno bez mnogu delikatni zacini i instant pr: pire, vestacki sosovi...... Ne sekoj jade vestacka hrana, sosovi od tegli, pire od kesi. Koga se kani za rucek, a ne se pravi toa sekoj den, treba da se planira extra vreme za prigotvuvanje, ako ne cela hrana ke zavrsi vo kanta so izreka na gostite "nemozeme do gusa sme prejadeni". Znaci, planiras den, saat i meni koe tebe ti odgovara , naravno i na gostite i isklucivo domasno pripremena hrana. Ako e rabotava za gotovo togas odnesi gi vo kafana i najadi gi so jank. Koga jas gi kanam gostite najmalku mesec prethodno im zakazuvam, a pola mesecpred da gi pokanam planiram koja hrana, koj servis, koja dekoracija......... Se prigotvuva toa sto gostite jadat, a ne toa sto tebe ti e lesno, vkusno i brzo za prigotvuvanje. Da se bide vistinski domakin na gosti na rucek e cela filozofija koja zima vreme i posvetenost no na krajot e vistinsko zadovolstvo. Pr: mojte posledni gosti na rucek (5 semejstva x2) gi povikav mesec ipol pred denot , a hranata i dekoracijata ja planirav dva meseca porano. Zabavno e, prekrasno e, UBAV POMIN. I na kraj da dodadam, bidi prefineta, kako ke se pokazes taka okolinata ke te tretira. Ne se pravi nisto radi reda, trebalo, se treba so ljubov i posveta, taka tie luge vo idnina ke te tretiraat.
Де бе како го направивте ова, цела година однапред да закаже човек ручек.. Па цел мееец планирање, демек свадба ќе правиме а не ручек со 4-5 души.. Јас би направила некоја салата со марула (уствари кај мене цезарот се цени) плус некоја крем салата (од веро хаха) Тиквички на грил тава ако имате, ако се по рибата би направила полнет крап или ако имаш повеќе време друг вид на риба (крапов ми одзема најмалку време некако), ако се по пилешко тогаш со печурки и некој сос, јас го сакам оној со сирење..Ако се по свинско има милиони рецепти.. Кифли (најбрза опција купени) иако јас би ја правела сончоглед погачата. Десерт би купила ама можеш и да направиш..
Де бе прв пат ли ви идат луѓе дома па се чудите шо да стаите на маса? Више толку време ако се нема, а и нема од кај да се порача, можеш кокошки да купиш и да ги испечеш во кесе со зачин. Можиш и компир во него да ставиш или да купиш помфрит, лупен е, сецкан е, па само ке го испржиш, за многу брзо време се пржи. Плус и шопска да ставиш. Можиш кифли на маса да стаиш, сувомеснато, мајонезни салата (у секој маркет ги има готови). Секако мораш да имаш нешто за мезе, нема ваљда директно на главно јадење да преминете. А и благичко нешто обавезно.
Абе 100% гости на ручек ќе поканам сега за во ноември, и од утре ќе се мислам што ќе им праам... Смешки. Или многу слободно време имате на располагање. Оооооо Едит: за да бидам префинета пред луѓето
Ako imam vreme da spremam,gotvam jas. Dokolku imam drugi obvrski ili nemam vreme si poracuvam.Ima barem sega izbor na hrana i sekakvi salati. Da mi se najavat 2 meseci unapred gosti ke zaboravam koga trebalo da dojdat a ne od togas da mislam za jadenja.
Доволно е една недела пред време да се договориме со некои пријатели за ручек (ова за мои пријатели) чисто да можам да си испланирам што ќе готвам, да испазарам и зготвам. Е сега ако ни дојдат ненајавени како што имаат едни роднини обичај, татко ми најчесто порачува скара.
Би требало една недела однапред да се најавуваат, пошто еве по себе гледам, јас немам повеќе денови во неделата во кои ќе можам да пазарам. А, на ненајавен, или на касно најавен, се знае, супа од кеса и кришка-две лепче. Ако нему не му е срам, што остана за мене. Ем тие неуредно најавени, ем јас садови ќе мијам после нив. Инаку викам на ручек колку што ме викале мене на ручек за одмена кога сум учела и работела истовремено, што значи мал круг на луѓе.
Свинско печење. Ќе купиш 2 кила свинско ќе го премачкаш со што имаш дома од зачини и го печеш мнооогу долго(5-6 сати) на тивко. Ако сакаш детален рецепт пиши ќе ти пратам линк од нет. Другото нека ти бидат мали мезиња пр, шопска, таратур, мала даска со кашкавал, печена пиперка, рестовано кромпирче. Јас не сакам класични ручеци со јело предјело, вака цело време мезење а сепак има печење како главно јадење.
@toogood се сложувам со тебе само околу она со вештачката храна. А ова околу најава и спремање со месеци размислување во земја каде просек шо се вика еднаш неделно имаш некој на ручек,седенка,е апсурд. Кај нас за имендени,слави се спремаме така. И да. Попрво време за бебе ќе искористам одколку да изгледам поинаку само колку да оставам впечаток. Нека ме третираат онака каква што сум,џабе ми преправање. И јас би одела пример со селско со габички и се што имам од зеленчук и печен компир ако се бара класичен ручек. Салати и незе неизбежно. Десерт може и би купила.
Можеш да направиш и њоки со сос. Њоки си имаш готови во тинекс, рамстор или веро. Паковањето од 500 грама е доволно да најаде 2ца, па ќе си пресметаш количински колку ти треба. Се обаруваат 2-3 минути, сосот се состои од зденки, крем сир, хопла, зачини. Ако ти треба рецепт пиши ми лп. Лесно и вкусно и се подготвува за 15 минути. А тоа спремање со месеци за гости... малце повеќе претеризам за мој вкус. Нема потреба да се глуми до толку.
Jas od sebe si trgam @galapce . Sekoj si e zafaten posebno sega koga proletva i kaj mene stigna. Sekoj si brka rabota (eden viken garaza cisti, drug trevata ja sreduva, tret sagenje cvekinja...). Odnapred sekoj si isplaniral nekolku vikenda taka da tamu nekade za eden mesec bi imale site prazen, neorganiziran vikend. Jas ne sum po gosti. Niti odam, niti mi doagaat mnogu, mnogu. Preferiram vo planina da odam pa ako stvarno na nekoj mu se zazalila dusava za mene sto da se pikame po kuki ke izlezeme na planinarenje. Ke pesacime so semvic koj sekoj ke si napravi od doma i moabet ke si napravime bez nikakva obvrska eden sprema drug. Cista rabota, ni trcanje poprodavnici, ni specialni aranziranja, ni pa moeto validno vreme prokockano. Mene licno mnogu mi pravi keif da viknam gosti na rucek ama nemam bas mnogu vreme. Toa nastan e za mene i mozda zatoa mu davam takva vaznost i detalno go realiziram.
Убава тема на која можеме да си споделуваме искуства и менија. Еве @pharmacy кажи како ги нагости кумовите!? Има различен тип на гости, различни пригоди, поводи... За оние посвечено со унапред најави со време, би спремала предјадење сезонска салата/ордевер/пирошки/крем салата/ракчиња/супа или чорба.. зависно од сезона, главен оброк некакво печење/мешавина од скара/некоја варијанта со стекови/ морски плодови/сарма/лазања/ пица.. плус соодветен прилог од компири/мешан печен зеленчук, печурки, некој сос.. замена за леб би испекла една погача, сонце погачата ми е баш лична за на маса. За десерт пак зависно сезоната, баш интересни се фламбирани палачинки/ овошна салата со хопла/ лесен овошен колач/торта/ сладолед... Секако и пијалоците со секој оброк - со предјадење нешто жестоко, узо/коњак/ликер ...со главно јадење пиво/винце + вода, газиран сок, со десерт кафе. Добив мерак за гости од муабетов
Кажи си фино лепо, немам пријатели, или имам неколку ама не толку блиски за дома почесто да ми идат, па затоа правам филмови од една обична седенка или ручек. 2 месеци однапред мислела што да готви, па кој прибор да го користела, па префинестост, па слика каква оставала, цела филозофија било тоа, уште да кажеш дека храната ја готвиш додека си во свилен фустан, и задолжително елегантна фризура и шминка на себе. Глумиме сина крв. Гледате луѓе како е по странство? До толку сме осамени што за една седенка возбудени сме ко мали деца и со месеци ја планираме