1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гoсти нa ручек

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од pharmacy, 7 мај 2016.

1. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.997
    Значи што е македонска некултура и љубомора... :shake:
    Еве кај нас сеа чекаме гости на ручек. Се знае како се прави тоа во нашиве отмени кругови (иначе јас со индиго крв сум, сина е за сиромаси).
    Момакот за торби и палта земање е веќе во ходник, имаме башка келнер за јадење да носи и става, башка друг за пиење. Среќа го најдовме златниот сервис на прабаба ми, војвотката на Бигор Доленци, иначе ќе се осрамотевме. Супа не ко нашиве со кнедли или не знам што, се знае - права супа е само позлатена вода. Кавијарот е спремен, строго по 3 златни лажички, меревме да има точно за секого, па прасе од кралска сорта со јаболко од 50 евра во уста.
    Мерло имаме три шишиња од 1857ма, пољубени лично од Наполеон 3ти, а за десерт поскромно - арапско кафе, и викнавме еден од Америка да направи топло-ладно на нивен начин, со малку крем-пудинг и рендано чоколадо со вкус на кафе, 80 долари порција, и така.
    После сите ќе одиме во балската соба каде ќе играме валц и ќе го свирам Шопен со новите бели, кожени ракавици, на клавирот од 17.000 евра, кој порано бил сопственост на цар Николај 2ри што го отепаа. :inlove:
    ---
    Назад во реалноста, нашиве гости си се месари и многу ја сакаат сармата на мајка ми, па за час спремивме една со лозов лист - прсти да отидат. Кисело млеко, пржени колбавчиња (и тоа многу сакаат), зелена салата со домати и краставици, нешто сувомеснато/кашкавали/маслинки на страна, кифлички и месена погача, сок има и овошен и газиран, после чоколаден ролат и кафе... и толку.
    Нема не знам какви клањања и издигања од земја, наши се. :?:

На Antebellum, Queen8, eloves и 34 други им се допаѓа ова.
  2. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Море што елита се собрала на форумов сето саде со плава крв 8-| Немој да ве чуе краљица Елизабета ке ве собере сите до една да испита да не сте нејзин потомак.

Баш би сакала да идам на гости кај такви домаќини кои се спремаат една година уназад којзнае што ќе ме дочека на трпеза шведска маса можда и батлер на услуга:wasntme:
    Милсам малку некои прешле во некоја друга димензија или сакаат да бидат поразлични па тресат нешто колку да се пише.

Што се однесува до мене ама ич не ми е битно кој што спремил и со колку богата трпеза ме пречекал. Пбитна ми е држбата откоку тоа да се туфкам околу којзнае какви специјалитети кои можда и нема да им се по ќејф. Стално имам на лагер некој што е на диета па гледам да имам бар нешто за закуска и мезе. Доколку некој доаѓа стрикно на ручек тогаш засукувам ракави два дена порано ако треба да се оди во набавка.
    Горе долу секогаш имам по некоја салатка зошто сите се за мезе уз узо, ж 'та, грапа.
    Скара ми е најлесно и најбрзо за спремање а десерт правам ден унапред. Еве една идеја од скоро што најдов тоа наплескав. 929022.jpg

На joy1, eloves, marama и 18 други им се допаѓа ова.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Јaс фчерa имaв гoсти нa ручек, и нaпрaвив урдa сo јaјцa. Сaкaв сaмo урдa дa спржaм, aмa мм ми рече -Купи и јaјцa, еднaш се живее. Пa мислев oд тaвaтa сите дa мaкaме, нo си рекoв -Бригитo не се сељaчи, еднaш ти идaт гoсти вo гoдинaтa, пa пуштив срце и купив плaстични чинии и чaши, ВO БOЈА. Кo ги нaредив нa мaсaтa пoстеленa сo мушaмa сo цветoви, милинa. Сaкaв дa сликaм aмa џaбе, vga кaмерaтa не ги дoлoвувa бoите дoбрo. Зa десерт пудинг сo вoдa, свеснa сум зa aлергии и нетoлерaнцијa нa лaктoзa.
    Нa крaј турскo кaфе и сoк зa рaствoрaње.
    Бoн aпетит.

На Antebellum, hermosa, joy1 и 23 други им се допаѓа ова.
  4. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.329
    Bogami tie sto dosle mi imaat receno podobra si od hotel.:lol:

5. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.329
    Bas se pozaliv kako imam gledano samo 5 filma poslednive 5 godini.:rofl:
    Dete kaj mene samo od Toronto da dojdat gosti im treba 4.5 saata letanje so avion, a kamo li gosti nadvor od Kanada.:o
    Kanam jas makedonci, eve i tebe te kanam na mesec (selski posedok)ama da si ja kupis avionskata karta.(fingers)

6. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.329
    Okej e.
    Ama steta sto ne si ni go razbrala postot, samo gledas da se frlis vo raspravija.
    Tokmu kako sum kazala. Nikoj ne nosi marka zosto toa tuka nisto neznaci, sekoj moze da si go dozvoli.
    Alistata ne te krasat, ima drugi povazni raboti od marka proizvodi.

На galapce и Askopje им се допаѓа ова.
  7. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.329
    Nema lagi i prevari.:D Ke se pravi sarma, moze sarma zosto vcera vrnese sneg, kaj da e ke drzi do Juni, puneti baburi, gibanica, blago nema, neznam da pravam:lol: (baklava znam i nesto lesno).....
    Bridget i tebe te kanam, kako rekov avionska karta od tebe:rofl: drugo se e od mene:mm:

Se vrakam na postov.
    Samo sto procitav kako si frlila nekoe jajce za gostite.:rofl:
    Bridget jas tebe ke te ugostam (dorucek, rucek, vecera) govetsko, svinsko, pilesko, riba, samo meso i kompiri,cresi, grozje, smokvi.....ke se podzamislam dali ke izvadam, ne e sega deka treba da me kostas. Evtino ke te ranam, moze i jajca (12 jajca 4$=1kg svinsko).
    Ako resis da doagas i pokana ke ti pratam nekoja so zimska idila na nea da imas prestava kade odis.:rofl:(poolparty)Baska ke gi viknam SITE 10 MK familii da se zapoznaete da ne reces deka stedam na tebe.:d:

Последна измена: 14 мај 2016
    На Bridget и zhap4e им се допаѓа ова.
  8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Ај сега, идеш во тема за скапи брендови да кажеш дека марката не е битна ама сепак можеш да си ја дозволиш. :D

Не се расправам, само многу надмено делуваш, и очигледно не прифаќаш критика.

На kjukli, galapce, Gerbera и 2 други им се допаѓа ова.
  9. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    Za utre imam najaveno gosti od daleku pa planiram skara rebra,kopani I kremenadli. Pecan kompir ili przen I salata od domati I krastavici. Aj ve molam predlog za meze na masa? Suvomesnato ili nesto.drugo?

На marijaleon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.329
    Imas planirano mnogu meso mozes salati od zelencuk da stavis (sopska, marula......).
    Ubav pomin

11. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.907
    @calliope И сега те замислувам со белите ракавици по клавирот и после татко ти го вади златниот синтизајзер да продолжиш со некоја наша народна да лупаш по клавијатурата :rofl: :music:

На marama, kjukli, Dust и 4 други им се допаѓа ова.
  12. marijaleon

marijaleon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    30
    Nema potreba tolku da se trosis imam jas kaj da odam a i kaj mene koj da dojdi ...:)Mojata vrata sekogas e otvorena za gosti i kako tebe ne filozofiram i ne moram da se prepravam:D Bitno e da imas stalno polna kuka ...Kolku sto ti e cergata tolku ke si gi pustis nozete ...:)pozdrav

13. Gerbera

Gerbera Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2016
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    773
    Имаше една жена пред десетина години. Е, кај неа да отидеш во кое било време од денот, обавезно имаше спремено. Точно е дека беше домаќинка тој период и дека си беа поимашлии, ама можеш да бидеш имашлија и само по бутици и козметичари да тераш, пример. Кај неа доволно беше најавување и само еден ден претходно, затоа што женава во секое време имаше нешто. И со ќеиф чекаше гости, се гледа дека тоа не е да те испрати. И со ништо купечко, дури имаше и домашни крцкави пецива место гризини, переци, крекери итн. Па предјадење, главно јадење, благо. И колку и пати да и отидеш во месецот, таа пак се жалеше ич не идете навака. Јас искрено не знам кога постигнуваше се. Готвачка во кафеана да беше на нејзино место па мислам дека немаше да биде толку организирана. Да не зборам дека секогаш и сјаеше куќата, а штом јас сум приметила дали некој чистел по дома, значи стварно женава беше права домаќинка. И децата во секое време подмирени, домашни пишување со нив, носење по разни активности. Значи мене денот ми е 24 саати, ама изгледа нејзиниот подолго траеше. Една таква познавам во животов и толку.
    И стално гости имаше кај неа. Е, кога се селеше, можете само да си замислите колку од тие отидоа да и помогнат. Затоа сега си е полежерна, сфати дека животот е уствари многу едноставен, само ние го комплицираме.

На Antebellum, marama, 1209 и 9 други им се допаѓа ова.
  14. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.815
    Допаѓања:
    173.219
    Денес имам гости на ручек, а не сум прибрана дома не знам од кога, времето поминато во планирање ми е луксуз некогаш:doh:
    Готови салати (телешка и пилешка), направив солен ролат, замесив погача, стасува, ќе ја печам кога ќе дојдат, (рекоа во 1и30 а знам дека ќе каснат), се печат ребрата, направив бомбици плус купив торта, а имам и сладолед ако сакаат. Скоцкав и еден ордевер со пршута, врат, печеница, сирење, кашкавал и маслинки. Ќе направам и шопска, само чекам да дојдат, да не стане мн водена од доматите:D
    Ракија има, вино има, жестоко има, сокови има, вода има.. доста е. Колку дал Господ, толку.

А да и грицки има хаха

А некој спомна погоре гости што преспиваат кај мене, е тек тогаш ич не ми е гајле што ќе им зготвам.
    Па штом сте дошле кај мене, користите гага смештај, мрдни го газот и зготви нешто за кога ќе се приберам дома сите да јадеме..
    За таквите само го полнам фрижидерот до даска (имам од оние со две врати, па замислете го хаосот внатре:D), па ако се снајдат нема да останат гладни, ако не се снајдат секогаш можат пица да си нарачаат(facepalm)

На kjukli и joy1 им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.983
    Допаѓања:
    327.639
    Денес ке имам гости ,околу десетина души не повеке.
    Ке правам 2 даски
    На едната похован кашкавал ,сирење,похововани тиквички и модар домат
    Другата ке биде ладна даска со повеќе видови сувомеснати производи,печени пиперки и маслинки
    -пилешки прсти со лут сос и тцсцики сос,шопска салата,и марула со јајца и пченка
    -чоколадна торта
    За пиење ладно пиво,сокови и виски

На marijaleon, marama, Tinushka и 5 други им се допаѓа ова.
  16. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.540
    Допаѓања:
    174.375
    Rucek ke dades?

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.983
    Допаѓања:
    327.639
    Не е класичен ручек.На роденден ке ми се соберат пријателите околу 6 напладне.Се надевам доволно е?
    Не ни планирав да славам но ми се најавиа вчера навечер и ми беше незгодно да не спремам ич ништо

На girl-miri и stetoskop им се допаѓа ова.
  18. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Сосема е доволно, сепак не е класичен ручек ни вечера.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.713
    За гости се спремам квалитетно, свежи салати да има обавезно, некое мевце, домашно приготвено, но ако немам доволно време, се нарачува скара. Често има и кифлички, руска салата, некое благо и апетисани. 99% домашно се’. Ова вака се организира за празници и кога идат гости на ручек. Се дешавало како дополнување да се нарача и некоја пица за мезе. :):):)
    Едит: обавезно има и овошје на маса.

На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 3 други им се допаѓа ова.