Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

ДСУ „Лазар Личеноски“ - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од buterfly.fly.away, 8 март 2012.

1. Bageee

Bageee Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    18
    Од колку часот и почнува наставата и кога се приемните и кои се условите да те примат мислам влијае ли просекот или? Ви благодарам однапред. ❤

2. ecka.da.wiz

ecka.da.wiz Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2017
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    416
    сега ќе бидам во деветто одделение, сакам да се запишам во средното училиште лазар личеноски смер дигитална уметност, може ли да ми кажеш малку за смерот, дали е цртање со пен таблети на програми како photoshop, pain tool sai, coral painter, clip studio paint и други

3. HarleyQuinn666

HarleyQuinn666 Активен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    20
    Јас сум многу против ова училиште, заедно со музичко и спортското. Тука учев една година, и ако планирате да џаболебарите одете слободно.
    Да знаете дека јас кога учев имаше само стручни предмети, значи од прв ден нема да имате математика, биологија и сл, ќе ви биде смешно додека сте таму, и бидејќи гарант ќе продолжите на академијата збогувајте се од нормална работа, ќе треба да се молите некој да ви купи слика, никој нема да сака да ве вработи, абсурд па во државно.И преку завод да носите документи никој нема да ве земе.
    Ништо нема да може по струка да работите, според мене не вреди да се учи тука освен тоа само ќе фрлате пари за боици, хартии и глупости.Ништо нема да ве научат, одете гимназија, ќе имате друго мислење.
    Школово е само за мрзливи луѓе што не знаат што сакаат во животот, и колку да се каже дека имаат некакво образование.Изумрено е ова заедно со спортското и музичкото, зарем некој ќе се замара да купува скулптури? Ене ги вајарине дремат у маркет 2-3 месеца додека да ги шутнат, со сликарство уште полошо, и графика, имав среќа што се спасив.
    @AngelOfArh работиш ли нешто ако не е тајна?

4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.108
    Допаѓања:
    87.982
    Колку демотивирачки пост полн со сопствени фрустрации.
    Нема математика има нацртна геом.што корист има од биологија,ако не одиш на медицина ?:lol:

Тоа не школо за луѓе кои имаат единствена амбиција да најдат државна работа.Тоа е школо за таленти,а талентот вистинскиот е штета да се запостави и да се учи гимназија:| токму таа е училиште за неамбициозни и неодлучни.
    Еве јас завршив таму и замисли покрај редовната работа ,работам и фриленсинг ,цртам иллустрации за странци и заработувам мин 1000$ преку платформите за работење фриленсинг,работам кога сакам и кога можам.

Ги охрабрувам сите кои имаат талент да се запишат,и се сложувам со членката погоре нема пубаво школо од тоа.
    Ќе можат да заработуваат уште во средно,па за едно лого се плаќа и 500 еура,натаквите им се смешни државните работници.
    Работа ќе си најдат работејќи најдобро преку интернет ,странците и ценат и плаќаат.Поготово што во државава и доктор на економски науки да си ,работа нема да најдеш во струка,ако не си партиски војник, но таквите надвор не можат да работаат и да заработуват ,за тоа се потребни вештини кои ова училиште ги нуди,затоа само напред!

На VoodooGirl, ecka.da.wiz, anaja1 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. HarleyQuinn666

Се зачлени на:
    6 октомври 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    20
    Што работиш ако не е тајна?

6. HarleyQuinn666

Се зачлени на:
    6 октомври 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    20
    Океј, каде со сликарство ќе бидеш осигурана? Треба да се молиш да ти купат слика, нема ни стаж да може да се има.Не ги гледај Жарко и другите професори од уметничко, тие се стари и биле во друго време.
    Уште полошо, вајарство и керамика се уште потешки, графика некаде во печатница, не знам каде а друго место. Имаше моден дизајн не знам дали сеуште има.И дизајн на ентериер беа со нас во клас, но за овие смерови нема ни факултет, треба да знаат програми и фотошоп и се за да произведат нешто, претешко е.
    Другар од клас бее во Софија, таму имале многу смерови ама работа не успеа да најде и тука се врати.Никој не го ни регистрирал таму. Јас не би ризикувала

7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.108
    Допаѓања:
    87.982
    Веќе пишав ,работам како илустратор на книги,покрај работа која веќе ја имам со години.
    Сe гледа дека не ги разбираш денешните можности за вработување,оваа логика што е од социјалистичкиот период ,заврши правен или економски и најди државна работа, денешните сликари не продаваат слики дома туку преку онлајн галерии душо,Корубин од Каролина растур прави на Сачи галеријата,јас сум 1000$месечно со во просек 4 саати дневно работење,мислиш ли нема да се плати 100 еура осигурање?
    Вајарите и најскапо продаваат,какви графичари во печатница ,во кој век живееш,и за ентериер и за моден дизајн постојат факултети.
    А да,јас работам плус и за татоо студио од Лондон ми плаќаат од 50 до 150 фунти од цртеж во молив ,нема работа ,има многу,и многу посигурно е да имаат вештина со која ќе работаат сами од дома со сопствен бзнис,него ли да завршат правен и цел живот да немаат никаква вештина и да им остане работа во маркет,доколку не се вработат партиски во државно.

Последна измена: 15 октомври 2017
    На anaja1 и crimson им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Така е луѓе, баталете и талент и желби и се, завршете правен или економски како пола младите, па жалете се дека нема работа, тепајте се за членска од партија и лечете фрустрации од вашата државна работа на анонимни форуми.

Никогаш повеќе од сега не се исплателе "занаетчиски работи", посебно ако имаш талент и желба да се докажеш. Почетокот може да биде тежок, ама ако фриленсингот ви е прифатлива опција, се исплати и тоа како. Пред се, најбитно е работата да ве исполнува, ако нешто го работиш со желба ќе се потрудиш да напреднеш, успееш и постигнеш повеќе.
    Знам луѓе кои работат државно и единствена причина зошто не ја напуштаат таа работа е затоа што не мора ништо да работат, па кога си отидат дома се одморени и работат фриленсинг. Од фриленсингот заработуваат по најмалку 2-3 плати во висина на таа од администрацијата.

На Dust, crimson, Ketchup и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.108
    Допаѓања:
    87.982
    Zatoa i pisuvam,mnogu rabota ima za umetnici preku frilensingot,ke imate pari i ke ja rabotite rabotata sto ja sakate,zarem ima nesto podobro od toa,da zemes stranska plata i da zivees vo MK?

На Mishela, crimson и DAngel им се допаѓа ова.
  10. HarleyQuinn666

Се зачлени на:
    6 октомври 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    20
    Тие сајтови не се 100% сигурни, ако не продадеш во брзо време нема да ти успее.Корубин е од такво семејство, нормално дека ќе му оди.Ти што смер заврши? И која ти е секојдневната работа што ми ја збориш?

11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.108
    Допаѓања:
    87.982
    Ne se sigurni?Se zezas ili stvarno ne znaes sto zboruvas, toa se vrvni galerii. Posigurni se tie nego li opstinska rabota kaj nas i se se prodava, duri i raboti koi mene mi se smesni. Toa sto Korubin e od slikarsko semejstvo, nadvor vo stranstvo,neznaci nisto,tuku sposobnosta da sozdades i prodades.
    A gi ima kup takvi onlajn galerii , od druga strana rabotenje so klienti preku frilensing nosi ogromni zarabotki,imam okolu deset knigi ilustrirano za amerikanski i kanadski klienti, se prodavaat na amazon i imam procent od nivnata prodazba.
    Rabotam rabota pola rabotno vreme,koja ja dobiv mnogu odamna a e mnogu bliska so strukata, likovna rabotilnica vo gradinka.Zavrsiv grafika.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.302
    Ти озбилна си? Дај молимте, тоа што ти не си имала талент и не си успеала не значи дека не може да успееш. Не работам моментално бидејќи нема бебе кој да ки чува, иначе де вработив одма после факултет, бев ентериер и продолжив на архитектура, имам работно искуство за кое можеш само да сонуваш. Поарно не продолжувај.

На Dust, anaja1, crimson и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. HarleyQuinn666

Се зачлени на:
    6 октомври 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    20
    А другарките твои од сликарство дали работат?

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.302
    90% од мојата генерација работат, и тоа доста добро се имаат офајдено. Илустратори, костимографи, режисери, изложуваат низ цел свет, работат како професори или наставници... Што си се запнала а сликарство, има уште 6 други смерови. Еден дечко една генерација после мене предава моментално на една о најдобрите академии за архитектура. Што си запнала не знам.

На Dust, crimson и DAngel им се допаѓа ова.
  15. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.636
    Девојче, јас имам впечаток од напишаново дека си немала доволно склоност, ниту пак доволно те привлекувала ликовната уметност, затоа и си останала само една година. И тоа не треба да те наведува тука да обесхрабруваш луѓе што сакаат да се одлучат за ова.
    Па стручни предмети ќе има секако, затоа се и стручни училишта. А тие предрасуди дека и во ова и во музичкото средно сите се пропалици, барем тоа мислам дека веќе треба да е застарено...
    Талентот и љубовта кон конкретна уметност е нешто посебно, што треба да се развива и искористи. И јас сум на факултет што ме влече, а за кој се вели дека е од помалку просперитетните. Да имав сериозен талент за цртање или музика, дефинитивно би се одлучила да го следам, па и уште од средно. И ги поддржувам сите што го имаат во тоа :)

Последна измена: 17 октомври 2017
    На Dust, anaja1, crimson и 2 други им се допаѓа ова.
  16. HarleyQuinn666

Се зачлени на:
    6 октомври 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    20
    Јас не бев на ентериер, но конкретно запнав за сликарство затоа што реално каде има работа со тоа?
    Јас се откажав затоа што многу беше тешко, секој ден имавме часови со саати и саати, спрема нас се однесуваа како да не не бива, на сите ни викаа професорите дека немаме талент, секогаш беа незадоволни.Баш и другарките кога ме прашуваа што ќе работам некако бев на мисла.

17. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    @HarleyQuinn666 Уште од втора година заработив 300 евра за лого (тука голема поддршка ми беа 2ца професори кои не се поврзани со логото). Другар од истото школо заработи дупло повеќе за дизајн и анимација. Половина и повеќе знам од уметничко што имаат веќе свој активен бизнис направено, дали со облека, дали со графички дизајн, или дигитална уметност, а немаат ни средно завршено. Не ти треба талент за тоа школо туку вистинска страст и желба да се бавиш со уметноста.

На Someonespecial, theowndemon и crimson им се допаѓа ова.
  18. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    А ти дали работиш? Колку заработуваш? Кој ти е матичниот број? Име, татково име и презиме, молам? Колкав ти е имотот? Не е убаво кога прашувам, нели? Навистина старо станува ова со "бездомниве сиромашни уметници" и веќе секој знае колкава заблуда е. А, и прашањава ти се некултурни и незрели.

На Mishela, AngelOfArh и crimson им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Значи си се откажала затоа што не си била доволно амбициозна за школото и сега го вреѓаш овде?
    Ај, ај, ај...
    Како да ти кажам... не бил во школото проблемот...
    И мене ми викаа што ќе правиш женско инженер, по бандери ли ќе се качуваш, во фабрика во погони ли ќе работиш... Тие едноставно не ми ја сфаќаа професијата и уште не ја сфаќаат :D

На Dust, crimson, Dream-Girl и 2 други им се допаѓа ова.
  20. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.627
    Допаѓања:
    7.468
    Јас многу оддамна го завшив ова школо,и воопшто не са кајам:hai: