@IvanaCS и мене ми беше 28мм па со лежење и утрогестан стигна до 38 мм а на последно и 40мм . Сега незнам колку е ама утрогестан ставам редовно. @fana кога ќе правиш сега скрининг барај да ти го измерат. Вагинално се мери со вагиналната сонда.
Mene Organgiski mi kaza skrateno grlo nemoze da se prodolzi.Vika samo da se odrzuva.Ako razmislis i logicno e.Ama od so citam ovde Neznam i nemozam da kazam so e vistina.Kako i da e,samo da bide dobro kaj site
@stevemila и јас така мислев ама еве сите доктори различно кажуваат . Според мене е логично пак да се повлекува и издолжи од лежење не притиска бебето и се враќа во нормална. Нека бидеме сите добри тоа е најбитно
@ada21 а од сабајле имаш зголемен исцедок? Мене тоа ме плаши.. Дали лежиш цело време? Јас сум на боледување, ама не ми рекоа да лежам, туку да мирувам повеќе.
@IvanaCS охоо имам да ,тоа најмногу ме нервира . Гаќите ми се лом , дека и сабајле ставам па и подоцна ми истекува . Нон стоп менувам . Се плашев порано да не ми истекува плодова вода некаде читав за такво нешто , ама 100 пати бев на преглед и прашав . Така да нормално е не се секирај. За лежење лежев строго 4 недели , после тоа се опуштив станувам сега низ дома јадење ќе ставам , алишта да пружам и тоа лесни работи . Но никако не се оптеретувам повеќе одмарам.
И јас го мислев истото, бев голем скептик, ама ете, излезе дека можело... цервиксот е динамичен мускул што се издолжува и намалува, така вели интернетов..
Jas ne sum skeptik samo kazav dr so mi kaza.Pisav i pogore deka nemozam da tvrdam dali se zgolemuva ili ne.Mene mi bese ist od pred dve nedeli so mi merea.Isto terapija i miruvanje.
@stevemila tebe neli ti e skrateno od pocetok od konizacijata? Ili od posle se skrati uste ? Bitno bilo za grloto da e jako da ne se otvore , a utrogestanot go zajaknuva . Valjda za toa e tolku efikasna terapijata . I logicno posle 34,35 nedela da ne se stava deka potesko ke bide otvaranjeto valjda za toa ... i nie veke doktori stanavme
Taka e ada.Od konizacija.Pred 3,4god.Koga bev na prv skrining Trajkovski kaza dobro e,30mm i nesto.Sega koga ke razmislam ni toa ne e mnogu.No tie ja gledaat i situacijata so sum so konizacija.I mi kaza super e.Posle mi meri na kontrola 23i nesto.Za da posle nekolku dena koga imav bolki bev kaj Trivodalive mi izmeri 28.Isto ko Organgiski.Site vikaat super se drzi.Bez konizacija.na zenite im e ko moeto.Daj Boze da ostane taka
@stevemila super e ke si izdrzi ne se sekiraj, ne e i tolku malku .ama stavaj si utrogestan po 2 pati nema steta od niv
Od denes pak po ednas.Navecer.Trajkovski kaza nemalo potreba po dva pati.Maz mi vika ke go slusas kako ke kaze taka.Do sega se bese ok.A Organgiski kaza po dva
Znam deka nema.No stavav po edno dolgo vreme.Po dve pocnav od petokot.Neznam koj da slusam.Ti po dva pati li stavas?Progesterone uste li na 4dena?
Јасно јасно, јас бев таа шо беше скептик ама излезе сум била грешка.. не се секирај, само користи го утрогестанот и слушај докторите шо ќе ти кажат..