@iki26 Мене на претходната контрола ми спомна демек ќе видиме за утрогестанот понатаму дали да го прекинеме, дали до 25та или повеќе. Значи нема правило до кога се користи, сигурно по проценка на докторот. Така да не се секирај, сигурно немаш потреба повеќе од него. Инаку јас утрогестан 2х200 примам од позитивен тест, 3+6 бев тогаш.
Во последно време од кога ќе ставам утрогестан имам јаки вртоглавици прво си мислев од времето па од ова па од она крвта нз и јас шо друго ама почнав да забележувам дека после апчето ми се случува тоа... Направив тест два дена неставив немав проблем никаков после ставив пак вагинално цел ден ми се вртеше од сабајле до вечер наредниот ден реков неставам сабајле ќе пробам вечер да видам дали ми е од тоа дента се ок приквечерта го ставив почнаа вртоглавици.. и третиот тест го напрајв денес ставам и наредниот ден не и пак испаднаа дента кога ќе ставам вртоглавици инаку користам утрогестан од 200мг секое утро по едно до 28 недела треба.. Ви се случува вас вака или да се консултирам со матичната
Кога користев вагинално немав вртоглавици а кога го пиев орално ми се вртеше и го пиев навечер пред спиење така ми беше кажано од геникологот.
Јас вагинално ги користам орално досега се намам напиено среда сум за пап тест да ми земат ама вечерта ќе ставам наместо сабајле ќе ја прашам среда матичната...
Ајде и овде да се пријавам Ме интересира од која недела се почнува со Утрогестан? Ептен рана бременост е во прашање. Фала Ви
Може и нема да ти треба,Утрогестанот не е задолжителен кај секоја трудница. Јас почнав многу рано некаде 3. 4 недела уште од позитивен тест со Добрастон. Ако има потреба доктор ке ти каже од кога да почнеш да земаш не мисли на тоа уживај.
Здраво. Нова сум на форумов и на групава. Втор месец како сум под терапија од кломифен и прегнил. Претходниот ми дојде со 2 дена доцнење (се сомневам дека тоа е реакција од прегнилот оти обично на датум ми доаѓа, поточно на 24ти ден.), и докторот рече дека ќе ми даде Дабростон како подршка одма после примање на прегнил. Сега ми е 25 ден од цилусот и 12 ден од прегнил, што значи дека ми доцни еден ден. Прашањето ми е: дали ви помогнал дабростонот, очајно се надевам дека нема да протече овој месец. Фала
Ако примаш било каква прогестеронска терапија, очекувано е да нема циклус до 2-3 дена од прекинување на терапијата.
Но јас уште сум по терапија од дабростон. Треба да го пијам до среда. Тогаш ми завршува месечната терапија. Всушност треба да го пијам и понатаму, оти за подршка ми го дадоа, бидејќи беше сигурен докторот дека дошло до спонтан абортус.. Кога е најсоодветно да направам тест со прогестеронскава терапија, со оглед дека секогаш ми е редовен циклусот?
Се плашам од негативни резултати, оти разочарувањата тешко ми доаѓаат. Вака барем се надевам, иако ме убива чекањево. Ама со оглед дека рековте дека доцни и како резултат на прогестеронската терапија, најдобро е да почекам бар уште ден - два. Благодарам за одговорите. Инаку, имам болки во јајниците, и тапи болки во половините, и ужасни главоболки. Незнам ни дали се од терапијата или можеби (дај боже) симптоми за бременост.
Devojki ajde da ve prasam vo vrska so Utrogestan smee vednas da se prekine ili ima nekoe drugo pravilo ? Mi gi prepisa ginekolog od sistina da gi stavam nekade do kaj 12 nedela sega sum 7 nedeli megutoa ne ja prasav kako se prekinuvaat. Problemot e sto ziveam Avstralija pa deneska bev na lekar tuka za da mi otvorat bremenost kaj maticen i oni tuka pojma nemaat i ne koristat nikakvi tableti pri bremenost i neznae so da mi kazat krevaat ramenici.
може не им е познат лекот по назив утрогестан - кажи им дека е прогестерон и зошто ти бил препишан. Ќе знаат да ти најдат соодветна замена.
Здраво, мене во саботата ми препиша док Утрогестан бидејќи при контрола ми најде хематом. 6 недела сум имаше и срцева акција а немам крварено. 2*200 и ги пиев ама имав мн вртоглавица. Денес бев во Плодност Бт и док ми рече дека крварењето е малку повлечено и да ја намалам дозата на 1 навечер и вагинално да го стсвам. Е сега како да ме печи некако, нз дали е добро ставено, дали имал некој сл проблем?