Дабростон/Утрогестан

Discussion in 'Бременост' started by ackaa91, Dec 9, 2010.

1. stevemila

stevemila Форумски идол

Pred malku mi pisa Trajkovski.Da stavam utrogestan uste 3nedeli.Sega sum 31.Znaci do 35ta nedela

Meckicja and Momichka like this.
  2. iki26

iki26 Популарен член

По колку ставаш на ден?

stevemila likes this.
  3. stevemila

stevemila Форумски идол

Edno navecer od 200mg

Momichka and iki26 like this.
  4. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

@iki26 Мене на претходната контрола ми спомна демек ќе видиме за утрогестанот понатаму дали да го прекинеме, дали до 25та или повеќе. Значи нема правило до кога се користи, сигурно по проценка на докторот. Така да не се секирај, сигурно немаш потреба повеќе од него. Инаку јас утрогестан 2х200 примам од позитивен тест, 3+6 бев тогаш.

stevemila and iki26 like this.
  5. Snow white

Snow white Популарен член

Во последно време од кога ќе ставам утрогестан имам јаки вртоглавици прво си мислев од времето па од ова па од она крвта нз и јас шо друго ама почнав да забележувам дека после апчето ми се случува тоа... Направив тест два дена неставив немав проблем никаков после ставив пак вагинално цел ден ми се вртеше од сабајле до вечер наредниот ден реков неставам сабајле ќе пробам вечер да видам дали ми е од тоа дента се ок приквечерта го ставив почнаа вртоглавици.. и третиот тест го напрајв денес ставам и наредниот ден не и пак испаднаа дента кога ќе ставам вртоглавици инаку користам утрогестан од 200мг секое утро по едно до 28 недела треба.. Ви се случува вас вака или да се консултирам со матичната

6. Martka

Martka Популарен член

Кога користев вагинално немав вртоглавици а кога го пиев орално ми се вртеше и го пиев навечер пред спиење така ми беше кажано од геникологот.

7. Snow white

Јас вагинално ги користам орално досега се намам напиено среда сум за пап тест да ми земат ама вечерта ќе ставам наместо сабајле ќе ја прашам среда матичната...

8. Martka

Martka Популарен член

Да сноу вајт најдобро прашај си кај секоја жена е различно.позззз

9. Snow white

Ќе прашам за сигурно...

Martka likes this.
  10. BOI

BOI Активен член

Zdravo da prasam sto znaci toa niska placenta ???? I dali e nesto loso ? dali se sredva ?

11. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Ајде и овде да се пријавам :) Ме интересира од која недела се почнува со Утрогестан? Ептен рана бременост е во прашање. Фала Ви ;)

12. QueenP

QueenP Популарен член

Може и нема да ти треба,Утрогестанот не е задолжителен кај секоја трудница. Јас почнав многу рано некаде 3. 4 недела уште од позитивен тест со Добрастон. Ако има потреба доктор ке ти каже од кога да почнеш да земаш не мисли на тоа уживај.

PeachGirl likes this.
  13. Tweety Sweety

Tweety Sweety Активен член

Здраво. Нова сум на форумов и на групава. Втор месец како сум под терапија од кломифен и прегнил. Претходниот ми дојде со 2 дена доцнење (се сомневам дека тоа е реакција од прегнилот оти обично на датум ми доаѓа, поточно на 24ти ден.), и докторот рече дека ќе ми даде Дабростон како подршка одма после примање на прегнил. Сега ми е 25 ден од цилусот и 12 ден од прегнил, што значи дека ми доцни еден ден. Прашањето ми е: дали ви помогнал дабростонот, очајно се надевам дека нема да протече овој месец. Фала :)

14. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ако примаш било каква прогестеронска терапија, очекувано е да нема циклус до 2-3 дена од прекинување на терапијата.

Tweety Sweety likes this.
  15. Tweety Sweety

Но јас уште сум по терапија од дабростон. Треба да го пијам до среда. Тогаш ми завршува месечната терапија. Всушност треба да го пијам и понатаму, оти за подршка ми го дадоа, бидејќи беше сигурен докторот дека дошло до спонтан абортус.. Кога е најсоодветно да направам тест со прогестеронскава терапија, со оглед дека секогаш ми е редовен циклусот?

Last edited: Oct 7, 2017
  16. kukla21

Тест како и секогаш можеш да правиш.

Tweety Sweety likes this.
  17. Tweety Sweety

Се плашам од негативни резултати, оти разочарувањата тешко ми доаѓаат. Вака барем се надевам, иако ме убива чекањево. Ама со оглед дека рековте дека доцни и како резултат на прогестеронската терапија, најдобро е да почекам бар уште ден - два. Благодарам за одговорите.

Инаку, имам болки во јајниците, и тапи болки во половините, и ужасни главоболки. Незнам ни дали се од терапијата или можеби (дај боже) симптоми за бременост. :)

kukla21 likes this.
  18. cresa86

cresa86 Истакнат член

Devojki ajde da ve prasam vo vrska so Utrogestan smee vednas da se prekine ili ima nekoe drugo pravilo ? Mi gi prepisa ginekolog od sistina da gi stavam nekade do kaj 12 nedela sega sum 7 nedeli megutoa ne ja prasav kako se prekinuvaat. Problemot e sto ziveam Avstralija pa deneska bev na lekar tuka za da mi otvorat bremenost kaj maticen i oni tuka pojma nemaat i ne koristat nikakvi tableti pri bremenost i neznae so da mi kazat krevaat ramenici.

19. kukla21

може не им е познат лекот по назив утрогестан - кажи им дека е прогестерон и зошто ти бил препишан. Ќе знаат да ти најдат соодветна замена.

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Здраво, мене во саботата ми препиша док Утрогестан бидејќи при контрола ми најде хематом. 6 недела сум имаше и срцева акција а немам крварено. 2*200 и ги пиев ама имав мн вртоглавица. Денес бев во Плодност Бт и док ми рече дека крварењето е малку повлечено и да ја намалам дозата на 1 навечер и вагинално да го стсвам. Е сега како да ме печи некако, нз дали е добро ставено, дали имал некој сл проблем?