Дабростон/Утрогестан

Дискусија во 'Бременост' започната од ackaa91, 9 декември 2010.

1. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    имаш инфекција или.. неможе да пиеш антибиотик јак на претпоставка само.. и антибиотикот се дава според инфекцијата..

2. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Дали на рецептот пишуваше од 200 mg или стоеше само името на лекот? Дозата вообичаено е 600 mg/ден, вагинално, ама по потреба може да се зема и 3-4 х 200-400 mg на ден. Или, прашај го лекарот што ти ги пропишал.

3. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Често се случува Утрогестанот да предизвика слабо крварење што може да го забележиш како розов или кафен исцедок и може да го имаш цело време додека го земаш. Ако крварењето не е придружено со болка, нема проблем. Ако докторката се сомнева дека имаш инфекција, треба да ти земе брис и ако пораснат бактерии и ако се потврди дека се осетливи на Сумамед или друг антибиотик преку антибиограм, тогаш е оправдано да ти го пропиши. Антибиотици не смее да се земаат туку така.

4. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Дали некоја има вртоглавици по пиење на Утрогестан? Читав имаат такви нус појави и истото кај мене се јавува..

5. Ann.loves.you

Ann.loves.you Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    1.364
    Ако мислиш за тој од 200мг јас го пиев и имав мала вртоглавица, и ме тераше на спиење. Моментално пијам од 100мг и од него немам проблем.

На Mitrovska95 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Да од 200 е, морам да пијам 2х1..

7. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    2.326
    Жени дсли е можно од утрогестанот да имам жолт исцедок? Јас од почеток на бременоста си имам исцедок ама еве вчера ставив првото и денес цел ден имам како жолт исцедок :^)

8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Исцедок имам и јас цело време, но жолт не ми е. Бел е, како млечен.

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    627
    Здраво.. поради полицистични јајници дадени ми се вагиналети утрогестан 200 мг. Мислам дека докт.ми речедека се ставаат од 16 до 25 ден,дали беше така или грешка сум?
    И дали додека ги ставам смеам да имам односи ?
    Благодарам однапред.

10. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Здраво. Пак јас.. пред 3 месеци ми доцнеше 9 дена и докторката ми даде дабростон од кои за 3 дена ми дојде. Сега пак ми доцни 3 дена а минативе несеци беше као ок добивав на време. Дали е можно пак да имам "заспиени јајници"? За бременост шансите се мали зашто имам како и 7год наназад односи без кондом и без свршување.
    Што мислите

11. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Причина за недобивање ?

12. Vikice***

Vikice*** Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13
    Zdravo devojki.
    Do koja nedela se koristi utrogestan.
    Molam za iskustva, pozdrav.

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Индивидуално е тоа. Некои порано прекинуваат, некои подоцна. На пример, мене ми рекоа цела бременост да ставам.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Vikice***

Vikice*** Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13
    Mene do 35 maticnata, a remedika do 30, pa neznam koj da slusam.

15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.956
    Допаѓања:
    48.245
    Тоа гинеколог кажува во зависнот од проблематиката, јас имав кафеав исцедок во 5та недела, ми ги прекина во 12та

На Vikice*** му/ѝ се допаѓа ова.
  16. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    9.164
    Здраво на сите!

Не сум бремена иако тоа е темата:) но користам Утрогестан години наназад поради нередовна менструација, т.е. добивав на 2 недели,па морам да ги ставам. Се' беше во ред до пред 2 -3 месеци, кога отидов да земам ПАП и уште на прегледот докторот ми рече дека има исцедок,ќе ми препиши терапија. Ми даде едни вагиналети, комбинација од антибиотици, кортико, антифунгало, фактички се' да покрие, а без да го почека резултатот. :fubar: После 2-3 дена, добив страшна алергија од вагиналетите(се нафрлив и почнав да крварам и тоа цела недела, со ужасни болки). :@Му кажав на докторот,носејќи го резултатот од ПАПот(само кандида имаше) и не му беше верно дека таква реакција имав од вагиналетите. Ок,ми ги смена со Канестен3.
    Оттогаш, ми се поремети менструацијата(барем така мислам,не верувам дека случајно се поклопи со алергијата). И покрај Утрогестанот, добивам порано,што не би требало, плус сега имам уште една недела за ставање, а забележувам како кафеаво/црвенкасто кога се бришам:(
    Си велам да не паничам, можи средина на циклус.
    Планирам во понеделник да одам кај гинекологот да видам што е причината за ова. Или па, си велам, да не треба и микробиолошки брис да се направи, бактерија да не е:?:
    А, ехото уредно беше.

Некоја искуство,совет,мислење?

17. Vikice***

Vikice*** Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13

Obicno pap testot odi so mikrobioloski brisevi, ne znam zosto do sega ne si ispitala. Toa sto ke pokaze na mikrobioloskite brisevi, ne pokazuva na pap testot. Da si napravis obavezno brisevi.

На P.S.love му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    2.030
    Да смениш лекар, прво. Друго, да ти препишат терапија за регулирање на циклус и да не пиеш ништо друг пат пред да се видат резултатите!! Каков доктор еј... (facepalm)(facepalm):@

19. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    9.164
    Да,планирам после циклусот. И то му реков за брис,нели не е исто со пап и рече ќе видиме,ако излези пап-от во ред,нема да има потреба. :^) Во меѓувреме уринокултура испитував, негативно беше.
    Се мислам и хормони да испитам ако треба.
    Да,ми идеше да му се развикам, ама џабе ќе беше, ја направи грешката веќе. Баш го прашав, да почекам резултатот, па да ги земам, и тој рече Аа не, гледам исцедок, земи си ги сега:fubar:
    Повеќе од 10 год.ми е матичен, ама ете, ме поремети сега:x
    А,за друга терапија, не знам, досега ок ми беше со оваа, но ќе видиме што ќе кажи утре.

Фала ви девојки :hug:

20. Vikice***

Vikice*** Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13
    Abe strasno kakvi doktori ima... Sekako deka pap ke bide dobar, fala Bogu. Napravi si brisevi, pa ako ima nekoja bakterija po antibiogram i so edna doza terapija se leci. Jas taka izleciv i eserhija i ureaplasma, a papot normalno deka mi bese vo red.