E kako be taka Toa e hronicna sostojba kako moze da ne go davaat, ako e taka znaci ne treba da se pie. I na privatno e skoro 700 ako dobro pamtam
Матичниот гин.ли ти го кажа ова? Јас утре ќе одам кај матичната баш и ќе ја прашам, ако е стварно така скрос се безобразни значи, не е едно, вакви витамини такви, секој преглед се наплаќа, секое испитување, па приватно одиме плус ма ајде... За лековите иначе, до 26та г.н бремените спаѓаме под ризик од спонтан абортус и затоа може е дозволен лекот на рецепта, а после 26та недела веќе сме со предвремено породување.
Да, така матичната ми кажа, и си ставам Утрогестан сега, само по едно навечер, 400 ден. едно паковање е, ама ми рече подобро овие, се исплателе повеќе сега.
Devojki zdravo,ne znam dali e za tuka temava no povrzana e so apcinjava utrogestan.Vaka jas sega sum bremena a pred ovaa bremenost imav spontan abortus.Ovaa bremenost pocnala da se razviva kako bliznacna bremenost no ednoto se razvilo kako sto treba dosega a drugovo ne.Inaku sum vo 4ta nedela od bremenosta nakaj 5ta.Ginekologov mi gi prepisa utrogestan da gi pijam do 12ta nedela bez prestan za dokolku se razvielo srceva reakcija za 2nedeli da nemalo komplikacii ponatamu.Iskreno mene nisto ne mi e jasno i premnogu sum zbuneta i isplasena,sto ke bide so drugoto sto ne e razvieno kako sto treba dali ke ima nekoi komplikacii nekoi problemi,dali moze da se zadrzi i toa?Ve molam iskustva na vaa tema i vase mislenje
Здраво девојки на на 11 овај месец докторот ми кажа дека сум имала оволуција и ми препиша дабрастон од истата ден. На 20 ги прекинав дабрастонот испив 20 таблетки како што кажа докторот. Прашањето ми е после колку дена да чекам да не ми дојди .
Јас колку што знам во ваква рана бременост ако не е доразвиено едното, самото се чисти, бидејќи е прерано, но сепак докторот ќе те прати. А за другото ти е препишан Утрогестанот за подршка на плодот и за да биде се во ред дај боже и за две недели да си слушниш срценце.
Немој да се грижиш, јас сум како тебе слично, двете имаа срцева акција но за жал на едното му прекинала после 5 дена. Еве сега сум 12+5 и едното си е супер, другото се намалува само и не се гледа веќе на ехо. Самото тело ќе го повлече и нема да му пречи на другото бебенце
Просек за 2-3 дена откако ќе ги прекинеш Дабростон, треба да добиеш циклус. Доколку нема бременост. Ако не добиеш неколку дена после прекин на терапија, направи си тест за бременост.
Дечки, ме интересираат искуства со нуспојави од Дабростон. Сте искусиле ли аритмија/тахикардија како нуспојава? Сум ги пиела многу пати досега, без никакви проблеми. Па сакам да исклучам дека тие може да се причина. Докторот смета дека не би требало, но не примав друга терапија периодов освен Дабростон.
Здраво девојки. Дали некоја од вас става вагинално утрогестан и воедно и се препишани и други вагиналети (ацидосалус -пробиотик, бидејќи пијам антибиотик)? Дали ги ставате утрогестан навечер, а другата сабајле или...??
Може да е од нив заради примена на нивото на хормоните и ќе престане со завршување на терапијата. Сепак, пробај да пиеш повеќе течности, зголеми активноста, земи магнезиум, оти може да се јават кога му е пониско нивото.
Матичниот ми вика утогестанот да го пијам овие 7 дена дур ги ставам другите вагиналети. Гинекологот од систина ми вика да си продолжам вагинално утрогестанот... хехе трет треба да прашам да пресече
А имаш ли некој исцедок или крварење? Подобро пиј ги утрогестанот една недела, додека овие доле си дејствуваат, па после ставај ги вагинално утрогестанот, како што ти кажал матичниот.
И јас се нервирам кога многу мислења слушам. Димитров од ремедика ми рече дабростон до 16 недела а матичната и другата докторка во Ремедика ми рекоа до 20та недела и ај сега кого да слушаш
I mene do 16ta mi go dade posle utrogestan. Maticnata na ja ni prasuvam taa e samo za recepti, koa gleda od dimitrov mi se vika a cim gliso rekol taka