Дабростон/Утрогестан

Дискусија во 'Бременост' започната од ackaa91, 9 декември 2010.

1. prvaB

prvaB Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2020
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    118
    Да, и кај мене ми кажа докторот за вагинално ама ми е страв некако..

На baby 5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Ништо не може да ти се случи од него ниту да го повредиш бебето.:) Само гледај да ти се чисти рацете при ставање и што подлабоко., исцедок ќе имаш некогаш повеќе некогаш помалку од утрогестанот.

На prvaB и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  3. MSarche123

MSarche123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2020
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    52
    Jas gi stavav vaginalno uste od pocetok se do 36ned pa nemase nisto stetno zivo i zdravo bebce rodiv.
    Nema zosto da ti bide strav stavaj gi vaginalno so cisti race vnimatelno i uzivaj gali mese so lesno.

На prvaB му/ѝ се допаѓа ова.
  4. prvaB

prvaB Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2020
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    118
    Оваа вечер ќе пробамм :D Фалаа Ви на советите :*

5. AAG

AAG Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2019
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    55
    Здраво дали ви се случило да имате крв и кафеав исцедок ,јас сум 14 нед.еднаш во месецот имам кафеав исцедок ,некогаш крв Али по неколку линии,не е обилно.Примам утрогестан вагиналети и плус од денес прогестерон инекции, бев на контрола ми рекоа дека во ред е бебчето , но искуства дали на некоја и се случило вака..?

6. prvaB

prvaB Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2020
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    118
    Јави се на лекар доколку е голема промената, сега знаеш ти како ти било до сега, но ако е обилно јави се. Само позитивни мисли, се ќе биде како шо треба :*

7. Jetche

Jetche Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.035
    Zdr na site, ve molam za iskustvo, ostanav trudna so ivf, pred 2 nedeli razbrav za pozitivniot rezultat, od pocetok koristan 3 pati na den utrogestan poradi krvarenje sto mi se pojavi 2 pati, sega mi se smiri no iman sabajle samo kafeav iscedok kako da e pomesana so voda taka mi paga naglo, vie sto koristote utrogestan dali vi se slucilo vakvo nesto, citav negde deka mozno bil i ot utrogestanot iscedokot kafeav fala vi.

8. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    Од утрогестан исцедок може да има ама бел а не кафеав Кафеав исцедок најчесто се јавува после некое крварење ама тоа е неколку дена а не секојдневно Ако продолжи исцедокот секој ден би ти рекла да се консултираш со гинеколог

9. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Ако го вметнуваш рачно може да си се гребнала и некој крвен сад да прснал. Следи го исцедокот, би требало за 3,4 дена да се намали и исчезне. Ние што користиме утрогестан цела бременост користиме апликатори за вметнување. Односно купи си Канестен маст со три апликатори и со нивна помош вметнувај ја вагиналетката. П.с. добредојде мамичкааа, честитки и имај лесна бременост :*

10. Jetche

Jetche Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.035
    Fala ti mnogu, da racno go stavam, sabajle mi se pojavuva na sekoi 3 - 4 dena i preku den isceznuva znaci ne mi e kontinuirano po cel den, definitivno ke gi upotrebam cela bremenost, samo se plasam da ne e nesto vo vrska so plodot, lezam po cel den..se nadevam ke bide se bo red pa da vi se pridruzam i jas tuka. Pozz

11. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Зошто лежиш, треба добра циркулација на матка да има, слободно движи си се и шетај повеќе, освен ако докторот не ти забранил движење, не се плаши се ќе биде како што треба само не кревај тешко и уживај во бременоста

12. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Бремена сум 12 недела, во 7 имав обилно крварење но за среќа и двете се добро е сега прашање ми е дали е нормално сеуште вишокот кринон кој излегува да е црно кафен? Бев во четвртокот на контрола матичниот вели нормално било.

13. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272
    Citam i ne mi se veruva sekoja vtora sme so krvarenje neznam sto da kazam
    Se prasuvam OD STO DOAGJA DO TOA??? 13 ta nedela sum vo 10ta prokrvarev no malku, denot koga mi zapocna 13 ta nedela nemav nikakvi bolki samo osetiv obilno krvarenje, bev na pregled plodot dobar, placentata problem. Pijam magnezium, I Famentina ( progesteron) vaginalno, 4 dena sum od krevet vo wc i tolku, jadam vo krevet od strav.

Krvarenjeto fala bogu go snema, sega na momenti imam kafeav iscedok koga ke zastane znae li nekoj, ova nee normalno, strav mi e vo wc da otidam.

14. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    2.558
    Јас бев слична. 2×400утрогестан до 12гн. Се добро. Го прекинувам, кафеаво на бришење по 1 ден.По два дена 13гн кога почнав, станувам сабалје локви крв. Одлепена плацента. Само што го бев прекинала утрогестанот. Пак го почнав 2×200мг и два дена по една пролутекс. Плус секој ден 400мг магнезиум. За една недела се залепи. Одмор цел месец само до вц, јадење во кревет потстаната. Следен месец малку размрдување. Веќе сум 7 месец од страв се уште ставам 200мг навечер утрогестан. Само мирување ќе се среди. Сега веќе си чистам, перам, готвам, но без дигање тешко.

На baby 5 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272

Kako mislis po dva pati, dozvoleno e i po dve da se stavaat? Jas samo navecer so cel strav go stavam, mi rekoa do 36 ta smeam,leleeeee sto zboris ic da ne go prekinuvam. Zivotot mi se skrati za 10 godini, prva bremenost mi e.
    Najtragicno e sto perok bev na ginekolog i mene ginekologot me gleda samo vaginalno eho nezz vrz koja osnova smee samo taka ( najubavo se gledalo) se bese super za 24h podocna da doziveam nevideni traumi. NA NIKOJA NE I GI POSAKUVAM

16. Bubamara87

Bubamara87 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    21
    До која недела се користи утрогестан вагинално?

17. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    2.558
    Са
    Сабалје и вечер. До 12гн 2 сабалје 2 вечер. Од 13 до 26 1 сабалје 1 вечер. Од 27 почнав само 1 навечер. До 13 недела ми беше така кажано од ивф доктор, потоа прокрварев па гинеколог матичен ми кажа по 1 сабалје и вечер. Сега на своја рака ќе ставам до 34гн. Нема штета од прогестерон.

На baby 5 и Dea85 им се допаѓа ова.
  18. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    2.558
    Јас планирам до 34 да го ставам

19. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272

Ti blagodaram mn, jas mislev eden mesec se pie stom taka ne go prekinuvam

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Neutesna

Neutesna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    552
    Zdravo mamicki da prasam I jas stavam utrogestan navecer 2 nasabajle1 I na dnevnata vloska sekogas imam kako izvalkano bog da cuva ne e krv ne e temno ama sd gleda deka ne e Belo cisto od sto moze taka I dali e mozno od utrogestanot utre sum za srceva reakcija inace sum 6 nedeli nosam bliznacinja pa se nadevam deka dvete mi se dobri I ke si gi slusnam srcencata