Mila jas imam redoven ciklus od 28 29 den i koristev utrogestan zatoa sto napraviv inseminacija. Na 13 den imav kafeav iscedok no tocki malce. I na 14 taka i si napraviv test preku krv zatoa sto veke docnese menstruacija 33 den i xa da bidam sigurna i da prestanam so utrogestan . Izleze negativen i si prestanav i za den dva dobiv. Ama premnogu imav kako nikogas vo zivot. Glavata me bolese no se olesnav. A vie vikate rozev. Mozebi ste bremena. Dali vi docni.
До која недела пиевте дабростон? Во Ремедика ми рекоа до 16та обавезно, а матичната рече дека нема потреба од нив, веќе се оформила постелката и си се произведувало доволно прогестерон. Јас продолжив да го пијам, ваљда имаат ефект ?
Мене дури сега ми ги прекина, т.е ми рече да не ги прекинувам наеднаш па ставам преку еден ден, после ќе почнам преку два дена. 24+2 стигнавме
Дабростон или утрогестан? За дабростон прашував. Утрогестан користев во 1 бременост и знам до 30 и некоја ставав.
Добрастон пиев на сабајле а утрогестан ставав навечер, и сама го прашав кога треба да ги прекинам ми рече можеш да ги прекинеш ама не одеднаш, прво недела дена преку еден ден па после преку два дена и да сум си оставела 2-3 дома за секој случај.
Јас пијам од првата контрола, значи месец дена, и ми ги продолжи .... До кога и од што зависи,не знам, спомна нешто но не запамтив од толку информации ..
Здраво, дали има некоја членка која примала дабростон 2х1и прогестерон депо инекции (еднаш неделно) првите 3месеци, потоа прекинале прогестерон депо инекции и дабростон е заменет со утрогестан х1 на ден. Инаку се е во ред со бременоста. Дабростонот и инекциите ми беа препишани од како ми се појави кафеав исцедок во 2месец и исчезна за 3 дена. Фала
Да само јас не примав толку многу прогестерон депо. Исто дабростон 3x1 па кога се смири 2x1 , сега ми рекоа дека не треба ништо, ова матичната, ама бидејќи почнав со работа во Ремедика ми рекоа по 1 утрогестан навечер. И мене ми беше страв да останам без ништо и дозата кога ми ја намалуваа јас од страв пиев уште една недела по старо и дури го чекав прегледот во ремедика кога матичната ми рече се да прекинам, јас пак пиев Дабростонот во ремедика ми рече максимум до 16та недела се пие потоа ако треба поддршка се оди со утрогестан зошто е подобар за грлото на матката. Ама не се секирај си знаат они, едноставно ни е страв и шубе заради лоша историја
zdravo na site vo sabotata imav pozitiven test denes bev na pregled maticnata me pregleda vaginalno ama ne vide nisto i denes prokvarev dali nekoja od vas imala slicno iskustvo? Maticnata mi rece deka mozelo da stanuva zbor za vonmatericna bremenost posto ne se gleda bebeto beta hcg mi bese 200 ne znam sto da pravam mi prepisaa dabroston i vaginaleti utrogestan strav mi e da ne go izgubam..... ili mozebi e prerano da se vidi bremenost?
Па со 200 бета рано е да се види нешто. Треба да почекаш да ти се дуплира. Со околу 2000 бета ќе може да се види нешто. Мене ми беше 400 и нешто па ништо не се виде на првиот преглед.
e sega mi olesna malku bev zagrizena, nekako taka i maticnata se postavi prva bremenost mi e i ne sum mnogu informirana fala na brziot odgovor da prodolzam da si uzivam
И мене истото ми се случи денес ,ми рече до недела имајте односи според фоликулот кој го виде и направените анализи на хормони и од вторник почни дабростон 2х1 во случај на бременост
Женски, 1 година веќе од кога сакаме бебче. Првпат циклусот ми касни 19 дена. Минатата недела бев на гинеколог и ми рече ако не ми дојде за 1 недела ке ми даде терапија.денес и се јавив ми рече да земам Дабростон 2х1 дс го пијам 10 дена, воедно тест да напрам. Негативен беше и земав дабростон. Сеа не ми е јасно малку. Гледам го даваат после овулација, а мене за да ми дојде. Некако нема смисла, па тие коа ке го пијст после овулсција како ке го прекинат, нема да им дојде, а сакаат бременост? Плус дали имам поголеми шанси за забременување овој месец кога ке ми дојде кога ке го прекинам или џабе се надевам?
После овулација се лачи прогестерон, пред новиот циклус нагло му се намалува нивото и добиваме. Во бременост го даваат, ако сметаат дека нема доволна количина од хормонот за да ја одржува бременоста и не смее да се прекине нагло, бидејќи може да дојде до спонтан. Се дава и кога не ти иде, како кај тебе и организмот сега ќе добива наредби како по овулација. Значи, ќе имаш покачено ниво прогестерон и кога ќе ги прекинеш, нивото нагло паѓа и ова е сигнал за организмот дека треба да добиеш и така ќе почне крварењето. Што се однесува до плодноста, некои сметаат дека ако се зема по овулација, може да ги зголеми шансите за бременост, но за ова треба да разговараш со лекарот кој те води.
Здраво девојки. Матичната ми даде да пијам Дабростон поради не прсната фоликула. Дали може да се обидуваме за бебе дури ги пијам или треба да ја завршам терапијата, да чекам нареден циклус па потоа да почниме да се обидуваме?
И мене исто во четврток мислам дека беше ми рече дека имам фоликул од 17 ми кажа до в недела имајте односи и од вторник почни си Дабростон 2х1 ,јас до средата си имав и во саботата пак за секој случај и сега еве додека ги пијам чекам на 10 ти да не ми дојди . Дабростонот ги даваат како поддршка во случај да настани бременост ,јас толку знам ако некоја од членкиве има поголемо искуство нека пиши