Дабростон/Утрогестан

Дискусија во 'Бременост' започната од ackaa91, 9 декември 2010.

1. Angela*

Angela* Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2021
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    79
    Jas dodeka go stavav ne mi dojde.Mi dojde posle 4-5 dena

На curlyhair му/ѝ се допаѓа ова.
  2. EA23

EA23 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2020
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    372
    Mila jas imam redoven ciklus od 28 29 den i koristev utrogestan zatoa sto napraviv inseminacija. Na 13 den imav kafeav iscedok no tocki malce. I na 14 taka i si napraviv test preku krv zatoa sto veke docnese menstruacija 33 den i xa da bidam sigurna i da prestanam so utrogestan . Izleze negativen i si prestanav i za den dva dobiv. Ama premnogu imav kako nikogas vo zivot. Glavata me bolese no se olesnav. A vie vikate rozev. Mozebi ste bremena. Dali vi docni.

3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.111
    Допаѓања:
    124.325
    До која недела пиевте дабростон?
    Во Ремедика ми рекоа до 16та обавезно, а матичната рече дека нема потреба од нив, веќе се оформила постелката и си се произведувало доволно прогестерон.
    Јас продолжив да го пијам, ваљда имаат ефект ?

4. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    1.651
    Мене дури сега ми ги прекина, т.е ми рече да не ги прекинувам наеднаш па ставам преку еден ден, после ќе почнам преку два дена. 24+2 стигнавме :)

5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.111
    Допаѓања:
    124.325
    Дабростон или утрогестан?
    За дабростон прашував. Утрогестан користев во 1 бременост и знам до 30 и некоја ставав.

6. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    1.651
    Добрастон пиев на сабајле а утрогестан ставав навечер, и сама го прашав кога треба да ги прекинам ми рече можеш да ги прекинеш ама не одеднаш, прво недела дена преку еден ден па после преку два дена и да сум си оставела 2-3 дома за секој случај.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.111
    Допаѓања:
    124.325
    Аха. Незнаев дека може и комбинирано.
    Фала ти

На Ani93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.704
    Допаѓања:
    5.491
    Јас пијам од првата контрола, значи месец дена, и ми ги продолжи .... До кога и од што зависи,не знам, спомна нешто но не запамтив од толку информации ..

9. theTulipsLover

theTulipsLover Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2021
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    202
    Здраво, дали има некоја членка која примала дабростон 2х1и прогестерон депо инекции (еднаш неделно) првите 3месеци, потоа прекинале прогестерон депо инекции и дабростон е заменет со утрогестан х1 на ден. Инаку се е во ред со бременоста. Дабростонот и инекциите ми беа препишани од како ми се појави кафеав исцедок во 2месец и исчезна за 3 дена.
    Фала

10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.111
    Допаѓања:
    124.325
    Да само јас не примав толку многу прогестерон депо. Исто дабростон 3x1 па кога се смири 2x1 , сега ми рекоа дека не треба ништо, ова матичната, ама бидејќи почнав со работа во Ремедика ми рекоа по 1 утрогестан навечер.
    И мене ми беше страв да останам без ништо и дозата кога ми ја намалуваа јас од страв пиев уште една недела по старо и дури го чекав прегледот во ремедика кога матичната ми рече се да прекинам, јас пак пиев :(
    Дабростонот во ремедика ми рече максимум до 16та недела се пие потоа ако треба поддршка се оди со утрогестан зошто е подобар за грлото на матката.
    Ама не се секирај си знаат они, едноставно ни е страв и шубе заради лоша историја :)

На theTulipsLover му/ѝ се допаѓа ова.
  11. peperutce94

peperutce94 Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2021
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    89
    zdravo na site vo sabotata imav pozitiven test denes bev na pregled maticnata me pregleda vaginalno ama ne vide nisto i denes prokvarev dali nekoja od vas imala slicno iskustvo? Maticnata mi rece deka mozelo da stanuva zbor za vonmatericna bremenost posto ne se gleda bebeto beta hcg mi bese 200 ne znam sto da pravam mi prepisaa dabroston i vaginaleti utrogestan strav mi e da ne go izgubam..... ili mozebi e prerano da se vidi bremenost?

12. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.423
    Допаѓања:
    8.350
    Па со 200 бета рано е да се види нешто. Треба да почекаш да ти се дуплира. Со околу 2000 бета ќе може да се види нешто. Мене ми беше 400 и нешто па ништо не се виде на првиот преглед.

На peperutce94 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. peperutce94

peperutce94 Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2021
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    89
    e sega mi olesna malku bev zagrizena, nekako taka i maticnata se postavi prva bremenost mi e i ne sum mnogu informirana fala na brziot odgovor da prodolzam da si uzivam :D:D

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.423
    Допаѓања:
    8.350
    Појди пак на преглед за 5,6 дена и ќе се види. И ќе знаеш дали се е како што треба.

На peperutce94 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lady...S

Lady...S Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2021
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    206
    И мене истото ми се случи денес ,ми рече до недела имајте односи според фоликулот кој го виде и направените анализи на хормони и од вторник почни дабростон 2х1 во случај на бременост

Прикачени фајлови:

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    632
    Женски, 1 година веќе од кога сакаме бебче. Првпат циклусот ми касни 19 дена. Минатата недела бев на гинеколог и ми рече ако не ми дојде за 1 недела ке ми даде терапија.денес и се јавив ми рече да земам Дабростон 2х1 дс го пијам 10 дена, воедно тест да напрам. Негативен беше и земав дабростон. Сеа не ми е јасно малку. Гледам го даваат после овулација, а мене за да ми дојде. Некако нема смисла, па тие коа ке го пијст после овулсција како ке го прекинат, нема да им дојде, а сакаат бременост? Плус дали имам поголеми шанси за забременување овој месец кога ке ми дојде кога ке го прекинам или џабе се надевам?

17. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    После овулација се лачи прогестерон, пред новиот циклус нагло му се намалува нивото и добиваме.
    Во бременост го даваат, ако сметаат дека нема доволна количина од хормонот за да ја одржува бременоста и не смее да се прекине нагло, бидејќи може да дојде до спонтан.
    Се дава и кога не ти иде, како кај тебе и организмот сега ќе добива наредби како по овулација. Значи, ќе имаш покачено ниво прогестерон и кога ќе ги прекинеш, нивото нагло паѓа и ова е сигнал за организмот дека треба да добиеш и така ќе почне крварењето.
    Што се однесува до плодноста, некои сметаат дека ако се зема по овулација, може да ги зголеми шансите за бременост, но за ова треба да разговараш со лекарот кој те води.

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    632
    Ти благодарам за одговорот, сега разбрав. Убав ден :l:

19. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Здраво девојки. Матичната ми даде да пијам Дабростон поради не прсната фоликула. Дали може да се обидуваме за бебе дури ги пијам или треба да ја завршам терапијата, да чекам нареден циклус па потоа да почниме да се обидуваме? :)

20. Lady...S

Lady...S Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2021
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    206
    И мене исто во четврток мислам дека беше ми рече дека имам фоликул од 17 ми кажа до в недела имајте односи и од вторник почни си Дабростон 2х1 ,јас до средата си имав и во саботата пак :) за секој случај и сега еве додека ги пијам чекам на 10 ти да не ми дојди .
    Дабростонот ги даваат како поддршка во случај да настани бременост ,јас толку знам ако некоја од членкиве има поголемо искуство нека пиши