Немаш направено белја, не се секирај. Лежи, одмарај и релаксирај се. Ќе биде сè во ред. Покриена си со терапија, тоа е најважно. За некој ден ќе прекине исцедокот, без грижи
За раздвижувањето незнам како ти кажала матичната. Мене и двајцата што ме гледаа ми рекоа дека нема потреба од строго мирување. Носам и земам дете од градинка, по дома се раздвижувам, си спремам јадење и слично. Само не кревам и не се напрегам многу. Сепак докторот ти ја знае состојбата и треба да ти даде насоки.
Najiskreno vo ovie dve ipol godini nikoj nesto posebno ne mi obrna vnimanie od maticnite me gledaat kako brojka . Se sto e do sega deseno e so turkanje navaka nataka sama i so vrski ne znam sto da kazam drugo .. aj kako treba da bide neka bide
Ако не му веруваш на матичниот или смени го или ако можеш оди приватно некаде да те следат. Јас матичниот и претходната и оваа бременост го користам само за боледување, упати и брисеви. За се друго одам кај друга докторка што и верувам. Направи промена, за твое добро.
Од утрогестан нели се малку чувствувате некако со емоциите.. Или така си умислувам, како хормоните да ме маваат како пред ПМС да сум
Јас на два пати по две недели го вагинално го користев утрогестанот и мене многу ме смируваше само ми се спијаше од него можам да кажам дека супер ми беше од него валда кај секој организам различно делува.
Купувал некој деновиве утрогестан? Имал проблем да најде? Ми снема и го пратив мм да купи. Во двете дежурни во Аеродром му кажале дека нема и дека бил дефицитарен, никаде го немало.
Утрово во 5 аптеки поминав и на крај најдов во еурофарм купив. Ама сите аптеки рекоа дека е дефицитарен во моментов така да планирајте си ги залихите навремено.
И јас денес ги свртев сите можни аптеки, никаде ги нема. Ми рекоа дека ги имало во Еурофарм во Аеродром до поликлиниката аптеката што е ама не беа баш најсигурни. Генерално низ Скопје тешко се наоѓале, биле дефицитарни. Ќе се снаоѓаме, ќе бараме
од како ми ја зголемија дозата добростон место 1 по 2 на ден, навечер никако не можам да спијам ке се разбудам во 2 или 3 и така будна по цела нок а и подоцна во текот на денот не спијам се 8 или 9 навечер кога ке заспијам и пак иста песна.
Zdravo vaka jas pravev in vitro so donirani jajce kletki i sum 7 nedela bremena od deneska i prasanjeto mi bese deka mi dadoa od terapija utrogestan 2x ,crenon gel i prolutex zasto imav nizok progeteron i sega se mislam dali da prodolzam da gi zemam zasto od niv mn mi e loso a neam ni kraverenje ni nisto ili kako da gi namalam fala mnogu pozdrav
Нормално дека ќе ги продолжиш. Поготово што си имала низок прогестерон. До 12 недела сигурно, понатаму ќе ти каже доктор.
А дали имавте грчеви во јајниците мене денес почна да ме боли десно од позади и напред доле кај јајниците? Фала
Обавезно продолжи ја прогестеронската терапија, еден од клучните фактори е пеогестеронот за задржување на плодот, сите одлуки за корекција на терапија само во консултација со доктор.