Дабростон/Утрогестан

Дискусија во 'Бременост' започната од ackaa91, 9 декември 2010.

1. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Ај едно прашање вие што примате утрогестан заради скратен цервикс, го ставате вагинално или го пиете? Ми кажаа да примам едно навечер ама од паника изумив да прашам :|

2. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    4.364
    Вагинално има поголемо дејство. Обично сите што користат повеќето ги ставаат вагинално. Јас ставам неколку месеци веќе два пати дневно и вагинално ги ставам.

На Marfi19, Yeeah и lipstickmadness им се допаѓа ова.
  3. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Девојки што ставате утрогестан, дали влијае на уринокултурата?
    Прашав во микробиологија, ми рекоа дека ако е направена правилно хигиена не би влијаела.
    Но мисла ми е, имаше парчиња утрогестан во урината кога ја однесов.
    Истото ми е мисла и за урина општо кога проверувам.
    Ве молам споделете ако имате искуство :)

4. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    137
    Мене матичната ми има кажано два дена пред брисеви, пред анализа на урината, да не ставам вагинално, туку да ги земам орално.

На kikiritkaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    4.364
    Јас користам утрогестан сабајле и навечер. Кога треба да правам уринокултура не ставам вечерта воопшто,сабајлето си носам урина и е чиста. Ставам само преку ден,па после тоа си продолжувам пак к сабајле и навечер. Не можам да ги пијам а и ништо не е ако едно се прескокне. Сега ако можеш да го испиеш подобро е ама ако не можеш вака како мене,не ставај вечерта подобро,однеси урина сабајчетп па после продолжи си.

На kikiritkaTa и Cookie_ им се допаѓа ова.
  6. Cookie_

Cookie_ Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    59
    Здраво девојки, вчера бев на преглед и докторката ми рече да го прекинам утрогестанот ( бидејќи сум немала и немам никакво крварење, дадени ми беа заради болки ) Инаку сум 13+5. Е сега прашањето ми е следно: дали наеднаш ги откажавте или стававте по една таблета дневно пред да ги откажете скрос?

7. Japonka9

Japonka9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    365
    Јас примав прво тримесечие 2х200мг, после 2 недели по 1 на ден и после ги откажав скроз. Така кажа др.

На Cookie_ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cookie_

Cookie_ Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    59
    Ти благодарам :$

На Japonka9 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.018
    Допаѓања:
    24.199
    Јас добростон уште пијам по 2 апчиња, утро и вечер по едно, од 11та недела почнав заради мало крварење, сега сум 17та недела. Прво 4 пиев па 3 сега 2.

На Cookie_ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.778
    Јас сум 29+5 уште сум на Добростан 3х1 исто заради крварење.
    И ќе си ги терам до крај изгледа :|

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.018
    Допаѓања:
    24.199
    Само нека е се во ред па ќе пијаме :) јас нз до кога на следната контрола ќе го прашам. Вака добра сум освен мали болки што се нормални, на работа одам без прекин, фала богу др проблем немам од 11та недела.

На Cookie_ и Starchild им се допаѓа ова.
  12. FairyRedForest

FairyRedForest Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    421
    Здраво 10та недела сум и угрогестан ниту знам зашто се може да ми кажете и аптекарката ми кажа дека можело и орално са ги пиам

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.018
    Допаѓања:
    24.199
    За поддршка на бременост, доколку недај боже има крварење или болки, јас во 11та имав мало крварење и од тогаш пијам добростон. Со првото дете ставав утрогестан вагинално како превенција бидејќи претходно имав миссед абортус, од утрогестанот ко ги испив имав страшни вртоглавици, повеќето жени од него имаат вртоглавици.
    И секако доктор треба да ти каже дали има потреба или не. Иначе и двете се хормон прогестерон кој нормално се лачи во бременост.

14. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Mene od utrogestanot momentalno mi se prispiva. Gi pijam mi e strav da se burickam dole na sekoe. Od denes gi pocnav pak za zal ama toa samo neka e dobro bebe. A Dobroston ne se osmeluvam da pijam, ednas piev nbev trudna i od nego nakaciv mnogu kilaza za tie nedela dena sto piev.

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Утрогестанот предизвикува вртоглавици да не кажам мислам дека се осеќав како да се онесвестувам, најубав ефект имаат ако се користат вагинално.

На FairyRedForest му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2019
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    723
    Дали некоја што пиела дабростон имала несакани ефекти, како гадење па и повраќање, болка во желудник?
    Две недели ги пијам 3х дневно, од утре треба да ги пијам 2х дневно.
    Оваа бременост сега овие две недели почнав да повраќам барем еднаш дневно и тоа навечер обично а веке сум 14 недела од задутре. Баш мислев дека веќе ке се смират мачнините.

17. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.465
    Допаѓања:
    10.357
    Јас осеќав многу мачнина од дабростонот. Го пиев два пати на ден и плус утрогестан ставав вагинално. Ептен ми се лошеше мислам дека еден период не можев ни вода да се напијам. Во 20 недела ми го укинаа дабростонот ставав само утрогестан навечер, престанав да повраќам и престана да ми се лоши. Издржи додека ги примаш, или кје ти се навикне организмот или ако ти ги прекинат подобро ќе ти биде сигурно. Со лесно :)

На MartinaMM му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Јас пиев Дабростон пред бременост поради нередовен циклус и додека ги пиев имав вртоглавици , а некогаш ми се случуваше да имам и заматен вид и лошење . Мислам дека и во упатството пишува за овие несакани ефекти.:x Издржи додека ги примаш, бидејќи се многу битни . Со лесно нека ти е !

На Srekjna13ka, Viveki и MartinaMM им се допаѓа ова.
  19. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2019
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    723
    Да и за заматен вид, заборавив да напоменам, имав на неколку пати, па матичниот ме советуваше да мерам притисок ама притисокот ми беше и ми е вооглавно добар.
    Ке издржиме, мора :muscle:

На Srekjna13ka, AlchinovaR1979 и Viveki им се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.018
    Допаѓања:
    24.199
    На почеток ги пиев 2* 2, после 1 недела 3*1 и после 2*1 јас имав гадење ама не повраќав, др немав апетит ич, нз дали од нив, од 11та недела почнав да ги пијам. Сега 20+ уште пијам 2*1 и ништо немам, сега ми се зголеми апетит па :D треба да одам кај матичен да го прашам до кога да ги пијам.

На MartinaMM му/ѝ се допаѓа ова.