Дабростон/Утрогестан

Дискусија во 'Бременост' започната од ackaa91, 9 декември 2010.

1. Bisera J

Bisera J Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    48
    Dali e mozno od namaluvajne na terapija progesteron : prolutex, estrofem i crinone vo 9 nedela da se sluci spontan od ko ce se prekini terapijata, bez krvarejne, samo zastoj na srcevata reakcija?

2. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    66
    Здраво ако може да споделите искуства. Минатата среда почнав да имам слабо крварење а сум бремена (тогаш бев 6+0). На дежурен ми ставија progesteron depo и од утредента продолжив со дабростон. Прво 3 на ден, па 4 на ден. Дежурниот ми рече са 72 ч да ставам уште една инекција, но матичниот рече дека треба да се следи состојбата и врз основа на тоа дека имав слабо крварење (на бришење и некоа капка) рече нема потреба од втора инекција. Но еве и после една недела се уште имам слабо крварење со кафеава нијанса како цисккус кога завршува. Какви се вашите искуства колку време треба за да прекине целосно крварењето. Мисла ми е дали требаше втората инекција да ја ставам

3. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    3.214
    Во првата бременост ми траеше 5-6 дена, така кафеаво ми беше. Ама бев 7гн, слушнавме срце ама имав хематом, од тоа ми беше крварењето.

4. eleonora7852

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    66
    Ми спомнаа дека имам мал хематом. Дали може натаму да прави проблеми истиот?

5. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.309
    Доста често се појавува, јас имав во 6та до 8ма недела 12мм се повлече со прогестеронска терапија и најважно мирување. Јас крварев околу 3 недели.. Земи си 2 недели боледување и одмарај ова ти е мој совет чисто за да направиш се во твоја моќ да не направи поголем проблем или крварење.

На eleonora7852 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    966
    Devojki dali nekoja ima dozieveano orgasam so mastrubacija koristejki utrogestan?

7. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Сакав да ве прашам за мислење и вам,сепак тука во групава има различни искуства.Јатрва ми имаше резервирано да оди на одмор утре,и вчера отишла до Чаир да направи една контрола пред да тргне,оти планираше да претстојува скоро цел месец таму. Сега е 30 недела,кога отишла во Чаир,Шпишиќ ја прегледала и за среќа и рекла чим ќе патуваш ќе мериме и цервикс за секој случај.Ама кога го измерила се фатила за глава,25мм во 30 недела,а вака бебуш скоро 2 кг.И препорачала лежење и Утрогестан+Мг,2 пати на ден.Меѓутоа по дома сите се многу загрижени некако,ептен се плашат и до вц кога станува.А она никакви симптоми нема,не ни приметила ништо досега,ниту болки,ниту исцедок. Имате некакво искуство во тие недели?

8. De-lovely

De-lovely Популарен член

Се зачлени на:
    9 септември 2010
    Пораки:
    723
    Допаѓања:
    932
    Девојки, исчитав доста коментари и во главно како што можам да забележам е индивидуално, ама ај јас пак да си прашам.
    Бремена сум 7 недели, ми се појави крварење оваа недела, прво како кафеав исцедок и на моменти се менува накај розов. Матичната ми препиша утрогестан, 2х200 и магнезиум. Го пијам скоро 4 дена а сеуште имам исцедок.
    Муабетот ми беше според матичната као ништо страшно стара крв, се вгнездува плодот, ама мене ми е језиво сеуште.
    Страв ми е дека толку долго трае. Немам мир некако ко несигурно ми е.
    Сакав да прашам дали има нркоја искуство да трае толку време.
    Плус имам грчеви од време на време и тоа и кажав ми рече се случува.

Последна измена: 14 јули 2023
  9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.309
    Јас имав околу 2 недели кафен исцедок во тие недели, кај мене беше хематом мирував, терапија, витамин ц од 1000 обавезно па се смири. Слаби менструални болки се нормални и грчеви, отекување исто така јас како балон се осеќав

На De-lovely му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    До 4ти месец имав и искрено се сопре кога ми ставија инекција прогестерон зошто свежа крв прокрварив иако не се гледаше дека е од матката. Ако ептен продолжи барај со прогестерон депо да те боцнат стара крв е кафена крв, а ако имаш и розево барај второ мислење.

11. Srnapetra

Srnapetra Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    49
    Zdravo , vo 6 ta nedela imav malo odlepuvanje i pocnav so terapija dva pati na den dobreston , malo krvarenje vo 10 nedela i momentalno primam 2 pati dobreston i ednas vaginalno utrogestan. Dali nekoja od vas vo isto vreme piela i dobreston i utrogestan?

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Да јас ги примав и тоа долг период. :)

На Srnapetra му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    912
    Јас од старт ја земам истата терапија 2хдабростон и 1утрогестан вагинално. Дополнително прогестерон депо еднаш неделно.

14. Danicka00

Danicka00 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2019
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    236
    Zdravo, istata terapija i jas ja primam.

15. Paris.H

Paris.H Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Здраво, последно прошли месец кога добив многу скоро 20 дена ми течеше кафено, сега кога требаше да добијам еве ми касни 6 дена, на гинеколог дали ми кажаа како циста и ми препиша добростон 10 дена по 2 на ден, мене еве втор ден премногу ми е лошо неможам од кревет да станам ми се врти во глава осекам слабост само лежам, и кичмата почнува да ме боли, искуство или совет ве молам

16. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.309
    Ти рекоа да пиеш не смее да ги ставаш? Од утрогестанот ти е..тој прави такви проблеми и лошење...прашај ја докторката дали смее да смениш начин на примање на апчињата

17. Paris.H

Paris.H Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Како ќе функционирам на работа ? Неможам од кревет да станам

18. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.309
    Затоа ти викам прашај дали смееш да ги користиш како вагиналети да не ги пиеш. За намената која ти ги даваат дали е дозволено.

На Paris.H му/ѝ се допаѓа ова.
  19. eleonora7852

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    66
    јас секој ден се чудам дали ги ставам како што треба бидејќи ми излегува половина од апче го на гаќи во текот на денот

20. Pcelka544

Pcelka544 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    92
    Здраво...во 4 ти месец испив една доза утрогестан,по што сменив матичен во кој не ми беше продолжен лекот,за по еден месец негде пак да ми биде препишан.Дали има врска и штета што така се откажал ,па пак се почнал со пиење за брзо време?